Varsel – Det kan bli litt bråk om natta…


Publisert: 06.08.2020

Fra tidligere ertetresking i Sande. Foto Otto Galleberg

Fra tidligere ertetresking i Sande. Foto Otto Galleberg

Denne uka drar Findus i gang ertetreskinga i Sande. En av bøndene som har erter på åkeren i år er Otto Galleberg. Han har nå gått til Sande Avis og lagt lapper i postkassa til naboene rundt sin åker og forklart at dette dessverre kan medføre bråk til alle døgnets tider. Og at dette er nødvendig for at du og jeg skal få kjøpt erter av god kvalitet senere i høst.

– Det dyrkes grønne erter på flere gårder i Sande i år. Dette er dyrking på kontrakt mellom de aktuelle bøndene i Sande og Findus som kjøper, forklarer Galleberg.

Ertene har nå vokst seg til den størrelsen de skal og begynner å bli modne. Høstingen foregår med spesielle maskiner som eies av Findus forklarer bonden. Disse maskinene høster cirka 200 dekar i døgnet. Ertene vokser hele tiden, og må høstes på riktig tidspunkt slik at de holder den kvaliteten som de skal ha.

Innhøstingen foregår kontinuerlig gjennom hele døgnet, og er ikke avhengig av sol eller pent vær. Galleberg forklarer at det er mange som er involvert i høstingen av ertene. Det er transport med lastebiler, og ansatte på fabrikken i Tønsberg som jobber sammen på skift gjennom hele døgnet. Dette for at ertene skal høstes på en best mulig måte slik at kvaliteten blir ivaretatt.

Les mer i Sande Avis (“+” sak)

-Veldig fornuftig å kontakte lokalavisa og varsle naboene når man vet at det kan bli arbeid døgnet rundt, sier Amund Kind, rådgiver i Vestfold Bondelag. Det er ikke bare ertetresking, men også mye annet som må skje “til rett tid og når været tillater det” når bøndene skal sørge for at vi andre får mat på bordet. Kind kan fortelle at Vestfold Bondelag derfor har en god dialog med politiet om støy og innhøsting, senest denne uka.

Her fra et møte Vestfold Bondelag hadde med politiet i 2017

Her fra et møte Vestfold Bondelag hadde med politiet i 2017

Politiet er tydelige på at bønder må få lov til å drive med en del arbeid på natta. Samtidig oppfordres bøndene til å gjennomføre bare helt nødvendig innhøsting i de tider på døgnet der dette kan være en utfordring for nærmiljøet, samt å utbedre f.eks eldre korntørkere slik at de er mest mulig stillegående. Politiet ber også bøndene forsøke å unngå saktegående transporter i rushtid.

Les mer fra møtet med politiet i 2017

Så får vi bare håpe at været blir stabilt og bra under årets innhøsting, slik at det meste kan høstes inn som planlagt på dagtid. For som fylkesleder Thorleif Müller sier;

– Jeg tror bøndene også helst ønsker å sove om natta, så folk trenger ikke være bekymret for at det blir mer nattearbeid enn høyst nødvendig! Men når avlinga må inn før neste regnskur er det greit at vi har en felles forståelse med politiet om hva som er greit å gjøre når andre ønsker nattero og helgefred.


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag