Verdien av smaken av sommer


Publisert: 24.06.2021

Norske jordbær – hva er vel mer sommer enn det? Vi gleder oss i ukesvis og får vann i munnen av tanken på den første smaken. Plutselig er de der, fremst i butikken. For dyrt mener noen. Men er de egentlig det?

Hvis vi sammelinger med en annen vare, for eksempel en melkesjokolade, som er tilgjengelig hele året rundt, så er jordbær faktisk billigere. Direktør i Stiftelsen Norsk Mat, Nina Sundquist har gjort denne sammenligningen. Les hva hun tenker her.

Vi tygger videre på saken. Nina har altså funnet ut at en kurv jordbær er billigere enn en plate sjokolade. Hvor mange ganger har ikke en sånn sjokoladeplate havnet i handlekurven uten at vi tenker nevneverdig over prisen? Jordbærsesongen er kort og intens, den må nytes i øyeblikket. Jordbærbonden skal gjennom flere utfordringer før han/hun kan levere søte røde bær til en butikk nær deg. Alt skal stemme, været skal være optimalt og noen skal plukke bærene når det er modent.

NRK har intervjuet Thorleif Müller, jordbærprodusent på Nøtterøy. I denne saken kan du lese at jordbærproduksjonen i Norge er i en kritisk situasjon. Antall jordbærprodusenter har gått kraftig ned, mange gir seg, også de store. To sesonger med redusert arbeidskraft pga innreiserestriksjoner, har ført til et stort fall i produksjonen. Müller anslår at det i år blir produsert halvparten så mange jordbær sammenlignet med et godt år.

Dette forklarer hvorfor de norske jordbærene ikke koster 20-30 kr for kurven. Så neste gang du står i butikken med en kurv jordbær og du kjenner duften av sommer – ta den med deg hjem og nyt! Det er verdt det, du er verdt det, bonden er verdt det!


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag