Hedret for lokal og norsk mat


Publisert: 29.04.2022

Heddal Bondelag fikk med seg stortingsrepresentant Åslaug Sem Jacobsen da de besøkte Meny på Tuven i Notodden for å overrekke diplom for god eksponering av lokal og norsk mat. 

Lise Hagen og Arnfinn Nørstrud fra Heddal Bondelag hadde på forhånd vært innom dagligvareforretningene på Notodden med undersøkende blikk.

– Sjekklista vår fikk desidert flest kryss hos Meny, og for meg og oss handler dette om livskvalitet for forbrukerne. Vi vet at norske bønder setter renhet i matvarene svært høyt og jeg personlig hadde ikke på noen måte nølt i valget mellom kjøtt fra Norge og eksempelvis Botswana for mine barn på middagsbordet, sier Lise, som understreker at sjekklista også inneholder frukt og grønt. Vil ikke de fleste at barna skal få det beste? Kanskje det koster litt mer, men vi vet at kvaliteten er god, sier Lise og legger til: – Det du spiser i dag, er det du blir i morgen.

Assisterende butikksjef, Elise Mathisen ble veldig glad for besøket. – Jeg ble jo veldig overrasket da jeg fikk beskjed om at vi fikk denne hedersprisen fra Heddal Bondelag. Vi har satset bevisst på det vi i vår kjede kaller matskatter – for det er virkelig skatter vi snakker om, mener Elise.

Arnfinn og Lise er opptatt av å plassere ansvaret for at norsk mat er godt tilgjengelig, i alle butikker. – Myndighetene har åpenbart et ansvar som sentrale politikere med tanke på å dreie forbruket mot norsk kvalitetsmat. Vi har i disse dager mye oppmerksomhet knyttet til det høye kostnadsnivået for bøndene. Dette med matberedskap og selvforsyning har ikke nådd fram til døve, politiske ører, mener Arnfinn som har forventninger til både det pågående jordbruksoppgjøret og til at politikerne med Sp og Ap i førersetet vil se på mat både i lys av beredskapssituasjonen og selvforsyningsgrad. Norge har ikke siden etterkrigstida hatt lavere selvforsyningsgrad av mat og er nå nede i 37 prosent.

– Arnfinn peker på noe vesentlig. Vi har virkemidler som politikere. Da vi innførte den såkalte “ostetollen”, kom norsk kvalitetsost på handlelistene til norske forbrukere. Vi må se på tollvernet, vi må helt klart øke selvforsyningsgraden og vi må ha et sterkere fokus på den gode kvaliteten norsk landbruk og jordbruk leverer – både med hensyn til antibiotika og sprøytemidler, mener Åslaug Sem-Jacobsen og legger til miljøgevinsten det er med kort transport framfor å fly eller kjøre inn mat til Norge fra Asia, Europa, Afrika, Sør-Amerika, USA og Canada.

– Med det kostnadsnivået vi har i landbruket og jordbruket nå, ser vi at mange bønder er på kanten av å gi opp. Vi må dyrke mer mat, jordvernet må bli sterkere og tilskuddsordningene for å bryte nytt land bli bedre, mener Arnfinn.

Takk for tekst og bilder fra Telen, les hele artikkelen. 

 

Gratulerer! Fv. Åslaug Sem Jacobsen (stortingsrepresentant Sp), Elise Mathisen (ass. butikksjef Meny Tuven), Lise Hagen og Arnfinn Nørstrud fra Heddal Bondelag. Foto: Jens Marius Hammer, Telen.
Gratulerer! Fv. Åslaug Sem Jacobsen (stortingsrepresentant Sp), Elise Mathisen (ass. butikksjef Meny Tuven), Lise Hagen og Arnfinn Nørstrud fra Heddal Bondelag. Foto: Jens Marius Hammer, Telen.

ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag