Landbrukshelga 2019 – frister til gjentakelse


29.01.19. God stemning, innledninger til ettertanke, smektende rauting, faglig påfyll og gode tilbakemeldinger gjør at Landbrukshelga 2019 må kunne kalles en suksess! Her kommer noen smakebiter på hva deltakerne fikk oppleve. 


Det er Studieforbundet Næring og Samfunn i Vestfold og Telemark som står som arrangør for Landbrukshelga, men Bondelagene i Vestfold og Telemark er svært aktive bidragsytere.

 

Landbrukshelga 2019 Elisabeth og Elin

Her ønsker Elin Røed, org.sjef i Vestfold Bondelag velkommen til Landbrukshelga 2019 og Elisabeth Larsen (t.h), som jobber i Studieforbundet Næring og Samfunn i Vestfold går i gjennom en del praktisk informasjon.

 

De kunne presentere et variert kurstilbud, gode innledere og en nyvinning for året; parallelle sesjoner på lørdagen hvor deltakerne kunne velge mellom flere spennende foredrag.

Landbrukshelga 2019 2 Felles åpning

Alle de rundt 150 deltakerne var først samlet under velkomst og felles innledning. Stemningen var som alltid god! Etter at landbruksdirektør i Vestfold og Telemark, Helge Nymoen, som er ny for oss i Vestfold og “gammel” for telemarkingene, hadde fått presentert noen vyer for det varierte og verdiskapende landbruket i vårt nye fylke, ble vi tatt med inn i hverdagen til 2 bønder. Hege Gonsholt driver med geiteproduksjon på relativt store arealer i fjelllandbruket i
Arabygdi, mens Hans Kristian Berge produserer salat i veksthus på familiegården i Tjølling. Det var ærlige betraktninger om både egen hverdag og viktigheten av å stå sammen. Berge hadde to gymnastikkøvelser han oppfordret alle de fremmøtte til å ta med seg inn i egen hverdag! -Krom nakken og stå på. Rett opp ryggen og vær stolt over alt vi skaper i landbruket og på egen gård!

 

Siste innleder ut var Yngve Ekern, kjent som matskribent i Aftenposten og viktig støttespiller i samfunnsdebatten rundt norsk landbruk. Han turte å utfordre forsamlingen på noen “elefanter i rommet”, blant annet knyttet til siste ukers debatt om EAT og landbrukets klimaavtrykk og kom med gode råd og erfaringer rundt det å kommunisere norsk matproduksjon til folk flest.

 

Landbrukshelga 2019 Yngve Ekern tok selfie

Etter en fin runde hvor han fikk innspill på vinklinger og tema han gjerne kan skrive mer om, avsluttet Ekern med en selfie i Fjøssystemer-caps fra Landbrukshelga 2019!

Landbrukshelga 2019 2 Elin takker alle sponsorer

Takket være gode sponsorer er det mulig blant annet å kunne servere festmiddag og underholdning på lørdag kveld! Elin Røed tok seg derfor god tid til å presentere årets sponsorer; Gjensidige, Tess, Fjøssystemer, Eik Maskin i Vestfold og Telemark, BlueTec og Landkreditt.

 

Etter felles innledning og lunsj startet det populære Eierskiftekurset til Ole Christen Hallesby opp, mens de øvrige deltakerne fikk anledning til å velge mellom spennende tema i parallelle sesjoner knyttet til dyrevelferd, psykisk helse, grønn utdanning, klima, finansiering og avl/genetikk/teknologi. Sesjonene var populære og tilbakemeldingene tyder på at det fort kan bli mer valgfrie parallelle sesjoner på framtidige Landbrukshelger.

 

Landbrukshelga 2019 2 Eierskiftekurs

Her er Ole Christen Hallesby og Mariann Andersen i gang med Eierskiftekurset. Et svært lærerikt kurs for hele storfamilien før man starter opp prosessen med å overdra/overta en gård.

 Landbrukshelga 2019 Festmiddag på kvelden hvor Kvigene underholdt

 

Lørdag kveld var det stilfull 3 retters festmiddag, med blant annet underholdning fra sanggruppa Kvigekvintetten – damer i sin beste alder som hadde truffet hverandre i studietida og som fortsatt synger for fulle mugger. Iført drakter av Kalven Klein, krydret de middagen med velklingende rauting og de måtte ta kuvending tilbake på scenen for ekstranummer etter høyludt og vel fortjent applaus!

 

Landbrukshelga 2019 2 Skal Skal ikke kurset

Søndag startet kursene opp igjen etter frokost. Her er det Arne Nøkland som leder ei av gruppene i kurset “SKal – skal ikke” –

hvor det ble gode diskusjoner rundt hva man kan bruke gården sin til.

 

Landbrukshelga 2019 Mingling i gangen2 

I fellesarealene mellom kursrommene lå det godt til rette for både mingling og mulighet for å få en prat og tilbud fra ulike aktører som stod på stand. I bakgrunnen her ser vi en av sponsorene, Tess, som til og med stilte med enkelte “messetilbud”.

 

Landbrukshelga 2019 2 Gjensidige Glesne og Andvik lager nytt reklamebilde

Gjensidige hadde også en stand, men både Knut Martin Glesne og modell Ingrid Andvik syntes bildet på rollupsene begynte å bli gammelt. De lagde like godt et oppfølgingsbilde av reklameplakaten når de allikevel var sammen på Landbrukshelga 2019!

 

Landbrukshelga er og skal være en møteplass for hele landbruksfamilien, med mulighet for både faglig og sosialt påfyll. Quality Hotell Langesund har vist seg å være svært godt egnet til dette arrangementet, med eget badeland og fine fellesareal med egne lekerom. I år var dessverre badeland stengt på grunn av oppussing. De har derimot lovet oss et flott og flunkende nyoppusset badeland hvis vi kommer tilbake om 2 år.

 

-Tilbakemeldingene underveis og på evalueringsskjemaene er så gode at vi som arrangerer i hvert fall kan si at vi sikter oss inn på ny Landbrukshelg siste helga i januar 2021, konstaterer en fornøyd “arrangementsgeneral” Elisabeth Larsen i fra Studieforbundet Næring og Samfunn i Vestfold og Telemark.


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag