Skip Navigation LinksDu er her > Forsiden

Velkommen til støv, støy og gjødsellukt!

Velkommen til nabolaget vårt plakaten

24.04.18. Det var en humoristisk vri, men alvorlig undertone, i budskapet som åpenbarte seg da Kari Huseby, Christian Hansen og Guro Huseby fredag avdekket en "velkomstplakat" ved Dronninga, et mulig fremtidig boligområde i Sandefjord. 

Barnehage på gårdsbesøk i Andebu

Andebu 180418 Bhg Stas å få sitte i en traktor

24.04.18 Forrige uke inviterte Andebu Bondelag 5-og 6 -åringene ved Kodal barnehage, til Signo, Moland gård i Andebu.  Dette er en del av Bondelagets vårkampanje der vi vil vise barna hvor maten kommer fra, og la dem møte dyra og bonden, og bli kjent på gården. Andebu Taxi stilte med taxibuss og hentet 12 barn, 3 barnehageansatte + en mormor, ved barnehagen. Turen gikk til Signo i Andebu, også kjent som hjemmet for døve. Signo ligger på gården Moland. Fra Andebu Bondelag stilte Andreas Aske, Alf Solberg og Erik Grytnes.

Barnehage på gårdsbesøk i Ramnes

Ramnes 170418 Bhg Barn på gårdsbesøk

23.04.18 Ramnes Bondelag hadde forrige uke med Linnestad barnehage på gårdsbesøk på Bjune. Dette er en del av Bondelagets vårkampanje der vi vil vise barna hvor maten kommer fra, og la dem møte dyra og bonden, og bli kjent på gården. Besøket ble avsluttet med å steike og spise pannekaker og bacon. Detta var barna veldig glad i, og alle ingrediensene kommer fra norsk landbruk.

Eplesider fra Vestfold på Vinmonopolet

Epleprodukter fra Nordre Bergan Gård

22.04.18 Anita og Agnar Lund høster, presser og selger sider på Nordre Bergan gård i Sandefjord. Nå er de fire variantene tatt inn hos Vinmonopolet. Anita og Agnar Lund er tredje generasjon på Nordre Bergan Gård. Bestefaren til Agnar startet med epler 1950. Etter en gradvis omlegging har de siden 2016 satset på blant annet siderproduksjon på gården. Nettavisa for næringslivet i Vestfold, VestViken24, har en flott artikkel fra gården (krever at leseren har abonnemnet på en lokalavis).

Les om siderproduksjonen hos VestViken24

Gå til hjemmesidene til Nordre Bergan Gård

Fullt hus på Bygdekveld i Kjose

Bygdekveld Kjose 130418 Spekemat

21.04.18 Det årlige bygdekvelden arrangert av Kjose Bondelag og Kjose Bygdekvinnelag trakk som vanlig mye folk. Denne gangen ca 100 personer. Et av høydepunktene var krimforfatter Jørn Lier Horst og togentusiast Tom Stamnes. Det var også knakende god bevertning.

Ungdommen på tur!

Nysgjerrige dyr

20.04.18.  Lørdag var 20 landbruksinteresserte ungdommer fra hele Vestfold på rundtur i midtfylket. -Vi besøkte både pelsdyrfarm og bønder som driver med ammeku, gris, sau og plante-, frø- og kornproduksjon. Det var både inspirerende og svært lærerikt, sier Magnus Rød, bygdepolitisk nestleder i Vestfold Bygdeungdomslag.

Bli med på Åpen Gård på Facebook

Åpen Gård på Facebook 2018

19.04.18 I morgen er det årets største Åpen Gård - på Facebook. Er du bonde så trenger vi din hjelp til dette! Dette gir oss mulighet til å vise fram norsk landbruk, hverdagen på en gård, mangfoldet og ikke minst hvor maten kommer fra. Legg ut bilder eller video fra din egen hverdag på gården og merk med med #suntbondevett og #vestfoldbondelag.

Les mer hos Norges Bondelag

HMS-tips til storfebønder

Inger Synøve og Magnus Johnsen

19.04.18 Inger Synøve og Magnus Johnsen driver stort med kjøttfe. Med 150 kalvinger i året er det ofte behov for å gå oppi bingene til dyra. Dette gjelder også ved flytting av dyr. Deres HMS-tips er at det aldri skal være lov å gå oppi bingene når man er alene i fjøset. I de tilfellene Magnus Johnsen må ut i fjøset alene har han telefonkontakt med Inger Synøve før han går oppi en binge. – Jeg har telefonen koblet på hørselvernet og begge hendene fri, forteller han til Norsk Landbruk.

Les hele saken hos Norsk Landbruk

Lunsjmøte med fylkespolitikere

Møte med gruppeledere 16 04 2018 ingress

18.04.18. Mandag hadde Vestfold Bondelag invitert seg til lunsjmøte med gruppelederne i fylkestinget. På agendaen stod selvfølgelig en velsmakende lunsj, men også diskusjon rundt viktige landbrukspolitiske tema.

Vårmøte for Ramnes og Våle

Vårmøte 110418 Ramnes og Våle Hans Edvard Torp

17.04.18 Forrige uke hadde Ramnes Bondelag og Våle Bondelag felles vårmøte på Stange gjestegård. Rundt 45 møtte opp for å få tips til våronna. De fikk også siste nytt om kornproduksjon, kornpolitikk og fra landbrukskotoret. Det ble servert tradisjonell flesk og duppe.

Ta prøver av husdyrgjødsla under våronna

Nedfelling av husdyrgjødsel. Foto John Ingar Øverland

16.04.18. Næringsinnholdet i husdyrgjødsel varierer med dyreslag, fôrmiddel, mengde strø, vanninnblanding og lagringsmåte. For en optimal disponering og bruk av husdyrgjødsla er det viktig å vite næringsinnholdet i gjødsla du sprer.  Det finnes tabeller med gjennomsnittsverdier for næringsinnhold, men variasjonen er stor og gjødsla bør analyseres for å utnyttes best mulig.  Les mer hos NLR Viken.

Nortura med mer miljøvennlig emballasje

Gildeprodukter - miljøvennlig emballasje.  Bilde fra Nortura.

15.04.18. Nortura gjør emballasjen på Norges middagsfavoritter mer miljøvennlig, lanserer miljømerking av produkter og lanserer produkter som skal bidra til mindre matsvinn.  I løpet av årets andre halvår vil alle Gilde og Prior-middagsfavoritter få ny emballasje, der deler av emballasjen byttes ut med biobasert plast. Med dette vil Nortura redusere bruken av fossilt materiale i sin emballasje tilsvarende over 1200 oljefat og redusere sitt CO2-utslipp med 387 tonn årlig.  Les mer hos Nortura.

Åpner for etterregistrering

Sau på beite. Foto fra Fylkesmannen.

14.04.18. Landbruksdirektoratet åpner for at foretak som ikke har ført opp dyr på beite/utmarksbeite i søknad om produksjonstilskudd for 2017 nå kan etterregistrere disse opplysningene innen 25.4.2018 og få utbetalt tilskudd.  Muligheten for å etterregistrere opplysninger om dyr på beite/utmarksbeite i søknad om produksjonstilskudd gjelder også foretak som glemte å oppdatere søknaden med dyr som ble sanket fra utmarksbeite etter 15. oktober.  Les mer hos Norges Bondelag.

Grisekafè

Publikum 2

13.04.18. 45 medlemmer og støttespillere deltok på grisekafeen på Skjeestua i Stokke den 4. april. Ekstra hyggelig var det at medlemmer fra Norsvin Buskerud og Aust-Agder også hadde tatt turen! De to foredragsholderne, Christopher Sjuve og Beate Menes Didriksen, snakket henholdsvis om å huske hvilken business man er i, og om svinekjøttmarkedet og Nortura og Norsvin sine roller.

Forventer kraftig inntektsnedgang for bonden

Thorleif Müller ved traktoren 600

12.04.18 Den norske bonden kan forvente en inntektsnedgang på 14 500 kroner fra 2016 til 2018. Det viser ferske tall fra Budsjettnemda for jordbruket som ble offentliggjort i dag.  – Dette er alvorlig for bonden og ikke minst for rekrutteringa til norsk matproduksjon, sier Thorleif Müller, leder i Vestfold Bondelag.  Dette er gjennomsnittstall. Det er forskjeller, men de aller fleste har nedgang. Et lite lyspunkt er at de aller minste melkebrukene har en liten inntektsvekst.  - Dette viser at politikk virker og at jordbruksforhandlingene påvirker inntektene. De minste melkebruka ble prioritert i fjor, noe vi ser resultatet av nå, sier Müller. 

RMP-tilskudd (Regionalt miljøprogram)

Grasdekt vannvei (Foto Fylkesmannen)

12.04.18. Søknadsfristen er ikke før til høsten, men planleggingen av hvilke tiltak som skal gjøres bør starte nå. Forurensningstiltakene utgjør vel 85 % av tilskuddene i Vestfold. En stor andel dyrka jord og erosjonsutsatte marine avsetninger gir store utfordringer i oppfølging av målene i Vannforskriften.  Les mer hos Fylkesmannen.

Ønsker du å grøfte? Her er litt praktisk info

NLR Viken arrangerte markdag hos Ole Tala

11.04.18. Grøfteaktiviteten i Vestfold er stigende etter gjeninnføringen og økning av tilskuddspotten til drenering. Det gjenstår derimot å få gjennomført grøftingen på store arealer som er innvilget tilskudd. Her finner du litt tips til hvordan du søker tilskudd, hvem som kan hjelpe deg med grøfteplaner og ikke minst hvilke entreprenører som tilbyr grøfting i Vestfold.

Kun 4 ledige plasser på Fagtur til Canada !

Nortura. Tur til Canada 2018

10.04.18. Bli med på Nortura sin fagtur til Canada 5. til 17. juli 2018. Det er kun 4 plasser ledige plasser! Det blir besøk på kvegauksjon, rodeo og ekte saloon. Å reise i lag med yrkesbrødre og -søstre gjør turen til en enda hyggeligere opplevelse. Den samme turen arrangeres på høsten, 18. til 29. oktober 2018.  Les mer hos Nortura.

Lokallagssamlinger i Botne og Hillestad

Botne og Hillestad Medlemsmøte 15.februar Eikernvassdraget Gunnar Kleven orienterte

09.04.18. Lørdag kunne vi lese om vinterens samlinger i Lardal. Et annet lag som er aktive for sine medlemmer er Botne og Hillestad. Siden januar har de arrangert kurs i varme arbeider, hatt innspillsmøte før jordbruksforhandlingene og fellesmøte med Hof Bondelag om Eikernvassdraget. I tillegg arrangerte de åpent møte om korn  og kornhåndtering sammen med lokallagene i Hof og Sande og Strømm rett før påske.

Dale inviterte Jordvern Vestfold til innspillsmøte

Dag N Kristoffersen

08.04.18. Stortinget har bedt regjeringen fremme en oppdatert jordvernstrategi i forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet for 2019. Landbruks- og matminister Jon Georg Dale inviterte denne uken til et innspillsmøte. Jordvern Vestfolds leder Dag N. Kristoffersen var av de som deltok.

Les mer hos Jordvern Vestfold

Annonse DNB
Gå til Agrol her
Annonse Bedre Råd AS
Norgesfor Vestfoldmøllene annonse
SB Skog Oslofjordregionen
Annonse Tess-PSF-med-tjenester
Annonse Gå til FlexAgri as
Annonse Moskvil
LGPlast logo
Olafsen Engros AS - forbruksvarer til næringslivet
Annonse Saga Regnskap og rådgivning