Gåsa skal ikke føle seg trygg


07.09.17. Både teori rundt effektiv gåsejakt og reell skytetrening stod på programmet da Vestfold Bondelag og Vestfold/Brunlanes Jeger og Fiskerforening denne uka gjennomførte gåsejaktkurs. -Svært nyttig og bra kurs! var tilbakemeldingene fra ivrige jegere.


Gåsejaktkurs 2017 teorikurs

Gåsebestanden er større enn noen gang i Vestfold. For bønder og grunneiere er gåsa en ressurs med tanke på jaktutleie, men dessverre også et stort problem på grunn av beiteskader. For fylkets jegere er gåsa en spennende jaktobjekt.

I Vestfold jobber vi derfor nå med å organisere grunneierne bedre slik at det skal bli lettere å få adgang til å jakte gås, men også med å lære oss hvordan vi skal jakte gås mer effektivt. Med effektiv jakt menes en jakt hvor man kan regne med stort utbytte per jaktet time og hvor det er sannsynlig at vi også skal kunne få ned gåsebestanden for å minske beiteskadene.

Gåsejaktkurs 2017 Ove Martin Gundersen holdt teorikurset

Sist onsdag var 12 jegere samlet på Gjennestad for å gjennomgå teoriene rundt effektiv gåsejakt.  Norges Bondelag har ansatt Ove Martin Gundersen i et nasjonalt prosjekt rundt gåsejakt- og forvaltning. Han var leid inn for å gi oss en innføring i teorien rundt effektiv gåsejakt. Etter en innledning om biologi og forvaltningsrammene for våre gåsearter grågås, kortnebbgås, canadagås, stripegås og hvitkinngås
(sistnevnte er det ikke jakt på ennå) ble det fokus på jaktformer og -utøvelse. Gundersen var tydelig på at lokkejakt utvilsomt vil være mest effektiv i Vestfold, vel og merke hvis man bruker lokkefugler, kamuflasje og lokkefløyte riktig og rekognoserer litt før jakta.

Gåsejakt teori

Både deltakere og lokkegjess fulgte nøye med!

Gåsejaktkurs 2017 Alle følger med

Mandag kveld inviterte Brunlanes Jeger og Fiskerforening oss ned til sitt flotte leirdueanlegg på Dolvenbanen.

Her fikk vi testet oss på å skyte på “innflyvende og overflyvende gås” fra alle vinkler. Og for mange av oss var det første gang vi forsøkte å skyte sittende i fra såkalte kamuflasjeblinds. Her er det Arne Christian Geving som prøver seg godt instruert av Jan Thore Nalum og Vidar Bonnegolt. Bjørn Lauritzen og sønn følger også nøye med.

Gåsejaktkurs 2017 Følg dua Børsa kontrollert til kinnet Jevn bevegelse gjennom dua Pang

Og Arne Christian viste gang på gang at han hadde fått med seg instruksen;

Finn og følg dua med øynene. Hev børsa kontrollert til kinnet. Jobb med hele overkroppen og dra kornet i en jevn bevegelse gjennom dua. Pang!

Tror du Arne Christian klarte double? Klikk på linken under

Gåsejaktkurs 2017 På skytebanen

Her gjelder det å få inn et godt skudd på leirdua før den lander 15 meter foran deg. Ikke gå opp for tidlig fra blindsen og husk å holde under når gåsa går inn for landing, formaner instruktør Ole Henrik Gusland.

Gåsejaktkurs 2017 Fornøyde jegere fra Horten

Dette trengte vi! konkluderte 3 fornøyde jegere fra Horten, f.v Bjørn Tore Freberg, Thomas Grosberghaugen og Håkon Kristoffersen. Instruktørene Arild Aske og Martin Røsrud Graven var derimot imponert over skyteferdighetene til trioen fra Horten. Blir ikke lett å være gås rundt Borrevannet heretter!

Send epost til Amund Kind, rådgiver i Vestfold Bondelag (amund.kind@bondelaget.no), hvis du kan være interessert i å delta på kurs i effektiv gåsejakt i Vestfold. Vi satser på nytt kurs neste år.


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag