Flere inntrykk fra Bayern


Vestfold Bondelags ledermøtetur til Bayern er over. Det ble en flott tur med god blanding av fag og kultur. Her kommer noen flere bilder og inntrykk fra gårdsbesøk, bussturer og ledermøtet..


Velkommen til oss, Elin! Lørdag formiddag besøkte vi grisebøndene Engelbert og Walli Jais litt sørvest for München. Det var barnebarnet og juniorbonde Maxi som tok i mot oss!
Landbruksdirektør Olav Sandlund og Olav Sæthre, leder i Undrumsdal Bondelag og de andre vestfoldbøndene fikk se hvordan grisene har det i Tyskland. Jais hadde bygd opp et konsept hvor kundene fikk komme inn og se på grisene, en form for “åpen gård”, og deretter gå ned i deres lokalutsalg og kjøpe det kjøttet de ønsket. De solgte også noe på Bondens marked. Kjøttet ble noe dyrere, men det var kundene villige til å
betale for.

 

Vi var veldig heldige med været på turen og fikk se masse flott jordbrukslandskap. Det var også flotte høstfarger på lauvskogen.
Det Bayerske Bondelaget har et eget kurs- og utdanningssenter. Det henger blant annet sammen med at man i Bayern må ta agronomutdannelse for å få være bonde, i hvert fall hvis man skal være berettiget tilskudd.
Besøket har var veldig interessant. Vi fikk blant annet høre litt om hvordan de hadde klart å øke antall agronomelever fra 240 til nesten 800 de siste 10 årene. Den gang ble ungdommen “kjøkkenbords-vaksinert” fra å ta utdannelsen. I dag var det status. Vi fikk også høre hvordan fagskoleutdanningen hadde fått seg en real oppsving og at praktisk læring i dag var like anerkjent som teoretisk universitetsutdannelse.
For oss i Vestfold, som for øyeblikket jobber med å bygge opp 2+2 lærlingeløp og ny fagskole innen grønt var dette svært inspirerende!
Det var bratt opp til klosteret på Det hellige Berg i Andechts….
…men når vi kom opp var f.v Harald Lie, Kåre Larsen, Vidar P. Andresen og hans frue Brit Bratbakk svært godt fornøyd på utsikten!
Ingen ting å utsette på utsmykkingene inni klosterkirken heller! Klosteret hadde sitt eget snaps-brenneri og besøket her var et populært kulturelt innslag!
Da vi skulle spise middag viste det seg at bordpynten så absolutt kledde bondelagsleder Hans Edvard Torp og hans frue Heidi!
Søndag morgen ledet vår nye org.sjef Elin Røed og nestleder Harald Lie oss gjennom det offesielle ledermøte. Både de og leder Hans Edvard Torp lot seg imponere over at samtlige 49 deltakere satt klare da ledermøtet startet kl 09.00! Torp ledet oss igjennom aktuelle saker fra Vestfold og formidlet noe av sine tanker om den nye politiske situasjonen.
Den nye regjeringen og Bondelagets strategier i møte med en blå blå hverdag var også 2. nestleder i Norges Bondelag, Brita Skallerud, sitt fokus.
Turens tolk, Hildegunn Gjengedal, jobber mye med internasjonale spørsmål i Norges Bondelag. Hun klarte på en veldig god og oversiktelig måte å vise at det ikke er en ubetydelig jobb som Norges Bondelag må gjøre også utenfor landets grenser for å ivareta norske bønder!
Etter ledermøtet fikk vi en guidet tur gjennom München, i buss. Svært severdig og lærerikt, men da kom også turens første regndråper. Det inntrykket vi alle sitter igjen med er derimot noen flotte oktoberdager, med fint vær og god temperatur, i et flott landskap med store sammenhengende jordbruksområder helt inn mot Alpene i sør!
Takk for en fin tur!

ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag