Friske dyr gir friske folk


09.07.14 At bakterier blir motstandsdyktige mot antibiotika kan true folkehelsa og bekymrer myndigehetene i mange land. Noe av årsaken er overdreven og feil bruk av antibiotika både til mennesker og husdyr. Forrige uke skrev vi om at det er svært lav forekomst av dette blant norske griser, og at vi har god oversikt og kontroll med bruken av medisiner i norsk husdyrhold. Denne uka har det vært flere innlegg i aviser og på nett som tar opp dette tema.

 


Nys

Antibiotikaresistens er en tikkende bombe  

Dette mener forskere på feltet. Resistensen er først og fremst et problem for folkehelsa mer enn for husdyra. Men en viktig årsak er at antibiotika brukes for raskt både til mennesker og dyr. Norge har et veldig lavt og godt kontrollert forbruk av antibiotika, men resistente bakterier sprer seg raskere fordi vi reiser mye mer.

Les mer på Forskning.no

 

Norge har Europas laveste forbruk av antibiotika 

En ny rapport fra EU – European Medicines Agency (EMA), viser at Norge har det laveste forbruket av antibiotika til husdyr. Pr kg kjøtt bruker vi her i landet under ei tredjedel av forbruket i Sverige, som også ligger lavt i europeisk sammenheng. I Danmark er forbruket ti ganger høyare og i Tyskland brukes det over 50 ganger mer antibiotika i matproduksjonen.

 

I Norge har vi jobbet målrettet i flere tiår for å holde dyra friske og kun bruke antibiotika når det er nødvendig. Hos kyr er antibiotikaforbruket redusert med over 60 % de siste 20 åra uten negative konsekvenser for helsa.

 

Les om Norges lave antibiotikaforbruk hos Nationen

 

Storfe på beite

Friske dyr gir friske folk

Norske bønder har tatt et bevisst valg om å gi minst mulig antibiotika til husdyra våre. Det er en seier for både dyrehelse og folkehelse, mener svinebonde og nestleder i Norges Bondelag, Kristin Ianssen. Hun deltar i debatten og har skrevet et innlegg på nettsidene til Aftenposten

Les innlegget til Kristin Iansen her

Dette innlegget kan dere gjerne dele på sosiale medier!

Kristin Iiansen web

 

Kristin Iansen er svinebonde og nestleder i Norges Bondelag.Hun har skrevet debattinnlegg om antibiotikabruk i norsk husdyrhold

 


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag