Svært utfordrende for bøndene med kutt i produsentpriser på storfe og svin


Publisert: 18.08.2023

Nortura varslet i går at de setter ned prisene på grunn av salgssvikt. Vestfold Bondelag har fått mange reaksjoner fra bekymrede medlemmer. – Det er beklagelig at prisen må settes ned for å redusere lagrene, sier nestleder i Vestfold Bondelag Inger Synøve Johnsen. – For at dette skal virke må vi se lavere priser helt ut i butikken.

Kutt i pris til bonde – flere henvendelser

I går varslet Nortura at de er nødt til å sette ned produsentprisene på storfe og svin fra 21. august med 4 kr/kg for storfe og 0,60 kr/kg for svin. For både storfe- og svinekjøtt er det styret i Nortura som setter pris til produsent. Det er ikke en del av jordbruksavtalen, fordi vi nå har en «volummodell» og ikke målpris på kjøtt. Nortura har ansvaret for å balansere hensynet mellom å sette en pris som gir mest mulig salg, og samtidig best mulig resultat til sine eiere, bøndene.

Dette er derfor ikke en Bondelagssak, men Inger Synøve Johnsen har allerede fått flere henvendelser fra medlemmer som er bekymra for egen økonomi. Inger Synøve er nestleder i Vestfold Bondelag og leder av fylkeslagets husdyrutvalg. Hun setter stor pris på at medlemmer tar kontakt når de har meninger om aktuelle saker.

– Det er skikkelig leit at Nortura må sette ned utbetalingsprisen til bonden, spesielt er jeg bekymret for unge eller nye bønder som er i oppstartsfasen, sier Johnsen. – Økonomien er i utgangspunktet krevende, og med økte kostnader, økte renter og en trøblete vekstsesong er det ikke dette de trenger. Kjøttproduksjon, spesielt på storfe, er svært langsiktig og kan ikke skrus av og på. Bonden må derfor levere dyra når de er slaktemodne, uavhengig av om prisen er redusert.

Prisnedgangen vil ramme alle bønder uavhengig av om de leverer til Nortura eller andre slakterier. De øvrige slakteriene følger som regel etter Nortura som er markedsregulator.

Forventer priskutt i butikk

Harald Lie er bonde i Våle og tillitsvalgt i Nortura. Han forklarer at markedet faller fordi forbrukerne kjøper mindre svine- og storfekjøtt. Situasjonen med overfylte lagre og sviktende salg er alvorlig og akutt. Det vil være to muligheter for å komme ut av denne situasjonen på, enten å tilpasse produksjonen til et lavere salg (lavere slaktevekt og færre slakt), eller å senke prisene for å stimulere til økt etterspørsel, og derigjennom opprettholde produksjonen. Uansett hvilke verktøy som benyttes, rammer det bonden hardt, enten i form av lavere volum eller redusert pris. Gjennom regelverket er også Nortura forpliktet til å bruke pris som virkemiddel først, før andre tiltak kan settes i verk.

– Jeg forventer at kjedene senker prisene til forbrukerne tilsvarende, sier Harald Lie,- de er raske med å øke prisene i butikken så fort det er varslet prisøkning til bonden. Det er nødvendig dersom grepet skal ført til økt salg.

Leder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming, sier til Nationen at han nå forventer billigere kjøttdeig og bacon i butikken.

Se intervju med Bjørn Gimming i Nationen (krever innlogging)

Nortura inviterer eierne til møte

Nortura er et produsentsamvirke og ønsker god dialog med eierne. Av hensyn til konkurransen kan ikke Nortura informere eierne på forhånd ved slike endringer. Nå inviterer de eierne til eiermøte på Teams mandag 21. august kl 19.30 – 21.00 der styreleder Trine Hasvang Vaag og direktør Totalmarked Ole Nikolai Skulberg orienterer og svare på spørsmål. Alle Nortura-eiere skal ha fått tilsendt link til møtet.

Inger Synøve Johnsen er nestleder i Vestfold Bondelag og driver selv med både storfe og svin
Inger Synøve Johnsen er nestleder i Vestfold Bondelag og driver selv med både storfe og svin

ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag