Ikke kutt halmen i år!


19.07.18 Grønt Fagsenter oppfordrer alle kornbønder i Vestfold til å ta vare på halmen i år! Tørken gir stor mangel på grovfôr i store deler av landet og husdyrprodusenter trenger halmen til fôr. Denne artikkelen inneholder forslag til avtale om kjøp og salg av halm, anbefalte priser og praktiske tips om halmpressing.


Hvem trenger halmen din? 

Mange kornprodusenter er allerde kontaktet av husdyrbønder som ønsker å sikre seg halmen. Har du korn som skal treskes, men ingen som har tinga på halmen? Vi oppfordrer deg til ta kontakt med husdyrprodusenter og gjøre direkte avtaler. Det beste er om halmen kan omsettes lokalt, både med tanke på transportkostnader og smitte (floghavre/hønsehirse). Her er noen forslag til måter å komme i kontakt med husdyrprodusenter:

Kontrakter og avtaler 

Noen kornprodusenter er redd for risikoen ved å ta vare på halmen. Tenk om jeg ikke får solgt den likevel? I år blir det trolig bruk for all halm. Likevel er det lurt å ha en skriftlig avtale med dem som skal kjøpe halmern og avtale hvem som tar ansvar for pressing og transport.

Se forslag til avtale om kjøp av halm hos NLR

 

Hva er rett pris for halmen? 

Vi oppfordrer kornbøndene til å ta rett pris på halmen og ikke bruke fôrkrisa til å presse opp prisene. Anbefalingen fra NLR er 20 øre per kilo halm, der den ligger på åkeren.

Se beregningen av rett pris på halm hos NLR

 

Hjelp, jeg har ingen erfaring med pressing og pakking! 

Mange kornbønder er vant til å kutte halmen og har verken erfaring eller utstyr til å presse og pakke. Norges Bondelag har laget artikkel med tips til deg som skal ta vare på halmen i år. Den inneholder også informasjon om etterbehandling og hvordan du eventuelt kan unngå å spre floghavre og hønsehirse.

Se “Åtte tips om halmpressing” hos Norges Bondelag

 

 

Vi ønsker alle lykke til med tresking og formidling av halm!

 

Pressing av halm illustrasjon NB


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag