Bygdekveld i Kjose – fullt hus


16.04.19 Fredag 5.april var det duket for den årlige begivenheten “Bygdekveld” i Kjose, som er et arrangement åpent for alle i regi av Kjose Bygdekvinnelag og Kjose Bondelag. 84 stk hadde satt av kvelden og tatt turen til Eikvang i Kjose. Høydepunktene i år var Birger Grønberg som snakket om krigen og den tyske piloten Heinz Schüler som ble skutt ned over Oklungen, og Jan Grønseth bak TV-serien Helt NATURLIG som snart kommer på NRK.


Bygdekveld 070419 Forsamlingen Kjose Bondelag

84 fremmøtte er en stor forsamling i bygda Kjose.

Bygdekveld 070419 Kjose Bondelag

Ildsjeler og foredragsholdere. Fra venstre Olav Nordheim, varaordfører, Jan Grønseth, Tove Moland, Bygdekvinnelaget, Ivar Næss, Bondelaget og Birger Grønberg.

 

Bygdekveld 070419 Spekemat Kjose Bondelag

Som vanlig er ett av høydepunktene god mat!

 

Referat fra Bygdekvelden: 

 

Fredag 5.april 2019 var det duket for den årlige begivenheten “Bygdekveld” i Kjose, som er et arrangement åpent for alle i regi av Kjose Bygdekvinnelag og Kjose Bondelag.


Konferansier denne kvelden var Ivar Næss, leder for Kjose Bondelag, på piano var vi så heldige å ha Per Sundseth og ansvaret at for lyd og bilde fungerte tok Tor Olav

Fjeldheim på strak arm.

84 stk hadde satt av kvelden og tatt turen til Eikvang i Kjose.
 

Ivar Næss, leder for Kjose Bondelag, ønsket oss velkommen og informerte litt om hva som skulle skje i løpet av kvelden, før vi startet med en sang.

Deretter introduserte han første foredragsholder, Birger Grønberg som skulle snakke om krigen og den tyske piloten Heinz Schüler som ble skutt ned over Oklungen.
Birger hadde kalt foredraget “Da luftkrigen kom til Kjose”, og innledningen til foredraget lød slik: “Sent onsdag ettermiddag mellom kl. 17.30 og 18.00 den 11.april 1945, opplever bygda at det blir en heftig luftkamp over distriktet snart 74 år siden. Hele 60 kampfly flyr over Grenland og Vestfold, og blir et samtaleemne
i mange år etterpå”.

 

Birger har alltid vært over middels interessert i fly, og ble i sin tid tipset om å besøke Kjose og Oklungen for utforske områdene der flyet styrtet, samt hvor piloten landet, etter å ha skutt seg ut i fallskjerm. Ikke bare fikk han se rester etter flyet, han fikk også vite at piloten som hoppet ut i fallskjerm, Heinz Schüler, fortsatt var i live. Han bodde i Tyskland og da han fant ut i hvilken by startet jakten på å finne ham.

 

Det var endel som hadde dette navnet i denne byen, så de startet på toppen av lista og ringte rundt. Nr. 3 på lista var rett mann, og de bestemte seg raskt for å dra på besøk. En uke etter sto det 3 menn fra Norge og ringte på døren hans i Tyskland.

 

Det var selvfølgelig gull verdt å få høre historien om denne hendelsen fra den eneste med førstehåndskjennskap, samt å få se hans loggbøker og egne bilder fra denne tiden, da mye materiell og historikk var tapt både i Norge og Tyskland.

Schüler fikk se rester av flyet, og bilder fra området, og ikke minst syntes han det var både stort og stas, at fallskjermen hans var blitt sydd om til 2 brudekjoler. Han fikk se bilde av kvinnene som hadde brukt disse, med kjolene på.

Birger loset oss gjennom historien fra hele denne dagen, sett med Schüler’s øyne. Vi fikk også høre vitner fra Kjose sine historier som Birger og de to andre samlet i 2006. Det var også andre vitners historier fra dagen det skjedde, samt historier rundt andre piloter fra alle sider i krigen som var involvert i slaget denne dagen.

Vi fikk også en innføring i flyene som ble brukt i denne perioden, foredragsholder er jo tross alt en sann flyentusiast. Han hadde utstilt flere modellfly samt noen av sine malerier.
 
Etter nok en vårsang var det klart for mat, og som alltid, var det et bugnende bord av spekemat som sto på menyen. Bugnende er også det eneste beskrivende ordet på kakebordet som fulgte sammen med kaffen.


Ivar introduserte deretter kveldens andre foredragsholder, Jan Grønseth som er mannen bak tv-serien “Helt Naturlig” som gikk på NRK i 2016. Sesong 2 av denne serien starter på NRK1 Onsdag 24.april 2019 kl. 19.45. Det er også verdt å nevne at sesong 1 fortsatt kan sees på NRK nett-tv.

Serien er en slags dokumentar, der vi får følge Jan og hans familie på nært hold, både gjennom opp- og nedturer. Serien fokuserer på god bruk av naturen, opplevelser, samhold, samt en ærlig og naturlig tilnærming til alle aspekter av livet.

Han sier at han selv og familien ikke akkurat har en trang til å vise seg frem på tv, men hvis det å vise sin hverdag kan inspirere andre til å bruke naturen mer, så gjør de det gjerne.

Jan snakker mye om viktigheten av å introdusere barna for livet i naturen på et tidlig tidspunkt, for som han sier så kommer vi nok ikke unna mennesker bruk av og interesse for ny teknologi, men ved å også gi barna en smak av andre opplevelser, gir man de muligheten til å velge. Og hans opplevelse er at ofte legger gjerne både voksne og barn bort f.eks telefonen hvis de finner annen inspirasjon en stund, og selv om telefonen kommer frem igjen i bilen på vei hjem,
så har man fortsatt fått litt annet verdifullt påfyll.

Jan er oppvokst i ei lita bygd og er opptatt av å vise at livet på bygda også har sine kvaliteter.

Han er opptatt av å vise barna ting som er ekte og helt naturlig, som både liv og død. Barna var f.eks tilstede da hunden i familien fødte valper. De var også tilstede i kampen for å redde 2 av valpene som ble født mindre og svakere enn resten, hvor de også fikk oppleve den triste delen da disse dessverre ikke klarte seg. Jans erfaring er at når barna blir innviet i slike ting, heller enn å skjule og skjerme dem, så viser det seg at barna
tar mer ansvar for alt og alle rundt seg.

Vi fikk se barn og voksne jobbe sammen på dugnad for å forbedre områdene i skogen før jaktsesongen, flere hytteturer, samt andre turer ut i naturen. Jan viste oss også en hel elgjakt med alt fra forberedelse, selve jakta, frakt av dyret ut av skogen både før og nå og selve jobben med å partere og sortere kjøttet. Dette var både voksne, barn og hunder med på.

En ting familien er opptatt av er å sette ut mat til f.eks rådyr i den perioden det er vanskelig for dem å finne nok selv. De har også flere viltkameraer som vi fikk se flotte bilder fra.

En årlig tradisjon er turen ut i skogen for å hente juletre, da har Jan alltid med seg julegrøt som de varmer på bålet. Vi fikk se opptaket fra et år Jan hadde klart å pakke noe helt annet enn sukker og kanel som tilbehør til grøten. Anbefaler en titt på sesong 1.

Vi trenger nok alle å koble helt ut litt innimellom, og som Jan sier, det gode liv finnes ofte i det helt enkle.

Varaordfører Olav Nordheim hadde også tatt turen til Kjose denne kvelden, og takket oss for nok et flott arrangement. Han sa at det er, som alltid, veldig hyggelig å komme til Kjose og roste både bygdekvinnelaget og bondelaget for den jobben som legges ned i å skape ei aktiv og levende bygd.

Helt til slutt ble det trekning, etter et forrykende åresalg, med flotte premier.


Vi ønsker å rette en stor takk til alle som har bidratt med gevinster:
Edgar Berthelsen AS, Albert Bøe AS, Hagemaskiner Larvik AS, Vestfold Oljesenter AS, Felleskjøpet Larvik, Møller Bil, Meny Blinken, Lia Sagbruk, Frisørbua, Hildes fotpleie, Birger Grønberg, Jan Grønseth, samt medlemmene i Kjose bygdekvinnelag og Kjose Bondelag.

 

Takk til Linda Merete Gusland for tekst og bilder


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag