Ha et blikk på (og for) hverandre!


Publisert: 28.01.2021

Korona og Covid 19 var navn som var nærmest ukjent for ett døyt år siden. Nå kjenner vi de så altfor godt. Mange har og kjent på konsekvensene av pandemien, og fortsatt vil vi kjenne på de en god stund framover. Om enn i ulik grad. Det var nok mange av oss som for alvor begynte å se lys i tunnelen, da meldingene om at vaksiner begynte å komme til landet. Og det var nok mange av oss som følte at lyset ble ganske brutalt slukket når myndighetene strammet inn med strengere smitteverntiltak i januar. På toppen av det hele har mutert virus skapt ekstra utfordringer og ekstra tiltak i mange kommuner. Samtidig ser vi at tiltakene virker; smittetrenden er synkende. Det er og flere og flere som blir vaksinert. Oppsummert gir det et berettiget håp om bedre tider!

For mange er det å være bonde et ensomt yrke. Møter for bønder i de ulike organisasjonene i landbruket er ofte faglige påfyll, men for mange fungerer de og som sosiale vannhull. Disse møtepunktene har i stor grad manglet det siste året. Joda, – vi har Teams, Zoom, Skype og andre digitale plattformer. Bevares, de fungerer, – det går raskt å møtes, og de er effektive med tanke på møtegjennomføring. Men der stopper det og. Et digitalt møte skaper sjelden rom for, og i praksis aldri, muligheten for én til én samtalen om vær og vind, men hvor du ofte og lufter ut litt av den frustrasjon og bekymring som har bygd seg opp inni deg. Mange av oss savner nok den muligheten, – kanskje mer enn vi er villig til å erkjenne.

Om noen uker vil vi merke at våren for alvor er i frammarsj. Det er ei god tid. Også fordi en ny spennende vekstsesong står for døren. Men for noen er vekstsesongen mer spennende enn hva som godt er. I Vestfold og Telemark har vi betydelige produksjoner som er helt avhengig av utenlandsk innleid arbeidskraft for at matvarene skal kunne bli produsert. I framtida bør en større del av de sysselsatte i norsk landbruk være innenlandsk arbeidskraft, men ingen næringsvirksomhet klarer å bytte arbeidskraft fra det ene året til det andre. Eventuell mangel på tilgjengelig kompetent arbeidskraft er en tøff belastning for mange frukt- og grøntprodusenter, men og for andre produsenter.

Jeg tror vi skal ha langt framme i tankene våre at for en del bønder har det siste året vært tøft, og at året vi nettopp har startet og kan bli det. Fulle postkasser blir sett på som tegn på at det ikke står så bra til. Hvem vet om innboksen på e post kontoen er full? Ha et blikk på, og for, hverandre. Det er bedre å spørre en gang for mye om hvordan kollegaen eller vennen/venninnen har det, enn å la være. Det kan være en litt høy terskel å klyve, men våg å spørre!

Bak tunge skyer er himmelen alltid blå, og på ett eller annet tidspunkt letter skydekket. Vi må våge å tro på at vi går mot ei tid hvor vi kan fokusere mindre på korona, – flere ting tyder på det. I mens får vi glede oss over at sola kommer høyere og høyere på himmelen, – om en måned er dagen allerede 4 timer og 31 minutter lenger enn ved vintersolverv!

Jan Thorsen

Org. sjef Telemark Bondelag


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag