Provosert bondelagsleder


05.05.17 –  Det er under to uker siden Stortinget vedtok en ny jordbrukspolitikk. De ønsker en satsing på framtidig matproduksjon og vraket regjeringens forslag til jordbrukspolitikk. Dette tar regjeringa ikke hensyn til, og de viser ingen vilje til å følge Stortinget. Det provoserer meg, sier leder i Vestfold Bondelag, Thorleif Müller. 

I dag fikk jordbruket overlevert statens tilbud til årets jordbruksforhandlinger. Statens tilbud er på 410 millioner, noe som vil gir en mulighet for inntektsvekst på 9000 kr per årsverk. Andre grupper forventes en inntektsvekst på kr 16 700.


Ingen vilje til satsing på et mangfoldig landbruk 

 

Stortinget har vedtatt et mål om at vi skal ha matproduksjon på små og store bruk i hele landet. Dette krevet økte budsjettoverføringer som kan rettes mot mindre bruk.

 

– I tilbudet ligger det bare 177 millioner i økte overføringer. Jeg skal nå sette meg inn i detaljene i tilbudet, men har allerede nå vanskeligheter med å se at dette vil gi satsing på små og mellomstore bruk, sier Müller.

 

Tar fra grasproduksjon i Vestfold  

 

–  I tilbudet foreslår Staten å fjerne tilskudd til gras, og kaller dette er satsing på korn. Dette er en omkamp fra i fjor. Da lyktes vi å halvere det foreslåtte kuttet, forklarer Thorleif Müller. – Da ble det anerkjent at vi også i Vestfold har områder som egnet seg best for gras til husdyr, som på Tjøme og i Kjose. Jeg blir veldig skuffa når de velger å kjøre omkamp på dette.

 

Gir og tar med samme handa 

 

Statens forhandlingsleder la stor vekt på at landbruket må utnytte markedsmulighetene.

 

– Den samme regjeringen har akkurat gitt EU større tollfrie kvoter på landbruksvarer, og de viser heller ingen vilje til å styrke importvernet. Først svekker de markedsmulighetene, får så å be oss utnytte dem bedre, sier Müller. -Det er veldig vanskelig å øke prisene på norske landbruksvarer nå.

 

Vanskelig utgangspunkt 

 

Jordbrukets organisasjoner mottak tilbudet fra staten fredag klokka 10.00, og skal nå vurdere om det er grunnlag for videre forhandlinger.

 

– Regjeringa skryter stadig av at det går bra i norsk landbruk, men de er ikke villig til å satse på det. Tilbudet tar verken landbruket eller Stortinget på alvor, og det er et vanskelig utgangspunkt for våre forhandlere, avslutter Thorleif Müller.

 

Thorleif Müller og Elin Røed følger med på pressekonferansen (002)

Fylkesleder Thorleif Müller og org sjef Elin Røed følger pressekonferansen om statens tilbud


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag