Unge bønder i Larvik strømmet til Nevlunghavn!


18.10.17. -Vi hadde håpet på 15 deltakere, vi ble svært glade da over 30 meldte seg på og er helt overveldet over at så mange som 46 unge bønder fra Larvik dukket opp! Felleskjøpet og de lokale bondelagene i Larvik arrangerte sist uke egen samling for unge bønder. Nevlunghavn Gjestegiveri ble fylt til randen og nå kan det fort bli tilsvarende samlinger også nordover i fylket. 


Felleskjøpets Hans Hillestad og lokal bondelagsleder, ildsjel og senior-bonde Karl Arnt Bårnes tok initiativet tidlig i vår og satt sammen et spennende program rettet mot unge bønder og ungdom som vurderer å ta over en gård.

 

Det var tydelig at det fanget de unge sin oppmerksomhet. Arrangørene, som var Felleskjøpet og de lokale bondelagene i Larvik, hadde en forventning til oppslutning på ca 15, derimot kom det hele 46 stk, i tillegg til 7 ansatte.

 

Karl Arnt Bårnes ønsket velkommen

Her ønsker Karl Arnt Bårnes velkommen til stappfull sal på Nevlunghavn Gjestegiveri.

 

Amund Kind rådgiver i Vestfold Bondelag

Rådgiver Amund Kind i Vestfold Bondelag starta kvelden med å presentere flere gode grunner til å bli medlem i Bondelaget, engasjere seg og også påta seg tillitsverv. Interessant og motiverende innlegg som burde føre til mange nye bondelagsmedlemmer!


 

Orientering om Felleskjøpet

Deretter fulgte Felleskjøpets nestor Anton Ole Evju opp med et solid og informativt innlegg om FK , samvirke som organisasjonsform, Unge Bonde og Mentorordning.


 

Hans Kristian Berge blant unge bønder

Hans Hillestad hadde utfordra en ung bonde til å fortelle om sine erfaringer og tanker som bonde så langt; Hans Kristian Berge, Tjølling. Dette ble kveldens høydepunkt med et fengende og inspirerende innlegg. En bonde som virkelig brenner for yrket sitt, framsnakker landbruket i alle sammenheng, og deler både gode og dårlige erfaringer med andre. Innlegget var motiverende for de unge frammøtte til å ta over og vise stolthet for sine valg!

 

Stappfullt av unge bønder

Som avslutning før maten, som for øvrig var en kjempegod hjemmelaget «fersk suppe», ble det gjennomført en presentasjonsrunde for alle frammøtte, samt en runde med spørsmål og kommentarer. Viktige temaer som kom fram var; rådgivning ifm eierskifte og valg av selskapsform, kurs i «praktisk bruk av Felleskjøpet» (både butikk, rådgivere og nettløsninger), ønske om å etablere et forum for Unge Bønder
lokalt, flere arrangementer i året (f eks markvandring med plantelære med sosial avslutning – sommer).

 

Møte ble avslutta med at alle kunne sende en sms til Anton Ole Evju med terningkast 1-6 som sin tilbakemelding på arrangementet. Før vi gikk hjem hadde det kommet 15 tilbakemeldinger; flest 6-ere, noen 5-ere og en 4+ og en 4-er!!


Konklusjonen er uten tvil at dette var et svært vellykka tiltak og arrangement, både for arrangørene, men ikke minst for de unge deltakerne. Her ble det knyttet mange nye og gode kontakter og etablert noen nye relasjoner. Det er viktig for de unge som skal inn i næringa å ha et nettverk, samt å føle seg velkommen og bli tatt hensyn til!

 

Dette frister til gjentakelse, og vi anbefaler og utfordrer andre områder nordover i fylket til å gjøre det samme!


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag