Vellykket samling for voksenagronomer


Publisert: 10.02.2023

Sist helg hadde voksenagronomene samling på Melsom videregående skole. Samlingen løftet fram viktige temaer som regnskap og økonomi i landbruket, klima, bærekraft og matsikkerhet, innovasjon og næringsutvikling i Vestfold landbruket!

En samling med gode foredrag, gjorde at de deltakerne reiste fornøyde hjem, med mye ny og viktig kunnskap i bagasjen.

Daglig leder Christian Ulvin Berg og Jørn Gjone i Pilar Regnskap ga deltakerne en grunnleggende innføring i alt du trenger for å holde orden på regnskapet til gården – enten du vil gjøre regnskapsføringen selv eller sette bort jobben til en regnskapsfører. Voksenagronomene fikk en innsikt i hva regnskap er, hvordan det er bygget opp og hvordan man praktisk bruker regnskap som et verktøy for økonomikontroll. Deretter fikk de en gjennomgang av de viktigste elementene i et budsjett eller driftsplan som blir brukt ved oppstart av ny næring og ved endringer eller utvidelse av drifta.

Åsmund Bjertnæs fra Bjertnæs og Hoel fortalte om hvorledes deres firma har lykkes i arbeidsintensiv jordbruksproduksjon. Dette er en familie-bedrift med ansatte fra mange nasjonaliteter. Et viktig mål for virksomheten er å skape en meningsfull og lærerik arbeids-plass. Nøtterøybonden er lidenskapelig opptatt av samspillet mellom matjord, sol og vann. Gården har gjennom produktutvikling og merkevarebygging i betydelig grad klart å erstatte import av småpotet med sin egen småpotet. I tillegg til potet produseres isbergsalalat og hjertesalat.

 

Marthe Hillestad fra Brunlanes holdt foredraget sitt på en inspirerende måte hvor vi fikk bli med på hennes reise fra hun overtok hjemgården til hvor hun er i dag. Med utgangspunkt i gården Søndre Grevle sine totale ressurser har hun i løpet av de siste årene bygget opp en bærekraftig virksomhet. Nå jobber hun som bonde på full tid. Produksjonen er grønnsaker, jordbær og utegris. Marthe brenner for å styrke kundenes nærhet til maten hun produserer, derfor selges produktene kun i gårdsbutikken. Hun er medlem i nettverket Åkerkvinnene. – Et sterkt og mangfoldig nettverk er viktig for oss gründere fordi det gir deg nødvendig input for å videreutvikle både deg selv og bedriften din, sier hun.

Bernt Freberg fra Brødrene Freberg DA delte gode erfaringer fra lønnsom gårdsdrift, og hvordan han og firmaet er opptatt av å utnytte kapasitet og ressurser best mulig, både gårdens ressurser, menneskene og de økonomiske ressursene. Firmaet har lykkes med merkevarebygging og profilering. De har hatt suksess med å dyrke «lokal og håndplukka» asparges på Hvasser, og selger den under varemerket Hvasserasparges, men de dyrker også blomkål, sellerirot, hodekål, rosenkål, gulrot, pastinakk og korn.

Takk til Kai Rune Tollefsen på Melsom for tekst og bilder


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag