Bjørn Gimming fikk mye ros


Publisert: 03.06.2023

 

Setene i Amfiet på Gjennestad vgs var godt fylt opp med bondelagsmedlemmer fra hele fylket, da Vestfold Bondelag inviterte til medlemsmøte med bondelagsleder Bjørn Gimming onsdag kveld. Det er ikke hvert år man får møte «jordbrukets forhandlingsleder» og stille detaljerte spørsmål om hva som skjer i jordbruksforhandlingene. Og i år var det nok ekstra mange som lurte på hva som egentlig skjedde både i forhandlingene med Norsk Bonde- og småbrukarlag og hvordan det var å forhandle alene med Staten. Dessuten har jo de siste årene vært helt spesielle med tanke på kostnader og en ustabil verdenssituasjon.

Hans Jørgen Olsen Røren, leder i Vestfold Bondelag, startet med å gi ros til forhandlingsutvalget, og fortalte litt om hvordan han hadde opplevd årets jordbruksoppgjør som nyvalgt fylkeleder. Deretter overlot han ordet til Inger Synøve Johnsen, nestleder i Vestfold Bondelag og bondelagsleder Bjørn Gimming.

Det er naturlig nok mye Bjørn Gimming ikke kan fortelle fra fortrolige forhandlinger, men det var en ærlig leder som innrømte at årets jordbruksoppgjør ikke har vært en enkel prosess. -Det er første gangen jordbruket ikke har blitt enige om et krav, og verken NBS eller NB visste helt hva som kom til å skje da jeg måtte fortelle Staten at jordbruket ikke klarte å bli enige, så Gimming. Det Staten som avgjorde at de ville gå i forhandlinger kun med Norges Bondelag. De sier selv at det var avgjørende at Norges Bondelag  var de eneste som godtok grunnlaget for forhandlingene.

Resultatet etter forhandlinger var at alle referansebrukene, altså alle produksjoner som det måles på i norsk jordbruk, satt igjen med en forhandlingsgevinst. I tillegg klarte de å levere på de prioriteringene Representantskapet i Norges Bondelag hadde gitt de; med størst forhandlingsgevinst på melk, ammeku og småfe.

Selv i Vestfold ble det mye spørsmål om melk.

Vi fikk en god runde med spørsmål og svar rundt referansebrukberegninger, inntektsnivå, om forhandlingene og landbrukspolitikken bør justeres for å takle en mindre stabil framtid, om mulighetsrommet i gul, grønn og blå boks, hvordan man skal kunne styrke små og mellomstore bruk og samtidig ta vare på de større, importvern, hvor budsjettavhengige vi skal bli, grep som er tatt rundt melkekvoter, velferdsordninger og hva Bondelaget tenker om veien videre. Sist men ikke minst; Bjørn Gimming fikk mye skryt for arbeidet han og forhandlingsutvalget gjør og for avtalen de fikk landet i år!

Bjørn Gimming påpekte avslutningsvis at vi nå i løpet av de 2 siste åra har hatt en inntektsutvikling som er 100.000,- mer enn andre grupper. Siden opptrappingsplanen på 1970 tallet er det beste forhandlingsresultatet tidligere vært kr 6.000,- mer enn andre grupper. Vi håper at mange bønder tolker det som en god start på en ny opptrappingsplan, så må vi jobbe knallhardt det neste året med både å lande hvor inntektsnivået til norske bønder ligger og at regjeringen formaliserer en opptrappingsplan.

En stor takk til Nortura som stilte med pølser og tilbehør! Det gjorde seg godt som pausemat i tillegg til Gjennestads hjemmebakte kake og kaffe.


ALT Installasjon
Olafsen Engros AS - din lokale Norengros-grossist. Vi leverer forbruksvarer til næringslivet!
Gå til Telemark Bondelag
TESS slanger-tjenester-DVHP
FlexAgri as Øst-Vest
Vestfold landbrukstjenester - landbruksvikar, lærling og bemanning
Saga Regnskap Larvik as
Duett - smarte løsninger
Gå til Vestfold Bondelag