Meget vellykket Bygdekveld i Kjose


14.04.16. Fredag ble den tradisjonsrike bygdekvelden på Eikvang i Kjose arrangert.  Lokalet ble stapp fullt med rekordmange 130 deltakere fra 20 til 90 år.  Flere utflyttede Kjosinger og folk med familie i Kjose møtte også opp.  Noen kom til og med helt fra Rauland for å få med seg denne kvelden. Både ordfører og varaordfører med koner deltok også. Kjose 4H underholdt, Kjose Bydekvinnelag sto for servinga.
Fordraget om pionerdykkerne i Nordsjøen var svært interessant, og ble holdt av Kjoses egen Per Jacobsen, som var en av disse dykkerne. Tor Bjørvik hadde deretter et veldig interessant foredrag om Treskow Fritsøes historie og tilknytning til Kjose. “Dette lever Kjosebygda lenge på!” uttalte bondelagsleder Ivar Næss, som også loset gjestene trygt gjennom det rikholdige programmet.   


 

Først på programmet stod et foredrag om «Pionerdykkerne». Per Arne Jacobsen bosatt i Kjose tok tilhørerne med på en utrolig reise ned på havets dyp i Nordsjøen. Innsatsen til pionerdykkerne var helt avgjørende for å skape de verdiene oljevirksomheten har gitt landet vårt. I deler av pionertida, 1965 – 1990, var dykkeraktiviteten lite regulert og til tider ekstrem og banebrytende. Samtidig var kunnskapen og utstyret som ble brukt ikke
så godt som i dag. Dykkere omkom, flere ble skadet for livet. Dette er en del av oljerikdommens pris vi ikke må glemme.

Per Arne Jacobsen fortalte også om dykkeroppdrag på dypt vann i Farris.

 

Bygdekvinnelaget hadde sørget for at ingen gikk sultne hjem.

Kjose 080416. Matbordet.

 

Kjose 080416. Kakebordet.

Leder i Kjose Bygdekvinnelag, Irene Roppestad kunne trygt anbefale kveldens kakebord.  Smakfulle og hjemmelagde kaker og lefser fra skogsbygda Kjose.

 

Etter ei god matpause slapp lokalhistoriker og kjentmann Tor Bjørvik til med et lysbildekåseri om kjente og bortgjemte Treschowgårder i Kjose. Bjørvik er et oppkomme av historier og krydra foredraget med hverdagslige hendelser de fleste nålevende har glemt. Flere av bygdefolket kom også med supplerende opplysninger underveis.

 

Kjose 080416. Utstillingen.

Arrangørene hadde også laga en utstilling med «Leker fra før 1990».

 

 

 

Kjose 080416. Noen av bidragsyterne.

Noen av kveldens bidragsytere: Fra venstre: Ordfører Rune Høiseth, leder i Kjose Bygdekvinnelag Irene Roppestad, pionèrdykker Per Arne Jacobsen, lokalhistoriker Tor Bjørvik og leder i Kjose Bondelag/kveldens møteleder Ivar Næss.

 

Redaksjonen takker Olav Nordheim for tekst og bilder, og Ivar Næss for tekst.

 

 


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag