Vellykket høstarrangement for Vestfold og Telemark Bygdeungdomslag!


Publisert: 20.10.2023

Vestfold og Telemark Bygdeungdomslag var vertskap for Norges Bygdeungdomslags høstarrangement 2023. Basen for høstarrangementet var på Nome vgs. avd. Søve. Arrangementet gikk av stabelen i perioden 13. 10 – 15. 10.

Høstarrangementet bærer preg av tevlinger innenfor flere disipliner i landbruket. NM i maskinmelking og NM i bruk av motorsag er sentrale tevlinger på høstarrangement. Det foregår og tevlinger i f. eks. bløtekakepynting og det er tevling hvor råvaren er grønnsaker, – 5 om dagen. Mange tevlere viste store ferdigheter i de tevlingene de deltok i!

Høstarrangementet er og fest og moro, og det ble arrangert åpen bygdefest i Ulefosshallen på fredagen, og lukket bankettfest for deltagerne på lørdagen. Lørdagen ble det og arrangert busstur i midt Telemark hvor fokus var å bli litt bedre kjent med landbruk og matproduksjon i regionen. Turen ble gjort i samarbeid med Telemark Bondelag og Vestfold Bondelag, og det deltok ca. 30 BU’ ere  på turen.

 

Jostein Jonsås gav en grundig orientering om fruktproduksjonen på gården sin.
Jostein Jonsås gav en grundig orientering om fruktproduksjonen på gården sin.
Hos Sigmund Aasdalen fikk turdeltakerne se bruk av mobil høsteplattform i bruk for plukking av epler.
Hos Sigmund Aasdalen fikk turdeltakerne se bruk av mobil høsteplattform i bruk for plukking av epler.

Første stopp på turen var hos Henrik Kjeldsen på Holla gård på Ulefoss. Henrik er forpakter på gården som eies av familien Cappelen på Ulefoss. Han driver stort i planteproduksjon, – ca. 1 500 dekar med korn, oljevekster og åkerbønner. I tillegg driver han en del leiekjøring. Henrik Kjeldsen har i flere år drevet jorda med direktesåing og minimal jordarbeiding. Plogen er satt bort for lenge siden. Henrik er levende opptatt av det han driver med, og deltagerne på turen fikk en svært interessant time hos Henrik.

Neste besøk var hos Jostein Jonsås i Sauherad. Jonsås driver med produksjon av epler. Han har sluttet i fast jobb og blitt epleprodusent på heltid. De besøkende fikk se en svært velstelt eplehage på ca. 50 dekar, og de fikk en grundig orientering av Jostein om fruktdyrking og om vilkårene ved å være eplebonde. Epleproduksjon er svært følsom overfor naturens skiftende luner, og det er en produksjon som er veldig styrt av markedskreftene. Det er mer på å gjøre epleproduksjonen til en krevende og spennende produksjon! Under besøket fikk og deltagerne se mobil høsteplattform for plukking av epler, – et hjelpemiddel som letter eplehøstingen i betydelig grad!

 

På Telefrukt fikk turdeltagerne en grundig orientering om denne pakke- og distribusjonsenheten.
På Telefrukt fikk turdeltagerne en grundig orientering om denne pakke- og distribusjonsenheten.

Etter besøket hos Jonsås var det besøk og omvisning på Telefrukt. Telefrukt AS er en stor aktør i fruktmarkedet i Norge, som pakker og står for distribusjon av frukt. Deltagerne fikk en grundig orientering om virksomheten ved daglig leder Anja Dietrichs. Telefrukt ligger langt framme på området fruktlagring ved blant annet å ha tatt i bruk metode for lagring av epler ved ekstremt lavt oksygennivå. Dette er med på å beholde god kvalitet på eplene lenger utover vinteren og våren.

Siste besøk var hos Lien gård i Liagrenda på Akkerhaugen. Her driver Renate Hellekås sammen med mannen gård hvor egenproduksjon av sider er hovedgeskjeften. Ekteparet har skapt en rekke varianter av sider, og de tenker videre utvikling av gården og virksomheten som produsent av sider. Under besøket fikk BU’ erne prøvesmake flere sidervarianter, ledsaget av interessant orientering ved Renate om varianten de smakte på. Opplevelsen var såvidt god at mange benyttet anledningen til siderkjøp i gårdsbutikken på Lien.

Redaksjonen hos Grønt fagsenter gratulerer Vestfold og Telemark Bygdeungdomslag med vellykket høstarrangement!


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag