Fullt amfi på Norsvins fagdag


23.06.16 Nortura og Norsvin i Vestfold, Buskerud og Telemark hadde forrige uke sin tradisjonelle fagdag på Gjennestad. Ny rekord med 74 dektagere! Foredrag i amfiet og et herlig grillmåltid i parken sto på programmet. Tema for dagen var markedsdekning og nye krav til transportdyktighet av gris.


Norsvin 160616 Gjennestad ute

Et herlig grillmåltid i det grønne ble gjort mulig av Nortura og grillpersonalet, bestående av Norsvin Vestfolds gamle helter Gunnar Oseberg, Jacob Rustan og Olav Sørebø.

Norsvin 160616 Gjennestad ute 2

Været var strålende!

Norsvin 160616 Harald Furuseth

Harald Furuseth utla hvordan han ser på markedsutviklingen og hvordan han mener den bør håndteres. Furuseth kan skilte med å ha vært først ute med å senke vektene. Dette fikk han ros for av forsamlingen. Alle slakterier har interesse av et balansert marked. Harald hadde et ønske om at flere aktører i markedet kunne være med å bestemme hvordan virkemidlene til markedsregulator skal disponeres. Disputasen slapp han unna – fly venter
sjelden på sine passasjerer.

Norsvin 160616 Jakob Simonhjell

Jakob Simonhjell kom deretter med “grisetanker” om å komme med tiltak tidlig nok for å kunne stabilisere pris og reguleringskostnad. Markedsbalansering blir et tema i stortingsmeldinga. Her kan alt skje. Bransjen har hatt en svært sterk produksjonsbedring en stund fremover. Hva med markedet? Kjøtt er i hardt vær om dagen – det har spredt seg en oppfatning om at det sunneste er å være vegetarianer.

Norsvin 160616 Gustav Grøholt

Gustav Grøholt “sa det alle vet”; utviklingen i svineproduksjonen går mot at atskillig færre avlspurker produserer betydelig mye mere kjøtt. Hvor mange purker trenger vi egentlig? Han oppfordret alle til å stille opp på svinedugnaden.

Norsvin 160616 Hans Ole Sætra Eriksstein

Hans-Ole Sætra Eriksstein tok også for seg økonomien i svineproduksjonen fremover. Akkurat nå gjelder det å ikke få panikk – vi må ikke kaste de eksisterende ordningene på båten for å etablere “noe nytt”. Markedsordningen er kjempeviktig. Han oppfordret alle til å støtte opp om svinedugnaden.

Norsvin 160616 Mari-Janne Rasmussen

Etter maten kom først Mari-Janne Rasmussen fra Animalia med en henstilling til alle om å 1; skaffe seg In-gris hvis de ikke har – og 2; si fra hvis det er noe en vil ha endret med programmet.

Norsvin 160616 Kristin Helgesen Torkveen

Kristin Torkveen

Norsvin 160616 Iselin Hegna

Iselin Hegna

 

Mattilsynet ble representert av Kristin Torkveen og Iselin Hegna. De fortalte litt om regelverket vi alle må forholde oss til, og viste fotografier av forskjellige tilfeller. Forsamlingen ble så bedt om å si sin mening. Litt overraskende kanskje, viste det seg at svinebøndene var noe strengere i sin vurdering av transportdyktigheten. Iselin la igjen e-postadresse og telefonnummer slik at produsentene kan sende bilder av tvilstilfeller og få hjelp til vurderingen. Audun Skomsøy
var ikke alene om å måtte legge fra seg dragne våpen.
Det ser ut til at en – over tid – kan finne gode løsninger både for sjåfører og produsenter, og – ikke minst grisen.

Norsvin 160616 Publikum

Det var helt fullt i amfiet på Gjennestad

 

Takk til Tone Sæter for tekst og flotte bilder
 

 


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag