Sommerfest i Sande og Strømm


14.08.19. Sande og Strømm Landbrukslag arrangerte sitt årlige sommertreff sist uke. Det kom godt med folk, både små og store. De fikk høre Henrik Jebsen fortelle om Berger Gårds spennende historie og dagens mangfoldige drift. Etter grillinga ble det servert is og rikelig med gårdens bringebær, og barna fikk hilse på flere av dyra på gården!


Sommerfest i Sande og Strømm Velkommen til Berger Gård

Leder Per Øivin Sola kunne ønske ca. 40 voksne og 12 barn velkommen. Han informerte bl.a. om lagets planer om et møte om fornybar energi som skal avholdes senere i år, før han introduserte eier og driver av Berger Gård, Henrik Jebsen Holm.

 

Sommerfest i Sande og Strømm Henrik orienterer om produksjonen på Berger Gård

Henrik fortalte om produksjonen på gården, som blant annet er jordbær, bringebær og moreller, i tillegg til ammekuer med ca. 50 kalvinger i året. Det meste blir levert til grossist, men mye blir solgt i en selvbetjent gårdsbutikk på gården, som ligger langs veien mellom Sande og Svelvik. Der tas det også opp bestillinger på grassfòra oksekjøtt.

 

Berger gård i seg selv er historisk interessant. Forfedrene til Henrik bygde opp Berger tekstilfabrikker. Gården ble kjøpt av familien Jebsen i 1880, for å sikre seg fallrettighetene til fabrikken. Moren til Henrik, Anne Ma Jebsen Holm, er faktisk den første etterkommeren som har drevet landbruk på gården. Flere generasjoner bor i dag på gården og alle bidrar.

 

Sommerfest i Sande og Strømm på Berger Gård Omvisning i morellhagen

Under omvisningen fikk vi se morellhagen, hvor det i år har blitt montert tunneler over trærne. Bringebærfeltet ble godt besøkt av store og små smakere.

 

Sommerfest i Sande og Strømm på Berger Gård Noen stuter sto igjen på gården

Det sto noen stuter på gården, ellers var ammekuene på beite. Litt unna gården ligger et nytt fjøs som er bygget der det gamle sommerfjøset sto.

 

Sommerfest i Sande og Strømm på Berger Gård Flott bygningsmasse og mye historie

Generelt er bygningsmassen på gården sjeldent flott, med fin hage og mektige trær. Langsiden på hovedhuset er nylig skrapt ren for mange lag med gammel maling. Fremover blir det en prosess med tilbakeføring med ekte linoljemaling. Det er gledelig å se gårdsdrifter som er i utvikling, samtidig som gamle kulturverdier blir ivaretatt.

 

Sommerfest i Sande og Strømm på Berger Gård Landbrukslaget stod for grilling

Landbrukslaget sto for grilling, og etter maten var det natursti for barna med tema ku. Postene var plassert rundt omkring på gården.

 

Sommerfest i Sande og Strømm på Berger Gård Termos i premie ti Anna og Hannah

Anna Gjessing og Hannah Karense Borgen, begge ca. 4 år, var på lag. Jentene var heldige å bli trukket ut blant de med riktige svar og vant hver sin store termos,…

 

Sommerfest i Sande og Strømm på Berger Gård Glade vinnere av naturstien

… til stor begeistring.

 

Sommerfest i Sande og Strømm på Berger Gård Bringebær til dessert

Til dessert ble det servert is med bringebær fra gården. 

 

Sommerfest i Sande og Strømm på Berger Gård Hesteridning er gode sommerminner

Mens de voksne fortsatte praten, tok Henrik og samboeren Linda ut to flotte hester som barna fikk ri på. Linda, som også er med i gårdsdrifta, har nylig startet med ridekurs på Stall Berger Gård. Henrik og Linda tok seg god tid til barna og bidro til mange gode sommerminner.

 

Takk til Ellen K. Borgen Pedersen for tekst og bilder!


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag