Bygdekveld i Kjose


28.04.15 Fredag 10. april møtte ca 90 gjester opp til den tradisjonelle bygdekvelden på Eikvang. Kjose Bygdekvinnelag og Kjose Bondelag var vertskap og inviterte til et variert program og imponerende servering. Kjose 4H åpnet kvelden med sketsj og nydelig sang av Helene Farstad – bygdas egen sangfugl. Deretter loset Ivar Næss oss gjennom kvelden med stø hånd ispedd vårlig allsang.


Kjose bygdekveld 100415 sang

Sang ved Helene Farstad

 

Allsidig program 

Vegvesenet informerte om bygging av traseen Sky – Bommestad og jernbaneverket om strekningen Farriseidet – Porsgrunn. Det er virkelig imponerende ingeniørkunst og kostbare investeringer.

Kjose bygdekveld 100415 spekemat

 

Flott servering 

Deretter ble det servert spekemat med tilbehør etterfulgt at et bugnende bord med de lekreste, hjemmebakte kaker. Her var det noe for en hver gane. I pausen kunne gjestene også studere årets utstilling av gamle vesker, hatter, sko og hansker som for anledningen var børstet støv av og hentet frem fra skuffer og skap.

 

Humoristiske historier 

Bjørn Bergene og Kari Bonnegolt var hyret inn for å snakke om mattradisjoner og det store trytefisket. I kjent stil serverte Bergene fengende og informative historier fylt med humor og kunnskap. Så mye hadde han på lager at trytefiske måtte vike plassen denne kvelden, men vi gleder oss til å ta del i denne verdenen ved en seinere anledning.

 

Bjørn tok oss med inn i gamle mattradisjoner og vi fikk høre om gjeddesyndromet, fikk historien om en lokalkjent gressløk, om sisselrot som visstnok skulle være et fantastisk middel mot sløvsinn hos unge damer. Vi fikk oppfordring om å benytte villkarven som er nydelig til ost, brennevin og ikke minst som medisin mot hekseri. Kråkefot passer ypperlig til å lage gryteskrubber og av spormelet til planten kan en lage fyrverkeri. Vi fikk en demonstrasjon av hvorfor
den har fått navnet sitt og godt er det at Eikvang fremdeles står.

 

Bygdefolket ble loset gjennom mange videverdigheter, som den omvendte tvare oppfunnet av en ekte lardøling, om svarte gulrøtter og poteter, samt bestemorosten med direkte tilknytning til Kjose. Bergene delte villlig ut smaksprøver til nysgjerrige gjester, men stor skepsis meldte seg da Bergene bød opp til en ørliten kolevinter med elgprupp.  Tiltross for iherdig forsøk endte Bergene selv med å måtte ta en støyt for å overbevise bygdefolket,
uten at det hjalp stort. Frysetørrede elgkuler som har godgjort deg over tid på ei flaske sterkt, fristet ikke en sen fredagskveld.

 

Gavedryss 

Kvelden ble avsluttet med takk til kveldens bidragsytere som alle fikk en gavepakke fylt med Kjose-Lefse, Farris-Flatbrød og Saga-Flatbrød fra Kjose Gårdsbakeri . Deretter var det utlodning med et solid utvalg av gevinster. Her var både 10 liters kanner med olje, 16 liter spylevæske, fruktkurv, strikkede slumretepper og tovede sitteunderlag – altså noe for enhver smak.

 

Bygdekvelden ble avsluttet med Gud signe vårt dyre fedreland og helgefreden senket seg over bygda.

 

Takk til Anita Saga for tekst og bilder


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag