Stor interesse for direktesåing!


Publisert: 09.09.2020

Kornprosjektet i Telemark inviterte til demodag mandag denne uka på Ulefoss Hovedgaard. Der fikk de 40 fremmøtte se to ulike direktesåmaskiner i arbeid. Det vekte engasjement!

Henrik Kjeldsen er i sin fjerde sesong med direktesåing i kombinasjon med fangvekster.

Primus motor Henrik Kjeldsen hadde invitert fire forhandlere av direktesåmaskiner, travle tider gjorde at to forhandlere kunne møte denne dagen. Felleskjøpet som selger maskina Kjeldsen bruker, Väderstad Seed Hawk og Proagro med Weaving. Egil Hoen kom helt fra Hokksund for å vise frem sistnevnte.

Utfordrer 1: stiv leire møter utfordrer 2: Seed Hawk med sålabber

Jordet der demoen ble holdt har i sin tid blitt planert og består av stiv leire. – Pløyer man her får man jordklumper på størrelse med lecablokker, sa Kjeldsen. Han har dermed ikke gjort det lett for direktesåmaskinene som skal få prøve seg denne dagen. Men, Kjeldsen mener at det over tid med direktesåing vil bli mer organisk materiale i jorda her.

Egil Hoen har to års fartstid bak seg med direktesåmaskina Weaving.

Egil Hoen er en allsidig bonde fra Øvre Eiker. Han er kjent for å være godt frampå i skoa når det gjelder teknologiske nyvinninger. Han fortalte at han begynte å tenke annerledes når det gjelder bearbeiding av såbedd da han endret fokus til å bli mer interessert i det som skjer under bakken. For å skape best mulig forhold for jordlivet er det logisk å gjøre minst mulig jordbearbeiding, sa han. Han begynte derfor å se seg om etter en såmaskin som forstyrret jorda minst mulig og kom over Weaving, som han nå er blitt importør for. – Jeg solgte alt av jordbearbeidingsutstyr, unntatt skålharva, sa Hoen.

Mange var interessert i høre mer om direktesåing, teknisk så vel som økonomisk.

Med en direktesåmaskin kan man ikke være utålmodig. For det første må man gjerne vente litt lengre enn andre for å få sådd, og når man først begynner å så, ja da går det ikke veldig fort. Med hans maskin er farta i gjennomsnitt 9-11 km/t. Til gjengjeld har man spart masse tid på å kutte ned på andre operasjoner.  Hoen understreket at et godt såbedd starter med treskinga. Det er viktig at det ikke ligger igjen halmhauger, sa han og fortalte at han stubber høyt for å få mindre halm i beddet og gi et godt mikroklima for høstsådden.

Her ser vi Weaving til venstre og Seed Hawk til høyre.

De to såmaskinene bruker ulike metoder for å få kornet ned i jorda. Weaving har skåler, mens Seed Hawk har labber.  Hvem som gjør det best på den stive leira, ser vi først om noen uker.

Det er under bakken det skjer!

Interessen var i alle fall stor etter første kjøring. Mange ville se hvor det hadde blitt av såkornet.

Kjeldsen og Hoen fikk mange spørsmål og tok seg godt tid til å svare. Det var tydelig at demoen vekte nysgjerrigheten til de som møtte opp.

Takk for en fin dag med både faglig og sosialt påfyll!


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag