Nå fungerer biobrenselanlegget på Gjennestad, Slagsvold Vedum!


29.04.15. Etter 6 år med opp- og nedturer var det en stolt driftsleder Geir Fossnes som mandag viste fram et velfungerende biobrenselanlegg til stortingsreprepresentant Trygve Slagsvold Vedum, fylkesordfører og andre gjester da det ble arrangert utvidet energilunsj på Gjennestad Gartnerskole.


Det var fyr i kjelen, Biobrenseldag på Gjennestad 27 april 2015 (20)

– Det har vært 6 år med fram og tilbake, opp- og nedturer, svette og irritasjoner, men nå kan vi endelig glede oss over at biovarmeanlegget på Gjennestad står ferdig utbygd og fungerer! konstaterte Geir Fossnes, daglig leder for Gjennestad Drift da han ønsket velkommen til Energilunsj på mandag. Dette ble en kombinert feiring av at anlegget nå fungerer og miniseminar om hvordan Gjennestad Gartnerskole og veksthus nå har tilnærmet klimanøytral oppvarming.

 

Trygve Slagsvold Vedum besøkte Energilunsjen på Gjennestad 27 april 2015

Stortingsrepresentant og tildligere landbruks-og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) var en av foredragsholderne på miniseminaret. Han delte av sine erfaringer med bioenergi og dristet seg til å dele noen tanker om de politiske utsiktene for videre satsing på bioenergi. 

 

Simen Gjølsjø, Biobrenseldag på Gjennestad 27 april 2015

-Her ser dere 100 gram karbon! Simen Gjølsjø, bioenergiekspert ved Skog og Landskap har bidratt med faglige råd i prosessen med å få opp biobrenselanlegget på Gjennestad. Han ga oss en kjapp innføring i potensialet som igger i biobrensel og overrakte en trebit som inneholder 100 gr bundet karbon.

 

Thorvald Hillestad, Biobrenseldag på Gjennestad 27 april 2015

Thorvald Hillestad, gårdbruker og ordfører i Re, orienterte om lokal næringsutvikling og bioenergiprosjekter i sin kommune.

 

Geir Fossnes viser fram solfangere på Gjennestad, Biobrenseldag på Gjennestad 27 april 2015

Gjennestad Gartnerskole ble sist uke sertifisert som Miljøfyrtårn. Energibruk er en av de tingene de blir målt på og her viser Geir Fossnes at de også har montert solfangere på et av takene til skolen.

 

Flis tømmes, Biobrenseldag på Gjennestad 27 april 2015

-Flis inn og aske ut er det som gir størst utfordringer for de fleste biobrenselanleggene vi kjenner til i Norge. Det har vi heldigvis fått orden på nå, fortalte Fossnes. Vi har også byttet fyringssystem og de nye fyrkjelene fungerer mye bedre enn de gamle, kunne han fortelle. Nå slipper vaktmesteren Leif å jobbe nattskift! Her ser vi flis som er hentet fra energivirke i skogen bli tømt i flislageret. 

 

Biobrenseldag på Gjennestad 27 april 2015

Under omvisningen ble de fremmøtte delt inn i 3 grupper. Anders Sand, energirådgiver i NGF og NLR Viken, geleidet den ene gruppa med blant andre f.v fylkesvaraordfører Hans Hilding Hønsvall (KrF), Kathrine Kleveland, vaktmester Leif fra Gjennestad, Kjetil Bergsholm, NLR VIken, fylkesordfører Per Eivind Johansen m.fl rundt i biobrenselanlegget.

 

Anders Sand, NGF på Biobrenseldag på Gjennestad 27 april 2015 (26)

Anders Sand har også vært tett på et solenergiprosjekt i veksthusene på Gjennestad. – Nå bruker vi energien 3 ganger, kunne han fortelle og viste oss rundt i veksthusene. Han har også forsket på effekten av LED-belysning, men resultatene så langt tyder ikke på at det er noen gevinst for gartnere i å skifte til LED med dagens priser.

 

Møyfrid Hem orienterer, Biobrenseldag på Gjennestad 27 april 2015 (27)

Møyfrid Hem som leder veksthusavdelingen på Gjennestad orienterte til slutt om drifta og de over 400 ulike sortene av både maturter og blomster som produseres her.

 

Trygve Slagsvold Vedum ble med på hele opplegget. På slutten av omvisningen var det en optimistisk stortingsrepresentant som fornøyd slo fast; – Nå tror jeg at jeg reiser rett hjem, bygger meg gartneri og satser på bioenergi!


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag