Mye å lære på markvandring


Publisert: 22.06.2022

Kornprosjektet i Telemark er et prosjekt etablert for å styrke korndyrkinga i “telemarksdelen” av fylket. Prosjektet er inne i sitt andre år, og prosjektet gjennomfører en rekke faglige aktiviteter. Mandag 20. juni ble det gjennomført markvandring i Bamble, hos Jon Einar Bergsland på Rogn. Markvandringen ble gjennomført i et samarbeid med Norsk Landbruksrådgiving Østafjells (NLRØ), og det var Per Ivar Hanedalen fra NLRØ som var faglig ansvarlig for markvandringen. Det møtte i alt 13 personer på markvandringen denne flotte sommerkvelden ved Bamblekysten.

 

Per Ivar Hanedalen redegjør for det han finner i åkeren. - Det er det som ikke
Per Ivar Hanedalen redegjør for det han finner i åkeren. – Det er det som ikke “fungerer” som er mest interessant og undersøke, – sier Hanedalen.

Per Ivar Hanedalen brukte åkeren, i dette tilfellet seks rads bygg av sorten Rødhette, som utgangspunkt for sin vurdering av åkeren og sine råd. De fremmøtte fikk en grundig gjennomgang av ulike sider ved korndyrkingen, – alt fra direktesåing og redusert jordarbeiding, til ugrassprøyting og annet plantevern, behov for næringstilførsel og vekstregulering av åkeren. Rådgiveren fra NLRØ har svært store kunnskaper om korndyrking, og han øste av dette forrådet på mandagskvelden.

 

 

Er det mangel på næringsstoff eller er det soppangrep?
Er det mangel på næringsstoff eller er det soppangrep?

Per Ivar Hanedalen brukte en del tid på blant annet om det en finner er angrep av sopp eller mangel på viktige næringsstoff. Han gav mange eksempler på hvordan bladverk vil se ut ved forskjellige typer angrep av sopp/ sjukdom, og hvordan bladverk og planta vil se ut ved mangel på næringsstoff. Hos Jon Einar Bergsland er det en byggåker i god vekst, med de muligheter, men og utfordringer det kan gi. En tørr vår har etter hvert blitt avløst av mer varme og bygevær, noe som øker sjansene for soppangrep i åkeren. Seks rads bygg er utsatt for både legde og aksknekk, og Hanedalen gav gode råd om vekstregulering.

Seks rads bygg på Rogn i Bamble, i god vekst og i ferd med å skyte.
Seks rads bygg på Rogn i Bamble, i god vekst og i ferd med å skyte.

Mange av de fremmøtte på markvandringen var korndyrkere med lang erfaring. Det var likevel flere som hadde spørsmål og kommentarer til Per Ivar Hanedalen. Det var nok og flere som fikk bekreftet at det de gjør i egen åker er riktig, og noen fikk helt sikkert gode tips om hvordan man kan strekke seg enda lenger som korndyrker. På markvandringen møtte det og flere yngre dyrkere, – et godt tegn, som viser at det spirer og gror blant kornprodusentene. Det trenger Telemark! Markvandring er i tillegg til fag sosialt lag og hyggelig prat. Etter en solid runde i åkeren var det duket for grilling i tunet hos verten. Kornprosjektet takker Jon Einar Bergsland for at han stilte åker og tun til disposisjon, og takk til Per Ivar Hanedalen for solid faglig jobb!

Hyggelig prat og godt sosialt lag i den fine junikvelden på Rogn!
Hyggelig prat og godt sosialt lag i den fine junikvelden på Rogn!

ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag