Nå er rotløsuka her!


02.07.15. Både bønder og hageeiere vet at endel ugras og uønskede planter kan være svært vanskelig å dra opp med rota. Det ikke alle vet er at plantene kan ha perioder hvor røttene sitter løst. Akkurat nå er vi inne i det som kalles “rotløsuka”, hvor f.eks høymole og åkertistelen sitter løsere enn vanlig.


Fenomenet rotlausveka eller rotløsuka er over oss – sikkert ikke noe mer åndelig årsak enn at frøstengel er danna, og planta har brukt energi på dette og fått litt slark i rotsona. Dermed blir den lett å luke. Rotløsuka varer normalt 1-2 uker, men dette avhenger av blant annet fuktighet i bakken.

 

-Start i tide! Jo eldre høymoleplantene blir, desto mer frø, og desto fler skudd og forgreining av rota. Frø av syreartene, deriblant høymola, er vanskelig å rense fra i mange arter, så nå er tida for å luke! oppfordrer Kari Bysveen i Norsk landbruksrådgiving Viken.

 

 

Høymole Foto E. Fløistad/Bioforsk

Høymole   Foto: E. Fløistad/Bioforsk

 

Du kan lese mer om høymole i plantevernleksikonet til Bioforsk (nå NIBIO)

På beiter er den lite pen å se på, og siden dyra vraker den (sau kan beite den tiiiidlig på våren) blir den stående der som en jungel.

 

Konkret tips fra Kari Bysveen til fjerning av høymole: 

Ta tak så langt ned på planta som mulig. Stå breibent. Dra alt du kan. Er det eldre planter – er det flere stengler – ta tak i 1-2.  Får du med de øvre 7 cm av rota, blir nyveksten minimal. 

 

Frøstengel må tas vekk fra jordet. Det er derfor planta heter HØYmole – da den ettermodner frø i høyet. 

 

Husk at ei gjennomsnittlig høymoleplante kan danne 9000 frø –det er målt at frø kan overleve minst 80 år i bakken!

 

Planta kalles også gampesyre mange steder, eller merrasyra – begge hentyder til der hestene gikk på beite – hvor det er blitt mye tråkkskader.


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag