Pene grønnsaker


27.09.14. -Diskusjonen om grønnsakene er pene nok for forbrukerne må ikke konkludere med at det kun er kjemisk behandling som skaper godt utseende, understreker Bjørge Madsen, leder i Vestfold Bondelags referansegruppe Grønt.


De siste dagene har flere diskusjoner gått i media etter at BAMA gikk ut og mente forbrukerne velger importerte poteter fordi de norske ikke er pene nok.

 

Norges Bondelag gikk i går ut og pekte på at kvalitetskravene fører til unødvendig mye svinn, tapte inntekter for bonden og dyrere mat for forbruker

 

Bjørge Madsen (2)

-Noe av diskusjonen kan tolkes dithen at det er kjemisk behandling som skaper pene grønnsaker og frukt. Dette er ikke sant, sier Bjørge Madsen, styremedlem i Vestfold Bondelag og leder for referansegruppe Grønt.

Strøkne grønnsaker skapes av godt plantematriell i rett jordsmonn og mikroklima til rett kultur grønnsaker. Dette i kombinasjon med god agronomi, produsentens oppfølging og mulighet til å gjøre rett ting til rett tid er det som gir seg resultat i strøkne grønnsaker, understreker Madsen. Han viser til mange produsenter som i dag produserer svært strøkne grønnsaker uten bruke av kjemikalier både i Vestfold og Østfold.

 

-Kjær Gartneri (www.cherrytomat.no), Rosnes gårdsdrift https://www.facebook.com/pages/Rosnes-Gårdsdrift/324844485337 , og produsentene som står sammen om Øko-Rygge http://www.organic.no er bare noen av de produsentene jeg kjenner til som leverer helt strøkne grønnsaker som forbrukeren
vil ha og helt uten kjemikalier. Kvaliteten er så god at jeg som driver konvensjonelt håper at jeg en gang kan levere like flotte produkter som dem, sier Bjørge Madsen.

 

-Siden saken dukket opp i forbindelse med diskusjon rundt poteter vil jeg også nevne to produsenter som produserer strøkne poteter innenfor våre grenseverdier for kjemikaliebruk, Dag Fredrik Eftedal (https://www.facebook.com/pages/Eftedal-Gård/237520686375473) og Bjertnæs & Hoel (www.bogh.no

 

– Jeg tror også vi har mye å gå på når det gjelder å utvikle godt nok plantemateriale. Norsvin har vist at Norge kan bli verdensledende på genetisk utvikling av svin. Det samme har vi vist ved utviklingen av Norsk Rødt Fe (NRF). Det må vi da kunne klare innen grøntsektoren også, mener Bjørge Madsen.

 

-Det er uansett vanskelig å få folk til å spise noe de ikke vil ha. Hvis vi greier å utvikle godt nok plantematriell , dyrke det på rett sted til rett tid og med god oppfølging er jeg helt sikker på at både kunden og produsenten vil få tilfredstilt sine behov, avslutter Madsen.


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag