Aksjons-traktortog


Publisert: 21.05.2021

Bruddet i jordbruksoppgjøret 2021 er historie. De lokale bondelagene i fylket har virkelig fått markert hva bøndene i Vestfold og Telemark synes om regjeringens tilbud, eller rettere sagt “møkkatilbud” og “skambud”… Det er imponerende å se tilbake på alle aksjoner de lokale bondelagene har gjennomført. Her tar vi en liten oppsummering av de traktortogene vi i redaksjonen har fått tilsendt bilder og videoer fra:

Drangedal og Tørdal Bondelag

Drangedal og Tørdal Bondelag var av de første som dro i gang traktortog. Allerede på ettermiddagen 7.mai satte bøndene seg på traktoren. Budskapet var klart; Vi vil gjerne lage maten din, men vi trenger ei inntekt å leve av! Trykk på bildet så får du se filmen på Facebook.

Sande og Strømm

12 traktorer fra Sande og Strømm Landbrukslag var i aksjon 10.mai. De har lagt ut flere bilder og videoer fra sitt traktortog på Sande og Strømm Landbrukslag sin åpne Facebook-gruppe.

Dagen etter tok de med seg traktorer, banner og bålpanna til Sande sentrum, hvor de både fikk en prat med Sande Avis og flere forbipasserende.

Sandefjord

Stokke Bondelag, Andebu Bondelag og Sandar Bondelag samlet traktorer på Gjennestad. Over 40 traktorer i kolonne er et mektig syn! Også Sigrid Hjørnegård, generalsekretær i Norges Bondelag, stakk innom på overraskelsesbesøk og ga en rosende peptalk til de fremmøtte bøndene! Så bar turen ned til Sandefjord rådhus og ordfører Bjørn Ole Gleditsch.

 

Revetal og Tønsberg

På samme tid som traktortoget rullet innover mot Sandefjord, var et like stort traktortog samlet i Revetal sentrum. Erlend Moberget rakk begge togene og har satt sammen en flott film hvor du også får se traktortogene fra droneperspektiv!

Også Reavisa dekket traktortoget som rullet videre fra Revetal til Tønsberg.

Skien

Gjerpen og Solum Bondelag har sendt oss to filmer og vi begynner med å vise det svært lokale toget som kjørte rundt Helene Hoppestad på gården i Dalsbygda

 

Den andre filmen er fra markeringa inn til Skien sentrum hvor Gjerpen og Solum Bondelag møtte lokale politikere; Erik Næs (KrF), varaordfører Trond Ballestad (Sp), Marius R. Johansen og Jan Terje Olsen (begge fra Høyre). De fikk et tydelig budskap som de ble bedt om å ta med videre til sine partifeller.

Det ble også overlevert to gårder til politikerne med symbolsk nøkkelsett da bonden ikke lenger har økonomisk evne til å forsvare videre drift.

Larvik

Traktoraksjonen i Larvik ble behørig dekket av Østlands-Posten. Her hadde de lokale bondelagene i Larvik invitert alle gruppeledere til en alvorsprat. Det er ingen tvil om at landbruket betyr mye for Larvik. Bøndene ville derfor ha med politikerne på å signere bondeopprøret og gi et tydelig signal oppover i politiske kanaler at regjeringen må levere bedre tilbud for at landbruket i Larvik skal fortsette på dagens nivå.

Du kan lese i Østlands-Posten hvilke av politikerne som signerte på bondeopprøret. Fra venstre: Leder i Lardal bondelag, Thomas Pettersen, Nestleder i Vestfold og Telemark Bondelag, Torleif Müller, Per Halvor Mostad i Brunlanes Landbrukslag, Lars Richard Bjørnø i Kjose Bondelag, og helt til høyre Torstein Lie, leder for Hedrum bondelag. Foto: Linnea Jacoby Aasrum, hentet fra artikkelen i ØP.

Lardal Bondelag har også lagt ut film fra kjøreturen gjennom Larvik

… og fra markeringen i Oslo, hvor et par av Lardalsbøndene deltok:

Horten

I Horten ble det traktortog to dager på rad! Mandag kveld samlet Borre og Undrumsdal Bondelag 9 traktorer og kjørte traktortog i Hortens gater! Det var mange som stoppet opp og gav oss både tommel opp og applaus, skriver de på sin FaceBook-side, hvor man kan se flere fine bilder og video.

Mandag kveld ankom også en del av traktorene fra Rogaland, Agder og Telemark som skulle innover til Oslo.  Dette toget ble omtalt i flere medier, blant annet i NRK Vestfold og Telemark – “Folk har bytta finger!” og  er allerede omtalt i en egen sak her på Grønt Fagsenter tidligere.

Her var det også mange bønder fra Borre og Undrumsdal Bondelag som slang seg på gjennom kommunen, noe som også skjedde flere steder gjennom fylket. På bildet nedenfor har flere lokale bønder koblet seg på “Oslotoget” gjennom Eidanger.

Det eneste som er sikkert er at redaksjonen neppe har klart å fange opp alle traktortog i Vestfold og Telemark. Send oss gjerne et hint hvis det er flere tog som bør omtales, da det er morsomt å ha en oversikt for ettertiden.

PS! Det kommer en egen sak om traktortog på 17.mai!


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag