Skip Navigation LinksDu er her > Forsiden

Jordbruksforhandlingene: Kravet overlevert 26.04.

Last ned hele kravet her (pdf)

Statens tilbud er ventet fredag 6. mai

Harald Lie med innlegg på 1. mai stevne for KrF

Harald Lie foran nytt fjøs 081015 web str_2

30.04.17 Vestfold KrF arrangerer sitt 1. mai-stevne på Gjennestad med tema "Mat i Norge, mat for verden". Hovedtaler er generalsekretær i KrF Hilde Frafjord Johnsen. Nestleder i Vestfold Bondelag, Harald Lie, deltar med innlegg og som deltaker i paneldebatt. - Alle land, både i Sør og Nord, skal ha rett til å produsere mat til egen befolkning, sier Harald Lie. -Da trenger vi tollvern, lov til å gi landbruksstøtte, eiendomsrett til egen jord og tilgang på kreditt. Dette er mangelvare i mange u-land, spesielt for kvinner. 1. mai-stevnet er åpent for alle.

Se invitasjon til KrFs 1. mai stevne

Oppstart på prosjektet «Solstrøm fra gårdsbruk i Vestfold»

AmundFøyn profil

29.04.17 Vestfold Bondelag er nå i gang med fase I av prosjektet «Fornybar solenergi fra gårdsbruk i Vestfold». Amund Føyn (bilde) er ansatt som prosjektleder i en deltidsstilling fram til september. I løpet av den tida skal prosjektet komme fram til om vår visjon om «solceller på alle låvetak» er realistisk. Kan det lønne seg for vestfoldbonden å investere i solceller? Hvilke produksjoner vil i så fall kunne utnytte dette best? Og er det mulig å få lønnsomhet i å selge overskuddsstrøm tilbake til strømleverandør? Og kan egenprodusert strøm bety noe for forsyningssikkerheten?

Jordverndialog med kommunene

Møte med plan og landbruk i Tønsberg 2017 21 04

29.04.17. Jordvern Vestfold erkjenner at deres uttalelser ofte blir et av svært mange innspill i de fleste formelle planprosesser. For å skape større bevissthet rundt jordvern og å komme mer i inngrep med kommunene forsøker de seg nå med dialogmøter. Sist uke var Jordvern Vestfold i Tønsberg.

Les mer om dialogmøtene til Jordvern Vestfold

Elisabeth Hokstad ble valgt inn i TINEs konsernstyre

Elisabeth Irgens Hokstad Foto Tine

28.04.17 Da er det bekreftet at melkeprodusent fra Larvik, Elisabeth Irgens Hokstad, er valgt til konsernstyremedlem i TINE. Det ble klart på årsmøtet i går. Grønt Fagsenter gratulerer og ønkser lykke til! Styreleder Trond Reierstad ble gjenvalgt. Tine omsetter for over 22 mrd og eies av 11 000 norske melkeprodusenter.

Les hele valgresultatet hos TINE

Bygdekveld på Eikvang i Kjose

Kjose 070417. Gamle skolebøker.

28.04.17. Det var som vanlig trangt om plassen da Kjose Bygdekvinnelag og Kjose Bondelag inviterte til Bygdekveld på Eikvang før påske. Leder i Kjose Bondelag Ivar Næss ønska velkommen og leda møtet med lett og ledig hånd. «Den gamle skolestua» var temaet på årets Bygdekveld.  En imponerende omfangsrik utstilling av tidligere tiders undervisningsmateriell fikk de besøkende til å kjenne seg unge igjen. Museumspedagog Marianne Sørensen fra Larvik Museum tok forsamlinga med på ei reise i skolens historie helt fra «lov om skoler på landet» ble innført i 1739. Multikunstneren Bjørn Bergene fra Lågendalen bidro med sorgmuntre historier fra Nes skole i Kvelde på femti-tallet.

Reidun og Arild Knutsen fra Ramnes hedret med sølvtine

Reidun-og-Arild-Knutsen Foto TINE

27.04.17 Dette er TINEs høyeste utmerkelse for gos melkekvalitet. Kravet er plettfri melk, dvs "elitemelk", hele året, 15 år på rad. Sølvtina ble utdelt på TINEs årsmøte på Lillestrøm av styreleder Trond Reierstad og konsernsjef Hanna Refsholt. –Sølvtina er en utmerkelse for svært godt kvalitetsarbeid gjennom mange år, som gir TINE det beste utgangspunktet for å tilby produkter av høy kvalitet, sier Hanne Refsholt. Lokale aviser har allerede fanget opp nyheten, blant annet ReAvisa

Les mer hos ReAvisa

Mer om Jordbrukets Krav 2017

Kravdokument 2017 Forside

27.04.17 Årets krav har en såkalt ramme på 1450 millioner kroner. Økte budsjettmidler utgjør 1150 mill, økte målpriser 150 mill mens resten er ledige midler og skatteeffekt. De totale overføringene til landbruket er nå omtrent 1% av statsbudsjettet. Andre grupper er ventet en inntektsøkning på kr 16 700, mens landbruket krever økt inntektsmulighet på 31700 for å redusere noe av inntektsgapet. Dette er i tråd med Stortingets vedtak om jordbruksmeldinga tirsdag. Les mer for å se fordeling på ulike produksjoner, landsdeler og bruksstørrelser.

Ambisiøst – men nødvendig krav

Thorleif Müller profil

26.04.17 - I går kveld vedtok Stortinget en ny landbrukspolitikk. Dette gir nye muligheter for å sikre mangfoldet i norsk landbruk, sier leder i Vestfold Bondelag, Thorleif Müller. – Stortinget har vedtatt å redusere inntektsgapet mellom jordbruket og andre grupper. Det forplikter! Jordbruket har derfor overlevert et ambisiøst, men nødvendig krav til staten i årets jordbruksforhandlinger.

To stortingsrepresentanter fra Vestfold i debatten om jordbruksmelding

Stortingssalen

26.04.17 I går kveld behandlet Stortinget ny jordbruksmelding. På galleriet satt flere fra Vestfold og fulgte debatten. Vestfoldrepresentantene Dag Terje Andersen (Ap) og Anders Tyvand (KrF) hadde innlegg. -Statsrådens liberalistiske idèer tålte ikke møte med Stortinget, oppsummerte Dag Terje Andersen og viste til alle endringsforslagene som har blitt stoppet. Stortinget har nå vedtatt at "inntektsmålet skal være å redusere inntektsgapet mellom jordbruket og andre grupper". Line Henriette Hjemdal (KrF) understreket at dette er det klareste inntektsmålet landbruket har hatt siden 70-tallet. Dette gir føringer for jordbruksoppgjøret som starter i dag.

Ja, smart sentrumsutvikling kan redde kommuneøkonomien og matjorda!

Debatt og spørsmål fra salen_ingress

26.04.17. Dette må kunne sies å være konklusjonen etter at Michael Fuller-Gee (sjefsarkitekt i Arendal), Geir Viksand (rådmann i Tønsberg) og Hans Hilding Hønsvall (utvalgsleder og fylkespolitiker, KrF) delte sine tanker på jordvernmøtet 6.april. Men er vi smarte nok i Vestfold?  

Les mer fra det åpne jordvernmøtet 6. april

Les mer fra det påfølgende årsmøtet i Jordvern Vestfold

Elisabeth Hokstad fra Larvik foreslått inn i konsernstyret i TINE

Elisabeth Irgens Hokstad

25.04.17 Elisabeth Irgens Hostad (46) er melkeprodusent fra Larvik. Hun er foreslått som nytt konsernstyremedlem i TINE som har årsmøte 26.-27. april. Tine omsetter for over 22 mrd og eies av 11 000 norske melkeprodusenter. -TINE som bedrift må tjene penger, vi må vi sørge for best mulig vilkår for våre eiere og i tillegg er vi et konsern som har et stort samfunnsansvar, sier Hokstad om oppgavene til styret. Elisabeth Hokstad har bred erfaring fra tillitsverv i landbruksorganisasjonene. Hun har vært leder for TINEs produsentlag i Vestfold, styremedlem i Vestfold Bondelag og er nå varaordfører i TINE.

Les mer hos TINE

Følg Stortingsdebatten om Jordbruksmeldinga i dag

stortinget.jpg

25.04.17 I dag tirsdag behandler Stortinget ny Jordbruksmelding. Mye er avklart etter at næringskomiteen la fram sin instilling rett før påske. Likevel er det interessant å høre hvordan de ulike partiene argumenterer i debatten. Flere fra Vestfold Bondelag reiser inn til Oslo for å følge behandlingen. Jordbruksmeldinga er viktig for landbruket og vil også legge føringer for årets jordbruksforhandlinger. På Stortingets nettsider kan du følge debatten på nett. Tidspunkt er noe usikkert, men det antydes at det blir etter kl 18.00.

Gå til Stortingets nett-TV

Les mer om ny Jordbruksmelding fra Vestfold Bondelag

Minner om portforbud for tamme fugler - også "hobbyhøns"

Høner Foto_ Melsom vgs

24.04.17 Mattilsynet ønsker å informere alle med fjørfe om faren for spredning av fugleinfluensa. Et stort utbrudd av fugleinfluensa i Sentral-Europa gjør at det er økt risiko for at trekkfuglene kan bære med seg smitte til Norge. Mange av disse fuglene lander i våre områder. Alle tamme fugler skal derfor holdes innendørs eller ute under tett tak. Mattilsynet ønsker å ta prøver av døde fugler uten synlige skader av artene andefugler (ender, gjess og svaner), måkefugler, vadere, rovfugler og åtselsfugler (f.eks. kråker). Ring derfor Mattilsynet om du finner dette.

Les mer hos Mattilsynet

 

Har du en smart og grønn matidé? Da kan du bli 100.000 kroner rikere

oyvind_hagen

23.04.17. – Vestfold er et landbruksfylke, med gode foredlings- og produksjonsteknikker. Vi er helt sikre på at det finnes ideer og konsepter i Tønsberg-regionen som kan og bør være med i denne konkurransen, sier hotellsjef Øyvind Hagen ved Quality Hotel Tønsberg.

Les mer hos Vestviken24

Jordvernsak i Horten til Sivilombudsmannen

Kopstad syd

22.04.17. Jordvern Vestfold er svært kritiske til etablering av næringsareal på Kopstad. Både prosessen som har ledet til vedtatt nedbygging og selve vedtaket. Nå har Jordvern Vestfold for første gang sendt inn en jordvernsak til Sivilombudsmannen for hans vurdering av prosess og vedtak

Konsesjonsloven – en suksess

Thorleif Müller profil utsnitt

21.04.17 Eiendomspolitikken har gjort det mulig for den enkelte bonde å eie egen jord og skog. Vi har stort sett privat og lokalt eierskap til disse viktige ressursene. -Vi er derfor veldig fornøyd med at regjeringen ikke har lykkes med å fjerne konsesjonsloven slik de i utgangspunktet ønsket, sier leder i Vestfold Bondelag Thorleif Müller. I dag har regjeringen fremmet flere endringsforslag. -Selv om vi er fornøyd med at de mest dramatiske endringene er lagt på is, er det alvorlig at de vil svekke et lovverk som er en suksess, sier Müller. -Langsiktig matproduksjon må prioriteres høyere enn pengeplassering.

Kristian tar landets første fagbrev landbruk

Kristian I Nilsson

21.04.17. Prøveordningen hvor man kan ta agronom- og gartnerutdanning som lærling nærmer seg en viktig milepæl. På forsommeren skal de første lærlingene forsøke å ta fagbrevet. Tirsdag var lærling og Norges første kandidat til fagbrev i landbruksfag Kristian I. Nilsson og Runar Wold, daglig leder i Vestfold landbrukstjenester på radioen.

Hør Kristian Nilsson og Runar Wold i NRK studioet her

Alf og Karianne kjøpte kyrne før fjøset var bygget

Alf og Karianne Solberg

20.04.17. Da en hel besetning med ammekyr ble lagt ut for salg, kunne ikke Alf Solberg og Karianne Lunde la være å investere. Utfordringen var at de ikke hadde fjøs til dyra.

I denne ukas Bondebladet kan du lese mer om de unge bøndene fra Andebu og se intervju med de i første episode av «Investeringsbønder»   

Foreslå dine favoritter!

Emblaprisen

19.04.17. For første gang kan norske matprodusenter, matformidlere og mathåndverkere bli nominert til en nordisk matpris. EMBLA ble lansert i mars i år for å hylle det ypperste i det nordiske kjøkken. Ved midnatt 21.april går fristen ut for å foreslå norske kandidater - gjerne fra Vestfold:)

Gå inn på http://www.emblafoodaward.com/ og nominer dine kandidater!

Les mer om Embla-prisen hos Norges Bondelag

Annonse DNB
Gå til Agrol her
Annonse Bedre Råd AS
Norgesfor Vestfoldmøllene annonse
SB Skog Oslofjordregionen
Annonse Tess-PSF-med-tjenester
Annonse Gå til FlexAgri as
Annonse Moskvil
LGPlast logo
Grøfting AS Kontakt oss på mob 95808929