Vellykket markdag med mange deltakere!


Publisert: 30.09.2023

Bamble Bondelag arrangerte i samarbeid med Felleskjøpet Agri og Kverneland markdag lørdag den 23. september. Etter mange dager med regn i høst, ble denne lørdagen bare bedre og bedre med tanke på været. Solskinn og god temperatur skapte ei fin ramme for markdagen,  som hadde rett innstilling og bruk av plog som tema. Oppmøte må sies å ha vært svært bra; på det meste ble det telt i underkant av 100 fremmøtte, med stort og smått!

Representanter for Kverneland plogens oppbygging, og grunninnstilling av plog.
Representanter for Kverneland plogens oppbygging, og grunninnstilling av plog.
Litt skyet ved start, men det ble strålende solskinn!
Litt skyet ved start, men det ble strålende solskinn!

Leder i Bamble Bondelag, Vegard Tangvald ønsket velkommen til markdagen, som forøvrig ble holdt hos Jens Bergsland. Stor takk til Jens som velvillig stilte “gård og grunn” til disposisjon for markdagen. Ordet ble raskt gitt til representantene for Kverneland som gav en grundig forklaring om oppbyggingen av plogen, og ikke minst hva som er viktig ved grunninnstilling av plog. En riktig innstilt plog er avgjørende for et godt pløyeresultat. Det var nok flere som fikk med seg både ett og annet nyttig tips!

Detaljer og fininnstilling av plogen ble gjort på åkeren. Representanten for Kverneland forklarer.
Detaljer og fininnstilling av plogen ble gjort på åkeren. Representanten for Kverneland forklarer.
Det ble og vist rett innstilling av teigplog.
Det ble og vist rett innstilling av teigplog.

Etter en “innledende runde” med innstilling av plog på grusunderlag, flyttet alle seg ned på feltet hvor selve pløyingen skulle foregå. Her viste representantene fra Kverneland videre innstiling av plogen. Selv om de fleste i dag pløyer med vendeplog, så er det fortsatt en del som bruker teigplog. Derfor ble det og vist innstilling av  teigplog på denne markdagen. En rett innstilt plog er som regel resultatet av litt skruing, så kjøring, og ikke sjelden litt skruing igjen. Så også på markdagen. En rett innstilt plog som “går godt” og som etterlater seg ei jamn og pen pløgsle hvor planterester blir godt gjemt, skaper følelse av at en har gjort et godt stykke arbeid!

På markdagen ble det og vist ulike typer redskaper for jordarbeiding, blant annet roterende harver. Mange var svært interessert i denne delen av markdagen.

Det ble og vist pløying med veterantraktorer, som denne Massey Ferguson 165 med 4 hjulstrekk.
Det ble og vist pløying med veterantraktorer, som denne Massey Ferguson 165 med 4 hjulstrekk.

På markdagen stilte og Bamble traktorlaug med veterantraktorer og maskiner fra tidligere tider, som f. eks. bensindrevne stasjonærmotorer. Det var og med på å skape ei veldig trivelig ramme for dagen. En trivelig dag var og en rekke ungdommer i høyeste grad med på å skape. Flere av de stilte med traktorer fra 1960 og 1970 tallet, – alle med plog. Etter litt gode råd fra karene hos Kverneland (og fra eldre fremmøtte med lang erfaring i å pløye med teigplog), ble det bra driv over veteranekvipasjene, som “leverte” fine pløgsler! Dette ble rett og slett ei god læringsøkt for de fremmøtte! I tillegg var det nok både en og annen som gjenopplevde “forna dager”. For forfatteren av denne saken ble det iallefall en veldig god opplevelse!

Det må og rettes en honnør og stor takk til Bamble Bondelag for initiativet til markdagen for en svært god gjennomføring. Lokallaget vartet opp med framifrå servering; smakfulle Gilde Bratwurst i rikelige mengder og med godt tilbehør! I tillegg vanket det kake, kaffe og mineralvann.

Vel blåst Bamble Bondelag, – dette ble bra!


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag