Hedrum Bondelag på besøk hos Larvik Løk


12.03.16. Hedrum Bondelag inviterte i forrige uke til vårmøte på bedriften Larvik Løk. Den ligger på Hummerbakken, ytterst på neset i forhenværende Brunlanes kommune. I det som normalt blir karakterisert som tidligdistriktet sånn våronnmessig. Imidlertid,  det første bøndene fra Hedrum konstaterte var at snødybden ytterst ved kysten var like høg der som i Lågendalen!


Daglig leder i bedriften, Reidar Gusland, tok i mot gjestene fra Hedrum i trivelige lokaler og orienterte om bedriften før han tok oss med på en befaring i lager og produksjonslokalene. Gusland kunne fortelle at Larvik Løk ble etablert i 2001. Den eies i fellesskap av grossisten BAMA og produsenter med 50 prosent hver. Bak produsentene står det 30 løkdyrkere rundt Oslofjorden organisert i Vika Grønt.  

Larvik Løk omsetter for drøyt 90 millioner kroner årlig. Har 30 årsverk. Sorterer, bearbeider og pakker ca. 9 tusen tonn gul og rød løk. Det er omtrent 30 prosent av det norske markedet. Det er hovedsakelig løk fra norske produsenter som behandles på bedriften. Imidlertid importeres det noe fra New Zeeland i perioden fra norsk lagerløk er tomt til ny er høsteklar.

 

Hedrum Bondelag hos Larvik Løk

Ferdig pakka løk i strømper. Fra venstre: Reidar Gusland, Torstein Lie, Karl Robert Bergan, Lina Mørk, Geir Olav Næss, Audun Seierstad, Anne Næss, Tormod Næss og Arne Solem.

 

 

Hedrum Bondelag hos Larvik Løk

Larvik Løk tok i bruk verdens første gjennomlysningsanlegg for løk – som funger, for å se indre feil. Her blir løken gjennomlyst, vekt og størrelse registreres for seinere sortering. 

 

Hedrum Bondelag hos Larvik Løk

Denne løken er utsortert etter gjennomlysning. En kontroll med kniven viser at det var nødvendig.

 

Hedrum Bondelag hos Larvik Løk

Løkprodusent Audun Seierstad forklarer sauebonde og leder i Hedrum Bondelag hva som skjer på gjennomlysingsanlegget.

 

Hedrum Bondelag hos Larvik Løk

Reidar Gusland forklarer medlemmene i Hedrum Bondelag hva som befinner seg innafor dørene på bedriften Larvik Løk.

 

Larvik Løk er en bedrift i stadig utvikling. De satser hele tida på teknologiske nyvinninger for å effektivisere drifta. Bedriften ble belønna med Gartnerhallens Innovasjonspris i 2012. De blir betrakta som flaggskipet  blant norske og internasjonale løkpakkerier. Ikke minst blir den daglige lederen Reidar Gusland betegna som en person med en «sterk innovativ legning».

 

Larvik Løk ble som den første landbruksbaserte bedrift Miljøtårnsertifisert allerede i 2012. Og resertifisert i 2015.

 

Utnyttelsen av løken er også langt over gjennomsnittet. 65 prosent av løken er salgsvare, enten hel eler kutta. De resterende 35 prosent er avfall. Dette inngår i et forsøk med kompostering og ønskes tilbakeført som jordforbedringsmiddel.  

 

Hedrum Bondelag hos Larvik Løk   Foto: Olav Nordheim

Brunlanes Kjølelager er bygget tett inntil Larvik Løk. Dette er et stort og moderne lager for løk. Deltakerne fra Hedrum blir små i det røslige lagerlokalet. Bildet viser fra venstre: Geir Olav Næss, Reidar Gusland, Anne Næss, Tormod Næss, Torstein Lie, Karl Robert Bergan, Arne Solem og Audun Seierstad.

 

Hedrum Bondelag hos Larvik Løk

På vårmøtet ble det også tid til litt diskusjon om landbrukspolitikk og kulturelt innslag. Det ble besørga av Arne Solem, som holdt et engasjert innlegg om « Var det bedre før?». En historisk gjennomgang av velferdsutviklinga de siste hundre år. Bildet viser fra venstre: Daglig leder Larvik Løk Reidar Gusland, leder i Hedrum Bondelag Torstein Lie og foredragsholder Arne Solem.

 

Redaksjonen takker Olav Nordheim for tekst og flotte bilder!


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag