Er du i gang med å planlegge nasjonaldagen?


Publisert: 15.05.2024

17. mai feirer vi samhold og demokrati. Et demokrati bygges lag på lag, akkurat slik som en god norsk bløtkake. Akkurat som et demokrati, blir den ikke alltid perfekt, men smaker utrolig godt.

En bløtkake inneholder mye av hva norsk landbruk kan levere: mel, egg, potetmel, frukt og fløte, med litt importert sukker fra Danmark og for noen et avsluttende lag marsipan fra den store verden. Akkurat slik vi vil Norge skal være.

Men før vi kan feire nasjonaldagen, er det mye som skal planlegges. For bonden er det ekstra mye, for nå legges grunnmuren for inntektsmulighetene, med både arbeid ute på jordet og rundt forhandlingsbordet. Spenningen stiger når det nærmer seg 16.mai, som er siste frist for enighet i jordbruksforhandlingene.

Telemark bondelag håper alle tenker litt ekstra på å handle norske matvarer når nasjonaldagen planlegges. Det bidrar til å bygge landet, helt fra den norske bonden, via norsk industri og dagligvarehandel, til god tradisjonsbærende matkultur.

Som et lite bidrag til 17. maiplanleggingen, kommer det her en oppskrift på bløtkake, med tips og triks. Bløtkake trenger ikke være perfekt, den smaker utrolig godt uansett!

Bløtkake til 17. mai!

Handleliste: egg, sukker, hvetemel, potetmel, fløte, syltetøy – evnt. vaniljekrem, marsipanlokk.

Oppskrift sukkerbrød:  (Sukkerbrød er lurt å bake dagen før kaka skal pyntes.)

4 egg
150 g sukker
100 g hvetemel
50 g potetmel

Egg og sukker piskes til eggedosis. Et godt tips er å bruke romtempererte egg eller eventuelt legge eggene i varmt vann (ikke kokende) til du har funnet fram alle ingredienser. Ha mel og potetmel i en sikt/dørslag og rist det oppi eggedosisen. Etterpå tar du en slikkepott og rører/vender melet forsiktig i eggedosisen til det ikke er mer klumper.
Smør en rund springform størrelse 24 cm og sett fast bakepapir i bunnen. Har du større eller mindre springform, endrer du bare blandingsforholdet i oppskriften; 22 cm: 3 egg, 26 cm: 6 egg osv)
Ha røra i formen og sett formen i kald ovn. Sett ovnen på 180 grader og stek i 30 min. La ovnen kjøle ned litt med en sleiv i døråpningen, før du tar sukkerbrødet ut. La sukkerbrødet kjøle videre ned i formen, gjerne med et lokk/stekeplate oppå. Dette reduserer faren for at sukkerbrødet faller sammen.

Montering:

Løsne sukkerbrødet forsiktig fra kanten med en tynn kniv. Ta av ringen og løft opp sukkerbrødet. Dra forsiktig av bakepapiret fra bunnen og legg sukkerbrødet på et fat. Det vanlige er å skjære slik at du deler sukkerbrødet i tre deler. Det letter skjæringen å bruke et rullerende ostefat hvis du har. Sett en lang, skarp kniv mot siden av kaka ca en tredjedel opp fra bunnen, og skjær forsiktig innover i kaka, samtidig som du snur på fatet. Legg den nederste delen over på serveringsfatet du skal bruke. Gjenta skjæringen med den resterende delen av sukkerbrødet.

Fyll:

Syltetøy: Alle typer syltetøy er godt, men det er lettest å få en bløt kake med rørte bær. Det er alltid lurt å ha noen bokser med rørte, norske jordbær på varastyr i fryseren for de store dagene du vil feire ekstra. Legg et lag med syltetøy på sukkerbrødet. Oppå syltetøyet legger du et lag krem.

Krem: Pisk 3 dl kald fløte med ½ teskje sukker (eller sukker etter ønske) For en ekstra god variant, spesielt til marsipankake, blander du krem av 3 dl fløte med en pakke ferdig vaniljekrem. Kremen blir litt gulere, så hvis du ikke vil ha marsipanlokk, anbefales kun fløtekrem utenpå kaka. Kjøp alltid litt ekstra fløte i tilfelle du skulle få behov for litt mer krem. Rester av fløte kan man alltid bruke opp i sauser, pasta og gratenger, eller som kremtopp på en kakao dagen derpå.

Legg midtdelen av sukkerbrødet oppå kremen og gjenta med syltetøy og krem. Hvis du ikke har klart å skjære helt rett eller har fått hull i midtlaget, går det helt fint å reparere med løse deler sukkerbrød. Skjevheter rettes også fint opp med litt ekstra krem der det trengs.

Nå har du fått to lag syltetøy og to lag krem. Legg øverste del av sukkerbrødet på toppen. Hvis du er redd for at topplaget er litt tørt, kan du dynke forsiktig med litt melk.

Stryk resten av kremen oppå og på kantene av kaka. Hvis du nå har litt for lite krem igjen til å dekke hele kaka, er det bare å piske litt mer fløte, som du var så lur å kjøpe, og stryke på.

Marsipanlokk er lettere enn det høres ut som, hvis man kjøper den ferdige varianten. Rull den forsiktig ut og dra av plasten. Ta hånden midt under lokket og hold lokket midt over kaka. Hold igjen den ene kanten av marsipanlokket og dra forsiktig hånda ut. Kantene danderes og dyttes og dras litt, slik at de blir mest mulig rette. Hvis det ikke blir helt perfekt, pynter du bare med noen kremrosetter langs kanten, eller frukt, eller nonstop.

Og vipps, nå har du et hvitt lerret du kan pynte som du evner. Det letteste er ett dryss med ferdig kjøpt kakepynt. Fersk frukt bør ikke være skjært opp, for det renner fort.

En bløtkake er best dagen etter den er montert, så det er bare fint å være tidlig ferdig.

God nasjonaldag!


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag