Fant du ikke det du lette etter, prøv et nytt søk
Kategori: Nyheter

Opplevelser og aktiviteter i Vestfold
14.08.16. Det er mye å finne på i Vestfold nå på sommeren. Og mange av opplevelsene er knyttet til gårder i Vestfold. Visit Vestfold har en oversikt over aktiviteter for barn. Her finner du informasjon om blant annet Foldvik Familiepark, Buggegården og Stall Verdens Ende. Det er flere gårder som også har gårdsbutikk/lokalmatutsalg. På
nettsidene til Vestfoldmat finnes oversikt over noen av disse. De nærmeste ukene nå blir det i tillegg arrangert Åpen Gård mange steder i Vestfold. En oversikt over hvor og når dette er finnes på nettsidene til Norges Bondelag. Se også annonse i lokalpressen til uka, samt omtale her på våre
nettsider.

Velkommen til nasjonal markdag i løk!
17.07.16. Alle løkprodusenter i landet ønskes velkommen til markdag i Rygge og Råde i Østfold 2. august. Foruten besøk i felt, vil Peder Krogsgård fra GartneriRådgivningen i DK informere om løkmarkedet i Danmark og Europa og Morten Andersen fra GPS gir status av det norske løkmarkedet. Markdagen avsluttes med stiftelsesmøte av Norsk Løkdyrkerforening. Utstilling av diverse utstyr for løk ved Harald Bjerkes Eftf.
Les mer om nasjonal markdag i løk hos Norsk landbruksrådgivning

Stor avlingssvikt i jordbær nasjonalt – ikke så ille i Vestfold
13.07.16. Omfattende plantesykdom har rammet jordbæråkre over hele landet. Opp mot 40 prosent av den totale produksjonen er allerede tapt. -Situasjonen i Vestfold er nok betydelig bedre enn i resten av landet, men vi er helt enige i at forskningsmiljøet, næringa og myndighetene nå må samarbeide for å finne ut om kollapsen skyldes resistens mot gråskimmel, sier Thorleif Müller, jordbærbonde og leder i Vestfold
Bondelag.
Les mer om situasjonen hos Norges Bondelag

Nærmere en bransjeavtale om matsvinn
07.07.16. Samarbeid i verdikjeden for mat og med myndighetene er avgjørende for å redusere matsvinnet i Norge. I mai 2015 ble det undertegnet en intensjonsavtale om matsvinn mellom myndigheter og bransjeforeninger fra hele verdikjeden, som skal resultere i en mer forpliktende bransjeavtale i løpet av 2016.
Denne skal inneholde en felles definisjon på matsvinn, som nå er på plass, og reduksjonsmål, indikatorer og effektive tiltak for å nå målene som settes. Matbransjen og myndighetene er et skritt nærmere en bransjeavtale om redusert matsvinn når det nå er oppnådd enighet om en felles definisjon på hva matsvinn er. Les
mer hos NHO Mat og Drikke.

Samvirke er en populær foretaksform
09.07.16. Det reises til stadighet spørsmål om det er hensiktsmessig at bønder gjennom sine samvirkeforetak eier egen industri. Det hevdes til og med fra ulike miljøer at bønder kunne ha bedret sin posisjon i markedet og fått bedre priser for råvarene hvis de overlot foredling og markedsføring til investoreide selskaper. Samvirke som forretningsmodell er imidlertid utbredt over hele verden, og på de fleste sektorer. Den Internasjonale
Cooperative Alliansen (ICA) representer gjennom sine medlemmer i mer enn 100 land over en milliard samvirkemedlemmer. Det totale antallet er betydelig større. Norsk Landbrukssamvirke har i det siste hatt flere artikler om temaet: Samvirke er bondens viktigste redskap.

Kandidat til Årets Avløser
11.07.16. Alle landbrukstjenestene har fått i oppdrag å sende inn kandidater til Årets Avløser. Kriteriene er: Jobba som avløser i min. 60 % stilling i minst 5 år, være en god ambassadør for yrket, både internt og eksternt, og jobbe selvstendig, ta ansvar og ha en positiv holdning til yrket og landbruket generelt. Forslagsfrist er 20. juli. Les mer hos Vestfold Landbrukstjenester.

Her vokser det brød !
28.06.16. Neste års brød er allerede sådd, og på kornåkre landet over er det satt ut bannere med teksten “Her vokser det brød”. Kampanjen er et samarbeid mellom Norges Bondelag, Norske Felleskjøp og Opplysningskontoret for brød og korn, og skal vise fram hvor i Norge det produseres korn til mel og brød, og knytte den norske kornbonden og bakeren tettere sammen. Har du sett et Her vokser det brød skilt? Ta et bilde,
del det og bruk #hervokserdetbrød Les mer hos Norges Bondelag, der du også kan følge kornåkeren til Hans Edvard Torp hver dag fra våronn til innhøsting.

Landbrukspolitisk kortslutning i Stortinget
29.06.16. – Partiene på Stortinget er samstemte i målet om å øke norsk matproduksjon. Stortinget ønsker samtidig økt matimport. Hvor skal vi da gjøre av den norskproduserte maten? Dette og andre spørsmål stiller Fagsjef for internasjonale spørsmål i Norsk Landbrukssamvirke, Arne Ivar Sletnes. Han fortsetter: – I sommer bugner butikkhyllene av fristende produkter fra norsk jordbruk som bidrar til massiv folkestøtte
bak Stortingets mål om å øke produksjonen av norsk mat. Det som ikke er like kjent er at Stortinget har bedt regjeringen få på plass frihandelsavtaler med USA og andre store handelspartnere og sørge for friere handel med landbruksvarer. Dette betyr å fjerne toll på grønnsaker, frukt, ost, kjøtt og korn – varer som norske bønder og norsk matindustri tilbyr. Varer vi skal produsere mer av. Henger politikken på greip?
Selvsagt gjør den ikke det. Les mer hos Norsk Landbrukssamvirke.
Nordgardsetra 4H-seter
01.07.16. Nordgardsetra til 4H åpnet for sesongen lørdag 18. juni og kan tilby et rikholdig program i sommer. Du kan blant annet bestille barnebursdag på 4H-setra, eller familieopphold. Lørdager er bakstedager med salg av bakerovnsbrød, og på søndagene er det forskjellig program. For eksempel er det Bjønnejakt 03.07. og Barnas dag 24.07. Se sommerens program her: Sommerens
program Mer generell informasjon om Nordgardsetra finner du her.

Tillatelsen til å bruke Glyfosat er forlenget
02.07.16. EU-kommisjonen har besluttet å forlenge tillatelsen for bruk av plantevernmiddel med glyfosfat med 18 måneder. I tillegg innføres det flere restriksjoner for bruken av stoffet. – Vi er positive til den faglig baserte tilnærmingen som Kommisjonen legger til grunn. Restriksjonene som innføres ved bruk i moden åker reflekterer i stor grad dagens norske regelverk. Krav om autorisasjon av de som kan benytte ugrasmiddel med glyfosfat gir
også en mer restriktiv bruk, sier generalsekretær i Norges Bondelag, Per Skorge. Les mer hos Norges Bondelag.