Rotlausuka er her!


17.06.16 Nå er det bare til å brette opp erma, bøye kne og rygg, og dra opp høymola. Rotlausuka er her, og høymola sitter så løst i bakken nå at den er forholdsvis enkel å luke. Fenomenet skyldes vel at stengel og frøtopp er noenlunde ferdigutvikla, og at mye opplagsnæring i rota er brukt opp. Vær rask – plutselig sitter den hardt i bakken igjen.


Om høymole 

Husk at hver plante kan produsere ca 9000 frø, som kan overleve ca 80 år i bakken. Frøene kan trekke næring fra den solide planta og danne modent frø om plantene ikke brennes eller legges i en gjødselhaug/kompost hvor du vet temperaturen er ca 55°C i 3 døgn. Ved sprøyting nå, må man regne med at det blir en del frø som overlever. Om det blir etter modning ved bruk av beitepusser med god oppkutting, vet vi ikke. Vi setter i gang en
prøving på det. Kutting er imidlertid bare en kosmetisk handling, og du blir ikke kvitt høymoleplantene da – de er flerårige – og rota blir verre å verre å luke ettersom de blir eldre.


Arranger et grillparty e.l. med litt aktivitet – nemlig høymoleluking. DU – så artig det blir!

Høymole kommet langt

Ikke vent til det har blitt slik! For det første er det en nesten uoverkommelig jobb å luke dette. På bildet ser vi at noen av frøstengelene begynner å skifte farge. Da begynner også frømodninga. Bildet er tatt 11.jui i 2015.

 

Bilde og tekst: NLR Viken


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag