Kjøp norsk, sier ungdommen


12.03.18 Vestfold Bygdeungdomslag oppfordrer alle til å kjøpe norsk! Dette gjelder selvfølgelig mat, men også andre varer og tjenester. På sitt årsmøte i februar vedtok VBU uttalelsen “Ja til et næringsliv også i Norge!”. På årsmøtet som ble avholdt i Sande feiret Vestfold Bygdeungdomslag medlemsrekord med kake. Jon Olav Svartdal ble gjenvalgt som leder.


VBU årsmøte 100218 kake meldemsrekord

 

Medlemsrekord 

Vestfold Bygdeungdomslag har nå 720 medlemmer og har slått alle tidligere rekorder. Dette ble feiret med marsipankake på årsmøtet på Sande Golfklubb 10. februar. VBU har høy aktivitet og aktive lokallag. Årsmøtet ble som vanlig profesjonelt gjennomført og mange delegater benyttet anledningen til innlegg fra talerstolen.

 

VBU årsmøte 100218 delegater

Delegatene fra lokallaga deltok aktivt i årsmøtedebatten

 

VBU årsmøte 100218 nytt styre

Nytt styre i Vestfold BU:  

Magnus Rød, Maren Kirstine Andvik, Karina Skjauff, Jon Olav Svartdal, Henriette Lofstad Johnsen, Mina Marie Nyhus, Jenny Gjelstad, Anton Dahl, Johanne Lærum Espeseth, Kristina Kråkemo, Petter Tobias Bettum og Ken Jørgen Solberg Akselsen.

 

Årsmøtet i Vestfold Bygdeungdomslag vedtok følgende uttalelse:

 

Ja til et næringsliv, også i Norge!
 

Vi lever i ei tid der alt vi trenger kan fåes ved et tastetrykk på mobilen. Verden har blitt så liten at uansett hvor i Norge du befinner deg, har vi tilgang til store deler av den. Det du kan kjøpe for en hundrelapp på ditt lokale senter, kan vi kjøpe for en femtilapp fra utlandet. Verden har blitt veldig behagelig for den som evner å finne det billigste produktet. Hva er egentlig grunnen for at det er så stor prisforskjell? Skal vi handle dyrt når vi
kan handle billig?

 

Det umiddelbare svaret på dette spørsmålet er naturligvis nei. Ingen vil betale mer enn vi må og det er jo helt naturlig. Likevel er det ofte verdt å se litt på hva som ligger bak prisene. Vi hører stadig om viktigheten av å kjøpe norsk mat. Norsk mat er verdens beste og tryggeste. Derfor kjøper vi gladelig norsk mat selvom det kanskje koster litt ekstra. Det å bruke penger på norsk mat for å få det beste på markedet
er viktig og riktig, men i tillegg til et godt produkt bidrar du faktisk til at en bonde, en foredlingsbedrift og en matbutikk har arbeid. Kjøper du norsk mat bidrar du til å holde hjula i gang i det norske arbeidsmarkedet.

 

Landbruket har blitt vanvittig flinke til å vektlegge og synliggjøre viktigheten av norsk mat og hva det vil si at du kjøper den. Dette bør vi dra lærdom av ellers i samfunnet også. For hva skjer den dagen du skal bygge garasje i gårdsplassen din? Hvem engasjerer du til å bygge den? Ansetter du et firma registrert i Norge eller utlandet?  Hvor kommer materialene fra? Hvem tjener egentlig på at du skal bygge deg en garasje? Eller for å dra
det helt ned, når du må kjøpe nytt vaskemiddel, går du for det dyre norskproduserte eller det billige fra utlandet?

 

All fornuft peker naturligvis mot å velge det billigste alternativet. Men det billigste alternativet betaler ikke skatt til staten Norge som gir deg utallige velferdsrettigheter i retur. Det billigste alternativet gir ikke barna dine en arbeidsplass når de blir store. Det billigste alternativet sender penger ut av landet mens de pengene du kjøper norske produkter for blir i Norge, dette er penger vi får igjen om du ser litt stort på det. Dette er vondt å innrømme
og enda verre å gjøre noe med. Alle vil jo at vårt land skal være så rikt som mulig, men når det innebærer at du faktisk må kjøpe tjenester og produkter som rammer din egen lommebok er det vanskelig å si seg enig.

 

Samtidig kommer hylekoret fra ivrige ebay-shoppere når de hører at noen vil fjerne grensa på tollfrihet for varer under 350 kroner. Selvfølgelig vil vi ha tollfrihet. Det er jo så kjekt for forbrukeren. Helt til forbrukeren har kjøpt så mye tollfrie varer fra utlandet at dens egen bedrift må legge ned på grunn av økt konkurranse fra utlandet.

Vi nordmenn står ovenfor mange valg hver dag. Det er vår makt å bestemme hvem foretak som skal overleve i Norge og ikke. Det er vi som bestemmer hvilke yrker som har livets rett i dette høykostlandet. Vestfold Bygdeungdomslag håper på utvikling og ikke avvikling av norsk næringsliv. Derfor er det viktig å støtte norske produkter og tjenester. Kjøp norskt!


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag