Bygdekveld på Eikvang i Kjose


28.04.17. Det var som vanlig trangt om plassen da Kjose Bygdekvinnelag og Kjose Bondelag inviterte til Bygdekveld på Eikvang før påske. Leder i Kjose Bondelag Ivar Næss ønska velkommen og leda møtet med lett og ledig hånd. «Den gamle skolestua» var temaet på årets Bygdekveld.  En imponerende omfangsrik utstilling av tidligere tiders undervisningsmateriell fikk de besøkende til å kjenne seg unge
igjen. Museumspedagog Marianne Sørensen fra Larvik Museum tok forsamlinga med på ei reise i skolens historie helt fra «lov om skoler på landet» ble innført i 1739. Multikunstneren Bjørn Bergene fra Lågendalen bidro med sorgmuntre historier fra Nes skole i Kvelde på femti-tallet.


Kjose 070417. Gamle skolebøker.  Kjose 070417. Gamle skolesaker.

«Den gamle skolestua» var temaet på årets Bygdekveld.  En imponerende omfangsrik utstilling av tidligere tiders undervisningsmateriell møtte innfødte og gjester på bygdas storstue Eikvang. Skolebøker, Luthers lille Katekismus, en skolepult, plansjer, utstoppa dyr, matbokser og skoleransler fikk de besøkende til å kjenne seg unge igjen.

 

Kjose 070417. Sentrale personer.

Foto: Anders Lunde. Fra venstre: Varaordfører i Larvik Olav Nordheim, leder i Kjose Bygdekvinnelag Irene Roppestad, museumspedagog Marianne Sørensen, multikunstner Bjørn Bergene og leder i Kjose Bondelag Ivar Næss.

 

Museumspedagog Marianne Sørensen fra Larvik Museum tok forsamlinga med på ei reise i skolens historie helt fra «lov om skoler på landet» ble innført i 1739. Videre om Frøken Schladdermundt og «ikke storme inn i stua før du har tatt av deg lua».

 

Multikunstneren Bjørn Bergene fra Lågendalen bidro med sorgmuntre historier fra Nes skole i Kvelde på femti-tallet. Bjørn Bergene, som driver gårdsbruk i Kvelde, har gitt ut en rekke bøker med oppvekst på bygda som gjennomgangstema.

 

Kjose 070417. Helene Farstad.

I tillegg var det allsang med kjente sanger fra skolestua. På bygdekvelden bidrog også Kjose 4H med sketsjer og vakker sang av Helene Farstad. Bygdefolk og inviterte gjester klappa i hendene, humra og lo med jevne mellomrom og viste å sette pris på innslagene.

 

Kjose 070417. Matkø.

Her er det bare å forsyne seg med spekemat og hjemmelaga flatbrød fra Kjose.

 

Bygdekveldens høgdepunkt for mange var likevel det rikholdige og smakfulle spekematbordet tilrettelagt av jentene i Bygdekvinnelaget. Etterfulgt av et kakefat gastronomisk institutt bare kan drømme om.  Dessuten god tid til en prat med kjentfolk. Er det rart folk trives i Kjose?

 

På bildet under ser du medlemmer i Kjose Bygdekvinnelag.  De sørger alltid for rikelig med mat og drikke på Bygdekvelden. 

Kjose 070417. Matansvarlige fra Kjose BK

 

På en god gammeldags bygdekveld hører også  en utlodning med. Kjosefolk er rause med å kjøpe lodd og de fleste fikk med seg fine gevinster gitt av lokalt næringsliv med seg hjem ut i vårkvelden. Bygdekvelden ble for øvrig høytidelig avslutta med at forsamlingen reise seg og sang «Gud signe vårt dyre fedreland». Unisont.

 

Litt fakta fra Kjose: 

Kjose ligger i Larvik kommune vest for Farrisvannet, nord for E-18  avgrensa av Porsgrunn kommune i vest. Kjose lå tidligere i Brunlanes kommune før sammenslåinga til storkommunen Larvik i 1988. Skogsbygda med omtrent tre hundre og femti  innbyggere har levd med jernbanen tvers gjennom bygda siden 1881. Når dobbeltsporet mellom Larvik og Porsgrunn står ferdig om få år blir jernbanetraseen frigjort til andre formål. Kjose mista sin nærskole allerede
i 1960.

Kjose Idrettslag ble stifta i 1917 og kan med andre ord feire 100 årsjubileum. Kjose Bygdekvinnelag ble stifta 9. mars 1948. Samholdet og dugnadsviljen i Kjose er viden kjent. Det har blant annet resultert i utgivelse av ei 300 sider tykk bok inneholdende to tusen stedsnavn fra bygda. Slå den!

 

 

Takk til Olav Nordheim for tekst og bilder !


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag