Vant pris for unik satsing!


Publisert: 30.10.2020

Hyllest AS er vinner av årets bedriftsutviklingspris i landbruket i Vestfold og Telemark. Mie Dahlmann Jensen har gjort suksess med et produkt mange nordmenn ikke kjenner til.

Jeg er stolt, mange takk, sa Mie Dahlmann Jensen på prisutdelingen på Evju Bygdetun i går. – At Hyllest får en hyllest er veldig hyggelig i et år som 2020! Vi har sett viktigheten av å kunne bruke ressursene rundt oss. Og finne nye løsninger med organisering, nettverk og produksjonsanlegg som kan brukes om en tenker kreativt og satser. Det er veldig gledelig med en slik annerkjennelse for arbeidet over flere år med å gi hylleblomst en plass i den norske drikke- og matkulturen.

Hyllest startet i 2013. De første årene var det produksjon på rundt 500 flasker, men dette dannet grunnlaget for en betydelig økt produksjon. I 2019 hadde bedriften en omsetning på ca 750.000 kr. Målet om å være størst og best innenfor hylleblomstprodukter i Norge, er definitivt nådd.

Blant produktene finner man ulike typer Hylleblomstdrikk, rene eller blandet med rabarbra eller ingefær, Hylleblomstsirup, og Bærhyllest som er basert på bærene fra hylletreet.

Hyllest AS dyrker og sanker økologiske hylleblomster på Rinde Gård. midt i fruktbygda i Midt-Telemark. Her ser vi bonden på Rinde Gård, Kjell Ivar Schia i samtale med fylkesleder i Telemark Bondelag, Aslak Snarteland.

Produktene selges hovedsakelig i Telemark, Oslo og Vestfold via restauranter, spesialbutikker, distribusjonskanalen til Norsk Bonde og Småbrukarlag (Reko) og markedssalg. Hyllest AS har også sin egen nettbutikk. Hyllest serveres i dag på flere Michelin restauranter, bl.a. Under i Lindesnes.

I 2020 har Hyllest AS ansatt en person for hjelp til innhøsting, produksjon, salg og arbeid i forhold til nyplanting. Bedriften er med i Hanen, har nettverk med aktører i Fruktbygda og har blant annet samarbeidet med andre produsenter om distribusjon.

Høytidelig utdeling av prisen på Evju Bygdetun. Anniken Damm-Larsen, juryleder og regiondirektør for Innovasjon Norge i Vestfold og Telemark delte ut prisen. – Vinneren er en ypperlig representant som synliggjør verdiskaping og innovasjon i starten på et tiår der samfunnet skal omstille til grønn verdiskaping og bærekraftig utvikling, sa hun.

I juryens begrunnelse for valget av Hyllest som vinner av prisen i Vestfold og Telemark, står det følgende:

“Søker har bygd opp bedriften ved å starte i det små, og bygge stein på stein. Hun har nådd målet om å være størst og best innenfor hylleblomstprodukter i Norge. Gjennom bevisst bruk av merkevare, store krav til produktkvalitet og profilering klarer hun å selge produktet sitt inn hos flere Michelin restauranter og andre krevende kunder.

Hyllest AS har økt omsetningen betydelig i 2020, og sannsynliggjør ytterligere vekst framover gjennom produktutvikling og markedsføring i eksisterende og nye markeder. Bedriften er et godt eksempel på at med nye typer råvarer, andre organiseringsmåter med tanke på råvare og produksjon og med kontrollert vekst, er det mulig å skape en solid bedrift med høykvalitets produkter. Verdigrunnlaget er respekt for naturen og mennesker.”

Her er prisvinneren flankert av juryen. Fv. Helge Nymoen, Landbruksdirektør i Vestfold og Telemark, Aslak Snarteland, leder Telemark Bondelag, Tore Øystein Strømsodd, seksjonsleder i avdeling for Næring, innovasjon og kompetanse, Vestfold og Telemark Fylkeskommune og Anniken Fægri Damm-Larsen, regiondirektør Innovasjon Norge, Vestfold og Telemark. Bjørg Aarøe fra Vestfold Bonde- og småbrukarlag var ikke tilstede på prisutdelingen.

Mange ønsket å hedre Mie og Hyllest AS. Det vanket gode ord og blomster fra Telemark Bondelag, Midt-Telemark kommune, Midt-Telemark landbrukskontor og Fylkesmannen i Vestfold og Telemark.

Mie Dahlmann Jensen viser frem produktene omkranset av hylleblomster. (Foto: Hilde Mork)

Innovasjon Norge deler hvert år ut Bedriftsutviklingsprisen i landbruket på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet.

Det er en bedrifts- og næringsutviklingspris for de som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser.

Hvert år blir det kåret en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner. De fylkesvise vinnerne kjemper deretter om den nasjonale prisen på 250 000 kroner.


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag