Førsteslått og rådyrkalver


Publisert: 03.06.2021

Rådyrkalvene fødes stort sett mellom slutten av mai og midten av juni. I likhet med mange andre dyrearter, har de de første to ukene en trykkerefleks som gjør at de blir liggende helt stille ved fare. En god overlevelsesstrategi i mange faresituasjoner, men ikke i møte med slåmaskinkniver.

Mange tiltak er utprøvd for å redusere tapet av rådyrkalv i åker og eng. Både i Norge og resten av kontinentet.

  • Montere en bom på slåmaskinen med kjettingstumper som subber ned i gresset
  • Montere en forlenger på eksosrøret slik at eksos blåses ned i enga.
  • Fugleskremsler, som settes opp med ca 50 meters mellomrom i enga kvelden før det skal slås. For å unngå tilvenning er det viktig at de tas ned igjen om det ikke skal slås morgenen etter. Håpet er at geita blir så urolig av fremmedelementet at hun i løpet av natta tar med seg kalvene ut av jordet.
  • Et annet velkjent råd er å slå enga fra midten og utover mot jordekantene. Tanken er at viltet skal kunne trekke ut av jordet mens de ennå har skjul i den uhøstede delen av enga. Dette er derimot et praktisk problem fordi man behøver snuplass og det derfor er nødvendig å begynne med å slå rundt jordet.

Redaksjonen mottok i fjor en henvendelse fra Rolf Christian Hatling i Search And Rescue Drone Service (SARDS) Norway, som forteller at de termisk/varmesøkende dronene etterhvert også har blitt så bra at med riktig bruk skal det nå la seg gjøre å oppdage de små trykkende rådyrkalvene. Dette ble også bekreftet av et toårig forsøk i Innlandet som ble publilsert i fjor. Dessverre viste samme forsøk at det er liten effekt i mange av skremmetiltakene.

Vurderer du å forsøke varmesøkende drone over din åker? Hatling kan nås på christian@sardsn.no eller via mobil på 97007007. Alternativt kan du gå inn på www.dronekartet.no. Der finner du flere godkjente droneoperatører i distriktet.

Her prøveflyr Thomas Vogler fra Høgskolen i Innlandet drone med termisk kamera i forbindelse prosjektet i Trøndelag. Foto: Simen Pedersen

Her prøveflyr Thomas Vogler fra Høgskolen i Innlandet drone med termisk kamera i forbindelse prosjektet i Trøndelag. Foto: Simen Pedersen

 

En idé som nå er lansert og som elevene i ungdomsbedriften Wildspotter UB utvikler er et portabelt varmesøkende kamera som enkelt kan festes foran på traktoren. En svært god løsning som de faktisk vant 5 priser for i Norgesmesterskap i Ungt Entreprenørskap i år!

I en del områder samarbeider jegere og grunneiere om å gå en runde i enga før slåtten. Det kan gi en vinn vinn situasjon for både rådyrkalv, grunneier og jeger. Sandefjord Jeger- og fiskerforening er av de som har tilbudt dette i flere år.

Rådyrkilling som gjemmer seg i ei frodig eng Foto: Thomas Vogler

Rådyrkilling som gjemmer seg i ei frodig eng Foto: Thomas Vogler

Forhåpentligvis kan en mild vinter og lang vår føre til tidlig rådyrkalving i år. Kombinert med litt senere førsteslått kan det bidra til at kalvene blir litt større og har litt mindre trykkerefleks under årets førsteslått. Da vil nok mange av tiltakene fungere bedre og flere rådyrkillinger overleve.


Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
ALT Installasjon
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Moskvil korn- og frørenseri
Duett - smarte løsninger