Drømmer om kortreist Mirakelbrød!


13.05.17. Duften av nystekte brød møtte Vestfoldbøndene da de inntok With bakeri tidlig en mandag morgen i april. Det ble et spennende møte mellom bonde og baker hvor vi fikk diskutert hvordan vestfoldbøndene kan dyrke best mulig kornråvarer for å sikre bedre og mer kortreiste brød og bakervarer. Det markerte samtidig kick off for årets Her vokser det brød – aksjon. 


Ferske brød rett fra steinovnen

Bønder og baker var samlet til en spennende prat om kornets vei fra Vestfolds gode matjord til rykende ferskt steinovnsbakt brød. F.v Kjersti With, daglig leder ved With bakeri i Tønsberg, Torunn Nordbø daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, kornbonde Knut Abrahamsen fra Sandefjord, bakeren Fabrizio Stornelli, samt kornbøndene Hans Edvard Holtung fra Fon, Hans Edvard Torp fra Våle og Hans Jørgen
Olsen Røren fra Tønsberg.
 

 

Det er gode forutsetninger for korndyrking i Vestfold, og bøndene jobber målrettet for at mest mulig av kornet skal ha matkornkvalitet. Matkorn skal innfri 20 krav hvor blant annet riktig innhold av protein og vann er avgjørende for smakfulle og luftige bakverk.

 

I gode år dyrker kornbøndene i Norge 70-80 prosent av det vi trenger av korn i Norge. Langsiktig arbeid med sortsutvikling og god oppfølging under hele vekstsesongen har gjort det mulig. Kornet blir fraktet til kornmottak og mølle hvor det blir blandet med importert korn for å sikre mel med god bakekvalitet til både profesjonelle bakere og hjemmebakere. Prognose fra Norske Felleskjøp i mars for sesongen 2016/2017 viser at årets avling gir 78 % mathvete
av totalt 224 000 tonn for hele landet, og av denne mathveten utgjør kornsorten Mirakel 20,5 %. Vestfold står gjerne for 20 % av den totale mathveteproduksjonen, men andelen varier fra år til år avhengig av været.

 

God frokost og god prat om veien fra korn til brød

I jakten på det aller beste matmelet prøver flere Vestfoldbønder seg på Mirakel. – En kornsort utviklet spesielt for norske forhold som vi har store forventninger til, kunne Hans Edvard Torp, kornbonde fra Våle i Re kommune fortelle da vi var samlet til frokost. Mirakel har høyt proteininnhold og egner seg dermed svært godt til baking. – Vi vil jo gjerne produsere korn som havner på frokostbordet i Vestfold, var bøndene enig i. 

 

Kornet blir til flotte brød

Kjersti With, daglig leder ved With Bakeri i Tønsberg, etterspør gode, lokale kornråvarer. Hun er opptatt av å bruke de beste råvarene og helst mest mulig kortreist. Hun snakket ivrig med kornbøndene i Vestfold om hva som må til for å få lokalt korn med god nok kvalitet.

 

Det aller helligste SURDEIGEN

Her får bøndene lukte på surdeigen, det aller helligste på Withs bakeri!

 

Godt fornøyde bønder fikk med seg hvert sitt brød hjem

Fornøyde bønder fikk med seg hvert sitt ferske brød hjem. Drømmen til både bonde og baker er at de neste år kan invitere til smaksprøver på Mirakelbrød fra Vestfold. 

 

Her vokser det brød

Møtet mellom baker og kornbønder var årets avspark for kampanjen «Her vokser det brød» hvor hovedmålet er å vise fram hvor i Norge det produseres korn, mel og brød, og knytte den norske kornbonden og bakeren tettere sammen.

 

Nå er såkornet i jorda og vi kan alle følge med utover sommeren hvordan grønne spirer blir til bugnende åkre som treskes på ettersommeren. Flere steder i fylket vil det også være plassert ut “Her vokser det brød”- skilt som på bildet over.

 

Les mer fra årets kick off hos Opplysningskontoret for Brød og Korn


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag