Førsteslått og rådyrkalver


Publisert: 26.05.2023

Rådyrkalvene fødes stort sett mellom slutten av mai og midten av juni. I likhet med mange andre dyrearter, har de de første to ukene en trykkerefleks som gjør at de blir liggende helt stille ved fare. En god overlevelsesstrategi i mange faresituasjoner, men ikke i møte med slåmaskinkniver.

Mange tiltak er utprøvd for å redusere tapet av rådyrkalv i åker og eng. Både i Norge og resten av kontinentet.

  • Montere en bom på slåmaskinen med kjettingstumper som subber ned i gresset
  • Montere en forlenger på eksosrøret slik at eksos blåses ned i enga.
  • Fugleskremsler, som settes opp med ca 50 meters mellomrom i enga kvelden før det skal slås. For å unngå tilvenning er det viktig at de tas ned igjen om det ikke skal slås morgenen etter. Håpet er at geita blir så urolig av fremmedelementet at hun i løpet av natta tar med seg kalvene ut av jordet.
  • Et annet velkjent råd er å slå enga fra midten og utover mot jordekantene. Tanken er at viltet skal kunne trekke ut av jordet mens de ennå har skjul i den uhøstede delen av enga. Dette er derimot et praktisk problem fordi man behøver snuplass og det derfor er nødvendig å begynne med å slå rundt jordet.

Kan drone være redningen?

Mange av tiltakene nevnt over er derimot lite effektive ved førsteslåtten. Finnes det noe mer effektivt? Redaksjonen har mottatt flere henvendelser fra aktører i vårt område som tilbyr å hjelpe bønder med å finne rådyrkalvene med termisk/varmesøkende drone. Brukt riktig så har dette vist seg å være en veldig god måte å oppdage de små trykkende rådyrkalvene på i førsteslåtten. Dette ble også bekreftet av et toårig forsøk i Innlandet som ble publisert i 2020. Forsøket bekreftet også at det er liten effekt i mange av de andre skremmetiltakene.

Tønsberg kommune dro også i gang et prosjekt i 2021, hvor drone ble kjøpt inn til bruk for å finne rådyrkalver og i tradisjonelt ettersøk. Det er Hans Kristian Olsen, i kommunens ettersøksgruppe, som betjener denne. 1.slåtten i 2021 må betegnes som en forsøksperiode, men Olsen kan fortelle at de fant 13 killinger på de turene de var ute da. I fjor fant de også 10-12 killinger.

Rolf Christian Hatling, hos Drontermografør Hatling, var den første som kontaktet oss om droneflyvning i førsteslåtten. Han var den første i Norge med termisk sertifisering, har tatt mastergrad i faget og tilbyr både kurs i droneflyvning og praktisk hjelp til å finne rådyrkalver.

En annen aktør som har kontaktet oss er GreenFarmer i Ramnes, som tilbyr bønder flere tjenester, men nå også droneflyvning for å finne rådyrkalver i førsteslåtten.

På grensen mellom Sandefjord og Larvik holder Chris Andre Lundell til. Han har kjørt drone i både Sandefjord, Larvik og Grenlandsområdet og reddet mange rådyrkalver.

Under finner du kontaktinfo til alle disse.

Også på andre siden av Oslofjorden har de testet ut drone for å finne rådyrkalver. Her er vilt- og utmarksforvalter i Indre Østfold, Pål Sindre Svae på oppdrag og viser hvordan dette foregår. I en reportasje i NRK kunne Svae fornøyd fortelle at de hadde reddet 40 rådyrkalver før slåtten. 

Vurderer du å forsøke varmesøkende drone over din åker? Her er kontaktinfo til noen aktører

Noen bønder har kjøpt inn drone selv, men det finnes både godt og dårlig utstyr og du skal vite hva du gjør for å lykkes med å finne rådyrkalvene. Vi har derfor samlet kontaktinfo til de aktørene i vårt område som vi kjenner til;

  • Rolf Christian Hatling kan nås på Christian@dthatling.no eller via mobil på 97007007 (tilbyr både kurs og dronekjøring).
  • Hans Kristian Olsen, som holder til på Revetal, kan nås på mobil 94154771 (tilbyr dronekjøring, primært i Tønsberg).
  • GreenFarmer, som holder til i Ramnes, kan nås på mobil 90113714, se øvrig kontaktinfo i brosjyra nederst i artikkelen (tilbyr dronekjøring)
  • Chris André Lundell, Sandefjord, kan nås på chrisandre_lundell@hotmail.no eller via mobil 90709941 (tilbyr dronekjøring)
  • Odd Arvid Dalen, Bø, kan nås på oddarviddalen@gmail.com eller via mobil 97715859

Både enkeltbønder, entreprenører som slår gras for mange og grunneierlag kan ta kontakt.

Er det flere i Vestfold og Telemark som kan tilby slike tjenester, så gi oss beskjed.

Alternativt kan du gå inn på www.dronekartet.no. Der finner du flere godkjente droneoperatører i distriktet, selv om mange av disse nok ikke tilbyr å lete etter rådyrkalver.

I Averøy kommune har man også kjørt et prosjekt. I etterkant av prosjektet har man etablert en egen hjemmeside https://www.findbambi.com/ hvor man både finner tips og tilbud på egnet droneutstyr og veileder til hvordan man bør kjøre dronen for å finne rådyrkalvene.

En idé som nå er lansert og som elevene i ungdomsbedriften Wildspotter UB utvikler er et portabelt varmesøkende kamera som enkelt kan festes foran på traktoren. En svært god løsning som de faktisk vant 5 priser for i Norgesmesterskap i Ungt Entreprenørskap i 2021!

Samarbeid med lokale jeger- og fiskerforeninger?

I en del områder samarbeider jegere og grunneiere om å gå en runde i enga før slåtten. Det kan gi en vinn vinn situasjon for både rådyrkalv, grunneier og jeger. Sandefjord Jeger- og fiskerforening er av de som har tilbudt dette i flere år.

Rådyrkilling som gjemmer seg i ei frodig eng Foto: Thomas Vogler

Rådyrkilling som gjemmer seg i ei frodig eng Foto: Thomas Vogler


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag