Fant du ikke det du lette etter, prøv et nytt søk
Kategori: Nyheter

Søknad om produksjonstilskudd
01.10.18 I dag åpner fagsystemet for elektroniske søknader om produksjonstilskudd og tilskudd til avløsning ved ferie og fritid. I dag er det også telledato for deg som har husdyr. Fylkesmannen oppfordrer deg til å ta tidlig kontakt med landbrukskontoret dersom du har spørsmål eller trenger hjelp. Søknadsfristen er 15. oktober, så vi oppforder alle til å sende inn søknaden i god tid.
Tilskuddsordningen i Regionalt miljøprogram (RMP) har også søknadsfrist 15. oktober. Vi presiserer at dette er en egen søknad (se egen nettsak under).
Les mer hos Fylkesmannen i Vestfold

Trenger du kurs i Varme arbeider?
04.02.19. Fra 2016 kom det krav om sertifikat i Varme arbeider, også for bønder som utfører slikt arbeid på egen gård. Dette handler blant annet om bruk av verktøy med åpne flamme, sveising, skjæring, bruk av vinkelsliper og varmluftspistol. Studieforbundet næring og samfunn og AOF Telemark/Vestfold arrangerer kurs på Gjennestad 25. og 26. februar (2 kvelder). Mer
informasjon og påmelding her.

Hva gjør vi den dagen vi ikke kan importere mat?
08.10.18. God økonomi og høy betalingsvilje gjør at Norge står langt frem i den internasjonale matkøen. Men, klimaendringer vil i fremtiden legge press på den globale matproduksjonen. – De siste tiårene har det vært nærmest utenkelig at rike land i den vestlige del av verden ikke skal få kjøpt den maten vi trenger. Men hva skjer den dagen det ikke er nok mat å få kjøpt? -spør fagsjef
i Norsk Landbrukssamvirke, Åge Klepp. Les mer hos Norsk Landbrukssamvirke.

Nå er det tid for Økouka
22.09.18. Høsten er her, og det betyr at det er klart for den årlige landsdekkende feiringen av økologisk og biodynamisk mat og landbruk. Dette blir en uke med gårdsbesøk, foredrag, smaksopplevelser, markvandring og Øko-orientering – Økouka er en gyllen anledning til å lære om økologisk landbruk og smake på økologisk mat. Her
ser du hvilke arrangementer som skal være i Vestfold. Les forøvrig mer hos Økologisk Norge.

“Bonde” – et eget identitetsmerke
25.09.18. De er å se over alt. Bøndene har lagt sin elsk på T-skjortene og genserne det står tydelig «Bonde» på. Det er Norges Bondelag som lager og distribuerer plaggene. NRK omtaler dette i en egen “Bonde”-sak
– og ønsker du å bestille et plagg med “Bonde” på kan du gjøre det hos Norges Bondelag

TINE utreder nytt betalingsregelverk
26.09.18. TINE er i gang med å utrede et nytt kvalitets- og betalingsregelverk. Målet er å oppnå en bedre sammenheng mellom betaling for melka og den kvaliteten som blir levert, samt å unngå store hopp i avregnet literpris, kan vi lese på www.tine.no

Prisdryss til Vestfold-bønder
18.09.18. Både Hvasser-asparges i Færder kommune, og Virgenes Andelsgård i Larvik har i høst fått priser for sin virksomhet. Hvert år deles Årets Matskattstipend ut av MENY, og det er Norges største lokalmatpris. Årets vinner er Hvasser Asparges v/Brødrene Freberg som får et stipend på 500 000,- for å utvikle Norges første hvite asparges. Larviksbankens Innovasjonspris
ble delt mellom ingeniørbedriften Easyzeek og Virgenes Andelsgård. Prisen på kr 50.000,- planlegger Tore Jardar S. Wirgenes å bruke på bygge et kjøkken hvor de skal starte med fermentering av mat, produksjon av sauerkraut og kraftkoking. Les mer om Matskatt-prisen hos Meny. Og om Innovasjonsprisen
hos Østlandsposten (krever innlogging)

Landbruket har allerede nådd målet om 10 prosent reduksjon i antibiotikabruk innen 2020.
22.09.18. Norske husdyr behandles med mindre antibiotika, og forekomsten av antibiotikaresistente bakterier er lav. Det viser årets rapport fra overvåkingsprogrammet NORM-VET ble lagt fram denne uka. – Dette er gode nyheter for dyra og for folkehelsa, og noe vi jobber med kontinuerlig. Langsiktig jobbing der bønder, veterinærer og myndigheter
har det samme målet for øyet har gitt resultater og mindre bruk av antibiotika, sier Birte Usland, styremedlem i Norges Bondelag. Les mer hos Norges Bondelag

Åpner for etablering av beredskapslager for såkorn
21.09.18. Norges Bondelag og Utviklingsfondet inviterte til frokostmøtet «Hvordan skal vi berge maten vår?» i Oslo den 18. september. Bakgrunnen for seminaret var en ny rapport fra Ruralis – Institutt for rural- og regionalforskning om hvordan dagens og framtidens klimaendringer vil påvirke matproduksjonen. I debattpanelet deltok blant annet Hanne Maren Blåfjelldal, statssekretær i Landbruks- og matdepartementet, som vektla at sommerens tørke
hadde vært en akutt krise for norsk landbruk. Blåfjelldal sa at man i lys av situasjonen som oppsto bør vurdere å etablere et beredskapslager for såkorn. Les mer hos Norges Bondelag.

Temamøte for kornprodusenter
20.09.18. Prosjektet “Kornsatsing i Vestfold” inviterer alle kornprodusenter til Temamøte i Amfi på Gjennestad Gartnerskole tirsdag 25. september kl 18.30. Temaer blir: Informasjon om Regionalt Miljøprogram (RMP), avlingsskadesøknader og informasjon om krisepakka. Se invitasjon og program her.