Skip Navigation LinksDu er her > Forsiden

Høstens plantevernkurs starter 25. oktober

plantevern2

30.09.16. Siden man nå kan fornye plantevernbeviset på nett, planlegges kun 1 plantevernkurs i høst. Kurset holdes på Melsom vgs. i Stokke tirsdag 25. oktober, mandag 31. oktober, tirsdag 8. november og tirsdag 15. november. Kurset er både for de som skal fornye plantevernbeviset, og for de som skal ta beviset for første gang. De som skal fornye plantevernbeviset deltar på de to første kurskveldene. De som skal ta plantevernvbeviset for første gang må delta på alle 4 kveldene.  Kursinfo 2. halvår 2016  Hvis du vil fornye på nett finner du Informasjon om nettbasert fornyelse hos Mattilsynet.

-Snikfjerning av konsesjonsloven

Bartnes 211015 Lars Petter ute

29.09.16. - Regjeringa åpner nå for så mange unntak i konsesjonsloven at loven ikke lenger vil ha en funksjon. Det er bra for investorer og privatpersoner på jakt etter fritidseiendom, men katastrofalt for norsk matproduksjon og unge bønder som ønsker å satse, sier leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

Norges Bondelag har nå sendt inn sin uttalelse til endring i konsesjonslov mm

 

Vestfold Bondelag sendte inn sin uttalelse tidligere i høst

Hvorfor så overrasket, Petter Berg?

Hvorfor så overrasket Berg

28.09.16. At ordfører Petter Berg er skuffet over å ikke få bygge ned dyrkbar jord og et nasjonalt viktig kulturmiljø på Barkåker Syd er greit, men at han er overrasket er vanskelig å skjønne, skriver Jordvern Vestfolds leder Sigbjørn Fjævoll i dagens Tønsbergs Blad og er kritiske til Bergs "forbuskningsstrategi".

Les hele innlegget til Jordvern Vestfold  

Har gjensidig nytte av hverandre

Økokorn marihøne på hvete

27.09.16 Norges Bondelag ønsker både økologisk og konvensjonelt landbruk. Vi er opptatt av å produsere trygg og god mat som er tilpasset våre ressurser, enten man driver økologisk eller konvensjonelt landbruk. Oppmerksomheten rundt økologisk landbruk har vært stor den siste tiden. Omsetningen på økomat har gått rett til værs det siste året med en økning på 22 prosent. På NRK har programmet «Folkeopplysningen» skapt debatt når de så nærmere på forskjellene mellom økologisk kontra konvensjonelt landbruk.

Les mer hos Norges Bondelag

Rekordtilvekst i norske skoger - snart 1 milliard m3!

~Skog.jpg

26.09.16. Etter en økning på 26 prosent de siste 10 årene står det nå tømmer tilsvarende 942 millioner kubikkmeter trevirke i skogene våre, viser tall fra Landsskogtakseringen/SSB. Den totale årlige tilveksten var 26,1 millioner kubikkmeter, det høyeste som noen gang er beregnet.

Les mer på www.skogeier.no

Møte med irske bønder

D2 (8) Potetsmaking

25.09.16. Andre dag av ledermøtet i Irland har bydd på flere gode møter med bønder og det irske bondelaget. Det er ingen tvil om at deres hverdag preges av at 80 % av det de produserer eksporteres, men vi ha allikevel en god del felles!

Kornarealet opp for første gang på 12 år

Hveteåker noen aks igjen

25.09.16. Etter langvarig nedgang i kornarealet viser nye tall at det i år er sådd nærmere 25.000 mål mer korn enn i fjor. Avlingene ser òg bra ut. Hans Edvard Torp, leder i kornutvalget i Norges Bondelag, er svært glad for økningen.

Les mer i Nationen og kommentarer fra Torp (krever innlogging)

eller på ABC Nyheter

Inntrykk fra første dag i Irland

3 Her får vi orientering om sortsutvikling som drives på potet

24.09.16. Lokallagsrepresentanter og andre deltakere på Vestfold Bondelags Ledermøte 2016 er nå på plass i Irland. Den første dagen har vært en typisk reisedag, men vi har allerede fått litt innsikt i hvorfor Irland med rette kalles "den grønne øya"!

Jordvern i partiprogrammene?

Valg

24.09.16. Flere partier har nå offentliggjort sitt førsteutkast til partiprogram før Stortingsvalget i 2017. De regionale jordvernforeningene har sendt innspill til alle partier og følger med på hva partiprogrammene sier om vern av matjorda. Det varierer!

Les mer på www.jordvern.no

I dag reiser Ledermøtet 2016 til Irland

Forside program

23.09.16. Hver høst samler Vestfold Bondelag sine lokale tillitsvalgte til det årlige Ledermøtet. Det spesielle i år er at Ledermøtet 2016 er lagt til Irland. -Vi reiser i dag og blir borte til mandag ettermiddag, forteller en spent org.sjef Elin Røed, som tror turen vil bli både sammensveisende og faglig utbytterik! Programmet for turen finner du under Les mer og det vil komme noen enkle "reisebrev" her på Grønt Fagsenter i løpet av turen.

Ingen bygging på Barkåker Syd

Det var lagt opp til en busstur til Barkåker Her ser vi det omstridte dyrkbare området i forlengelse av Jarlsbergjordene

22.09.16. Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) lar ikke Tønsberg kommune få bygge ut "Barkåker syd". Hensynet til vern av den dyrkbare jorda og kulturlandskapet rundt Jarlsberg veier tyngst. -Fornuftig og svært gledelig, sier Sigbjørn Fjærvoll i Jordvern Vestfold og får støtte fra flere politiske partier.

Les KMDs begrunnelse og mer om Barkåker Syd - saken på www.jordvern.no

Oppdatert faktaark om Vestfoldlandbruket

Vi lager maten din Vestfold Bondelag

21.09.16. Hver dag leverer fylkets 1425 aktive bønder gode råvarer til maten som spises i Norge. Vi holder landskapet åpent, gir arbeidsplasser og bidrar til stor verdiskaping over hele landet! Vestfold Bondelag har nå oppdatert faktaarket om Vestfoldlandbruket.

Faktaark Vestfoldlandbruket 2016

Markdag i kveld: Økt moldinnhold – ditt kinderegg

Arrangementet er ikke bare til glede for marken!  Foto: Silja Valand, NLRØ

20.09.16. Prosjekt Jordkarbon er NLR Østafjells sitt nye, 3-årige prosjekt, som skal undersøke metoder for karbonlagring i norsk landbruksjord. I kveld, tirsdag 20.september inviterer NLR Østafjells til visning av forsøksfelt i Re. Oppmøte kl 18 hos Audun Flåtten, Kåpeveien 196, 3174 Revetal. 

Les mer hos NLR Østafjells

TINE støtter årets TV-aksjon

TINE og Røde Kors. Bilde fra TINE.

19.09.16. Årets TV-aksjon går til Røde Kors. - Røde Kors gjør utrolig mye viktig for enkeltpersoner, lokalsamfunn, og land over hele verden, og de fortjener all støtten de kan få, sier TINE på sine nettsider. TINE har i over 13 år vært en av Røde Kors sine største bidragsytere, og for å støtte ytterligere opp om Røde Kors sitt arbeid, ønsker Tinemelk å gi en andel av Tinemelk-salget i oktober til årets TV-aksjon. Les mer hos TINE.

Vidar Helgesen på Vestfoldbesøk

Vidar Helgesen i Stokke. Foto Lise B. Jacobsen.

18.09.16. Norges Bondelag inviterte denne uka klima- og miljøminister Vidar Helgesen på gårdsbesøk for å se på klimaløsninger i landbruket. Bondelaget ønsket å vise ministeren noe av det landbruket allerede gjør for at norsk matproduksjon skal bli enda mer klimavennlig. Hos Kåre Larsen og Ole-Kristian Bruserud i Skjee Samdrift fikk ministeren med flere blant annet oppleve henting av husdyrgjødsel og levering av biogjødsel i praksis.  

Møte om hønsehirse 22.09.

HØnsehirse  Foto John Ingar Øverland

17.09.16. Vestfold Frøavlerlag, Ramnes Bondelag og Våle Bondelag tar grep om hønsehirseproblematikken og inviterer til møte på Stange Gjestegård torsdag 22. september kl. 18.00. Flere fagpersoner er invitert til å bidra med sin kunnskap om hvordan vi kan unngå fortsatt spredning av dette farlige ugraset. Der det er hønsehirse på på kornarealene må en regne med et betydelig antall timer med luking eller en ekstra kostnad på 30 - 70 kr/daa, hvert år i all framtid! Les mer hos NLR Viken.

Markdag i agronomifeltet på Bjune 27.09.

Markdag Bjune. Bilde fra NLR Viken.

16.09.16. Norsk Landbruksrådgiving Viken inviterer til markdag i agronomifeltet på Bjune tirsdag 27. september kl 10.00-13-00. Feltet ligg langs Bispevegen (RV 35) ca 7 km fra E18, krysset ved Nortura, mot Revetal. Mellom avkjøring mot Kåpe og Linnestad. Det blir kort statusrapport fra prosjektet, enkel servering og spennende diskusjon! Les mer hos NLR Viken.

Innovasjonspris til Berge Godt & Grønt

Berge Godt og Grønt. Salatbukett.

15.09.16. Gartnerne i Berge Godt & Grønt på Berge langs Kaupangveien i Larvik ble torsdag i forrige uke tildelt Larvikbankens Innovasjonspris på 150 tusen kroner for sitt unike konsept «Levende levert». Gartneriet leverer en salatbukett som kundene kan plante i egen potte eller ute i hagen. Hans Kristian Berge driver salatgartneriet sammen med faren sin Hans Jørgen, fetter Jørgen Berge Moen og en rekke ansatte.

Erna skrøt av Greve Biogass og vestfoldlandbruket

DSC09442

14.09.16. Statsminister Erna Solberg fikk æren av å åpne Greve Biogass sitt anlegg «Den magiske fabrikken» på Rygg i Tønsberg i går. Under åpningen viste Vestfold Bondelag, gjennom ulike utstillinger, at landbruket har vært veldig delaktig fram mot et ferdig biogassanlegg. Landbruket er med i hele kretsløpet i produksjonen av biogass.

Informasjon om el-kontrolltilskudd til bondelagsmedlemmer

Brann. Bilde fra NB.

14.09.16. Det ble tidligere i år informert blant annet i Bondebladet om at medlemmer i Bondelaget som gjennomfører den nye "El-kontroll næring" vil få utbetalt en viss støtte til dette. Mange var raske og fikk gjennomført og rapportert inn denne kontrollen, men de har dessverre ennå ikke fått utbetalt støtte. Forsinkelsen med dette skyldes praktiske utfordringer når det gjelder datautveksling med Gjensidige. Dette er imidlertid i ferd med å komme på plass nå, og utbetalingen vil komme igang i løpet av høsten. Bondelaget beklager forsinkelsen!  Les mer om ordningen her.

Påmelding Klimasmart Landbruk

Invitasjon og program

Været

Annonse DNB
Gå til Agrol her
Annonse Bedre Råd AS
Norgesfor Vestfoldmøllene annonse
Annonse Fjøssystemer
SB Skog Oslofjordregionen
Annonse Tess-PSF-med-tjenester
Annonse Gå til FlexAgri as
Annonse Moskvil
LGPlast logo
Grøfting AS Kontakt oss på mob 95808929