Nominert til Landbrukets bærekraftpris


Publisert: 25.03.2023

Tre av de 11 semifinalistene til Landbrukets bærekraftspris er fra Vestfold og Telemark! Henrik Kjeldsen, styremedlem i Telemark Bondelag, er en av finalistene og er intervjuet i TA. Felleskjøpet Agri står bak prisen som skal fremme kunnskap og kompetanse og inspirere til et mer bærekraftig landbruk.

– Det har vært et fantastisk engasjement med over 240 nominerte bønder. Det er helt tydelig et stort engasjement for bærekraft blant bøndene der ute, og mange som fortjener heder for god agronomi og godt dyrehold, sier juryleder og styreleder i Felleskjøpet Agri, Anne Jødahl Skuterud i en pressemelding.

– Vi er i verdenstoppen i bruken av teknologi, og norsk landbruk er et prakteksempel på hvordan man kan drive matproduksjon på særegne klima og arealgrunnlag, sier Skuterud. – Derfor deler vi for første gang ut bærekraftsprisen, der vi ønsker å løfte frem og hylle både små og større tiltak den norske bonden gjør for et klimasmart og bærekraftig landbruk, sier hun.

Av de 11 semifinalistene er det to telemarkinger og et par fra Vestfold! I tillegg til Kjeldsen, er Halvor Olsen fra Holte gård i Drangedal, nominert. Det samme er Inger Synøve og Magnus Johnsen fra Re i Tønsberg.

Henrik Kjeldsen er glad for å være nominert til Landbrukets bærekraftspris.

I nominasjonen blir det påpekt at det Henrik gjør innen direktesåing og presisjonslandbruk er til inspirasjon for mange. Han har solgt plogen for mange år siden, og holder jorda i aktivitet hele tida, enten med høstsådde vekster eller dekkvekster.

– Vi har lagt om driften for å få mindre avrenning og mindre utslipp av nitrogen. Det passet godt for meg å kutte ut plogen. Den er bra for mye, men har også noen uheldige sider. Det er en helhetlig tankegang for å øke vekst på jordet, binde karbon og skape bedre forhold for liv i jorda, sier Henrik til avisa TA.

Henrik sier videre at han tror at de usikre tidene med krig i Ukraina blant annet gir en større forståelse for hvorfor det er viktig med norsk landbruk. – Jeg tror det går opp for mange at det er viktig å ha norskprodusert mat. Krigen er en ting, i tillegg kommer klimaendring og store aktører som sikrer seg landområder og råvarer. Det er mange gode grunner til å dyrke egen mat.

Sammen med adm direktør i NIBIO, Nils Vagstad, leder i ZERO, Sigrun Aasland og vinnerne av Årets unge bonde 2022, Trine Pedersen og Ole Otto Grønning, vil juryen velge ut en verdig vinner. Vinneren blir annonsert under Felleskjøpets årsmøte i april.

Vi heier på alle kandidatene fra Vestfold og Telemark!


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag