Skip Navigation LinksDu er her > Forsiden

TINE skal gi eierne mer fleksibel rådgiving

Tine logo

26.07.17. Rådgivingssjef i TINE, Heine Bakke er ikke tilfreds med at både den fellesfinansierte- og den fakturerte rådgivingen ikke scorer merkbart bedre enn for to år siden. Nå skal det settes i verk tiltak ut fra funnene i den store dybdeundersøkelsen. Til sammen 2430 personer svarte på undersøkelsen i vinter. Siden forrige undersøkelsei 2015 har TINE Rådgiving liten utvikling, og har for svak tilfredshet.  Les mer hos TINE.

Generasjonsskifte på gården?

Landskap konsesjonsloven

23.07.17. Om sommeren, når den yngre generasjon er hjemme på ferie, blir ofte generasjonsskiftet på gården et diskusjonstema. Norges Bondelag viser eksempler på aktuelle scenarier, og har samlet nyttig informasjon om odel og overtakelse. Samlingen av artikler omhandler diverse juridiske problemstillinger knyttet til eiendomsoverdragelse.   Les mer hos Norges Bondelag.

Løk fra Vestfold skaper store verdier

Løk. Bilde fra GPS.

21.07.17.  Grønnsakproduksjonen i fylket bruker bare fire prosent av jordbruksarealet, men står for en tredjedel av den plantebaserte jordbruksomsetningen. - Kepaløk og vårløk er store produksjoner som gjør at Vestfold dekker markedet for løk sammen med Toten og Hedmark, forteller landbruksdirektør Olav Sandlund til Bondebladet. - Larvik er landets største løkkommune, sier han. Og legger til at også tidligpotet setter Vestfold på kartet, sammen med Reddal i Agder.  Les mer i Bondebladet.

 

Norskproduserte belgvekster på matseddelen

Åkerbønner og erter. Bilde fra NLR Viken.

19.07.17. I forbindelse med FN Belgvekstår i 2016 sådde NLR Viken et demofelt med flere typer belgvekster for å se nærmere på produksjonsmuligheter av "nye" proteinvekster i Vestfold. Prosjektet ble støttet med BU-midler fra Fylkesmannen i Vestfold. Målet var å sette fokus på proteiner fra planter og dyrkingsmuligheter hos oss. Det ble tatt avlingsregistrering av en del av vekstene og noen ble det tatt analyse av for å se nærmere på kvaliteten ved dyrking her hos oss. Les hele rapporten fra prøvinga.  Les mer om saken hos NLR Viken.

Torød er et eksempel hvor kommunen har anledning til å angre gamle synder!

Sigbjørn Fjærvoll

17.07.17. I et innlegg i Tønsberg Blad tar Jordvern Vestfolds leder Sigbjørn Fjærvoll et oppgjør med "gamle synder" - er det riktig at matjord som har ligget ubenyttete som fremtidige boligarealer gjennom mange kommuneplanrulleringer automatisk skal kunne bygges ned nå når jordvernet er strammet inn? Les innlegget hos Jordvern Vestfold

Innlegget tok utgangspunkt i nedbygging av matjord på Torød. Nå har nabobonden kommet opp med et alternativt areal og innbyggerne startet en underskriftskampanje på Facebook for å spare matjorda på Torød

Norsvin Vestfolds jubileumstur til Skottland

Gruppebilde fra Norsvin Vestfolds jubileumstur

15.07.17. Norsvin Vestfold har samlet bilder og laget et resymé fra sin 60 årsjubileumstur i slutten av juni. Da inntok 40 Norsvinmedlemmer fra Vestfold Skottland. The Royal Highland Show, bussturer gjennom "rolling hills", veldig mye sau (for norske svinebønder) og god mat og drikke er noe av det vi kan lese om og se bilder fra hos Norsvin Vestfold

Barnas dag på Nordgardssetra

Kjøretur med Tassemusa på Barnas dag på Nordgardssetra

13.07.17. Forrige søndag besøkte 300 små og store gjester Nordgardsetra 4H-seter i et flott sommervær. På setra var det mange forskjellige aktiviteter for store og små. Ansiktsmaling, riding, kjøretur med hest og vogn og Tassemusa, smoothie-sykkel, bollebaking, spikking og natursti. I gjestebua var det salg av rømmegrøt, sveler, vafler, drikke og is. 

Les mer og se flotte bilder hos 4H Vestfold  

Elisabeth Morthen ansatt som ny direktør i Gartnerhallen

Elisabeth Morthen

11.07.17. –Grøntsektoren er den delen av norsk matproduksjon som har størst vekstpotensial. Kvaliteten på produkten er i verdensklasse, forbrukerne spør etter kortreist mat, miljømessig og klimamessig er grøntsektoren riktig. Alle fortegn er positive. Norske grøntprodusenter er veldig offensive bønder som lever tett på markedet og er markedsorienterte. Det er veldig spennande. En offensiv og framoverlent gjeng med bønder, som vil veldig mye, sier Elisabeth Morthen, nytilsatt direktør i Gartnerhallen. Hun har blant annet hatt tilsvarende jobb i Tine tidligere.

Les mer i Bondebladet

Frukt- og bærtips til sommerfesten

Frukt og bær lekkert servert

09.07.17. Nå er det tid for sommerfester og det er bare fantasien som begrenser hva og hvordan vi serverer våre gjester. Her er noen tips til fargerike bidrag. Dere kan også pynte festen med det mest fristende og vakre av alt; frukt og grønt, foreslår Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Landets 3 første lærlinger i landbruksfag har gjennomført med stil!

Tor Fredrik Bjune forklarer seg for sensorene før han går i grisehuset til Paul Christen Eikeberg for å utføre morgenstellet

07.07.17. Alle de tre første lærlingene i landbruksfag har gjennomført fagprøven med karakteren Bestått meget godt! Dette er imponerende! Vi er stolte over å få gratulere Kristian I. Nilsson, Tor Fredrik Bjune og Marina K. N. Haugen med det flotte resultatet! skriver Vestfold Landbrukstjenester på sin hjemmeside.

 

Vi andre i Vestfoldlandbruket som også er engasjert i dette prosjektet stiller oss bak gratulasjonene!!!

 

Årets landlige spire fra Sandefjord?

Bonden med spade  Foto Paal Even Nygaard, hentet fra artikkelen i SB.no

05.07.17. Hun vokste opp med farens jordbær og hagesenter. Nå har Helga Bonden Lund flyttet tilbake til gården Sjuve på Helgerød, og har nydyrket jordene. De økologiske jordbærene begynner å modnes, etterspørselen er stor og Bladet Lev Landlig og Landkreditt Bank har plukket henne ut som én av 10 finalister til «Årets landlige spire».

 

Les mer om den nye Bonden på Sjuve i Sandefjords Blad

Hvordan lykkes best mulig med økologisk produksjon av grønnsaker og poteter?

Frøposer2

04.07.17. Det er ikke mange frø som skal til for å produsere god mat til folket. Men det må rett stell til for å gi god avling!
Norsk Landbruksrådgiving (NLR) og prosjektet Foregangsfylke økologiske grønnsaker har siden 2009 samarbeidet om produksjonsrådgivning og dyrkingsveiledninger.

Nå er alt fagstoff samlet på www.nlr.no, lett tilgjengelig for interesserte produsenter og rådgivere over hele landet.

Sande og Strømm Landbrukslag med godt besøkt sommertreff

Sande og Strømm. Sommertreff 2017. 5

03.07.17. Sande og Strømm Landbrukslag inviterte denne uka til sommtreff hos Per Øivin og Annika Sola. Det var først omvisning på gården til Per Øivin og Annika, som driver med ammeku og sau.  Siden flyttet forsamlingen seg ned i havna - et flott kulturlandskap. Der ble det grilling, natursti, båtrace i elva og hesteskokasting.  Hyggelig med ekstra mange og ekstra stor spredning i alder. Rundt 55 frammøtte koste seg i det fine været. Se bilder fra sommertreffet under "Les mer".

Prosjektet; MELK i Vestfold

Melk i Vestfold. Plansje. Rettet

02.07.17. I forrige uke inviterte TINE Rådgiving til idèdugnad i forbindelse med oppstart av prosjektet "MELK i Vestfold".  Hovedmålet for prosjektet er å sikre melkeprodusenten på de valg og investeringer som må tas for å møte kravet om løsdrift og sikre rekrutteringen på bruk med melkeproduksjon i Vestfold.  Hold av kvelden 27. september ! Da blir alle melkeprodusentene i Vestfold invitert til informasjonsmøte på Gjennestad.

Økt grøftetilskudd fra i dag!

Ommedal og sønner

01.07.17. Satsen for tilskudd til drenering ble doblet i årets jordbruksoppgjør – 2000 kr per dekar og 30 kr per meter gjeldende for søknader etter 1.7.2017. Landbruksdirektoratet åpner for å kunne trekke allerede innvilgede søknader for arealer som ennå ikke er grøftet, for så å innvilge tilskudd på nytt til det samme arealet med økt sats gjeldende fra 1.7.2017. Men det er avgjørende at grøftearbeidet ikke er påbegynt da det ifølge forskriften ikke kan innvilges tilskudd til påbegynt arbeid.

Historisk avtale om matsvinn

Avtale om matsvinn. Foto NB

30.06.17. Fem departement og 12 bransjeorganisasjoner skrev før helgen under på «Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn». Klima- og miljøminister Vidar Helgesen kalte avtalen historisk og understreket at dette er en forpliktende avtale mellom likeverdige parter.  -Vi er klare for å ta nye skritt og ser frem til et godt samarbeid på tvers av næringer gjennom denne avtalen, sa Anne Thorine Brotke, assisterende næringspolitisk sjef i Norges Bondelag under signeringen av bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn.  Les mer hos Norges Bondelag

Ta hønsehirsa nå !

Hønsehirse 3-bladstadie. Foto NLR Viken

29.06.17. Nå har det meste av hønsehirsen spirt, og en effektiv bekjempelse er mulig i de fleste kulturer. Ikke vent til hirsa er så stor at den er høgere en den dyrka kulturen.  På arealer hvor en vet en har hønsehirse i så store mengder at luking ikke er mulig bør kjemisk bekjemping settes inn nå!  Hønsehirse begynner å spire i slutten av mai og fortsetter videre litt utover i juni, ny-spiring vil etter hvert avta. En effektiv bekjemping med sprøytemidler kan vi gjennomføre når den meste av hirsa har spirt, vi må ikke vente så lenge at den vokser over kulturen og får sette aks.  Les mer hos NLR Viken.

Stilling ledig som "Rådgiver korn og oljefrø"

NLR Viken annonse

28.06.17. NLR Viken søker etter en ny rådgiver innen kornområdet. Tiltredelse snarest mulig.  NLR Viken er en uavhengig rådgivingsenhet med 22 ansatte, og har bl.a. kontorer på Grønt Fagsenter, Gjennestad i Stokke og på Foss gård i Lier. NLR Viken utfører i hovedsak rådgiving og forsøk innen jord -og hagebruk. Som rådgiver vil du få en spennende og aktiv arbeidsdag med mange ulike utfordringer. Rådgiveren vil også være svært delaktig i de ulike feltforsøkene som utføres. Søknadsfrist 15. august. Les mer hos NLR Viken.

Enighet om fordeling - regn på ditt bruk

Thorleif Müller rep skap 110117

27.06.17. Partene ble i går kveld enige om fordeling av den økonomiske rammen Stortinget vedtok 16. juni.  Les mer i Bondebladet.  - Bra at begge faglaga ble enige om sammen å undertegne med Staten. Forhandlingsutvalget har oppnådd mye, med lite, sier leder i Vestfold Bondelag Thorleif Müller.  Fint at man oppnådde resultater på beiting, gris, grøfting og redusert omfordeling.  Men synd at det ikke var mulig å opprettholde arealtilskuddet på gras i sone 1. Det er trist at alle småjorder og utkanter i fylket vårt rammes av dette! Regn på utslag for eget bruk.

Enighet om fordeling

Enighet fordeling forhandlinger 2017

27.06.17 Seint i går kveld ble det enighet om fordeling av den økonomiske rammen Stortinget vedtok 16. juni. Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, har ledet fordelingsforhandlingene fra jordbrukets side. Stortingsflertallet bestående av Høyre, FrP og Venstre vedtok en jordbruksavtale med ei ramme på 625 millioner kroner. Samtidig vedtok partiene målprisene som skal gjelde fra 1. juli i år, og de ga partene i jordbruksforhandlingene i oppgave å fordele de resterende midlene. - Vi har fått gjennomslag for å beholde målprisen for gris og det generelle beitetilskuddet. Omfordelingseffektene mellom produsentene er redusert, sier Bartnes. - Vi brøt årets jordbruksforhandlinger fordi regjeringa gav oss et tilbud som ikke svarte på utfordringene i norsk landbruk. Stortinget har høyna ramma, men den er likevel for lav til at det er rom for nødvendige satsinger, sier Lars Petter Bartnes. Vi kommer med mer informasjon.

Last ned fordelingsskjema

Last ned protokoll

 

Annonse DNB
Gå til Agrol her
Annonse Bedre Råd AS
Norgesfor Vestfoldmøllene annonse
SB Skog Oslofjordregionen
Annonse Tess-PSF-med-tjenester
Annonse Gå til FlexAgri as
Annonse Moskvil
LGPlast logo
Grøfting AS Kontakt oss på mob 95808929