Skip Navigation LinksDu er her > Forsiden

Krever at Stortinget tar møkkagrep

Vi fylles med Greve Biogass

18.01.18. Norges Bondelag mener Stortinget må stimulere til at mer husdyrgjødsel blir til fornybart drivstoff, blant annet slik det gjøres i Vestfold. – Mer husdyrgjødsel på tanken vil redusere klimagassutslippene både fra landbruket og transportsektoren. Dette er en unik klimamulighet for Norge som jeg håper norske politikere griper, sier Bjørn Gimming, 1. nestleder i Norges Bondelag.

Les mer om foreslått møkkagrep hos Norges Bondelag

Endringer i regjeringen

Regjeringsendringer Venstre inn

17.01.18. Erna Solberg presenterte i dag endringer i sin regjering som følge av at Venstre trer inn i regjeringen. Jon Georg Dale fortsetter som landbruks- og matminister. I tillegg er det et par endringer som vil påvirke landbruket

  • Ola Elvestuen, Venstre blir ny klima-  og miljøminister og skal håndtere ulv og klima. I tillegg flyttes Enova til hans departement, Enova håndterer tilskudd til bedre energiløsninger i bolig og yrkesbygg.
  • Torbjørn Røe Isaksen flyttes fra jobben som kunnskapsminister til jobben som næringsminister. Det betyr at Røe Isaksen har ansvaret for bilaterale handelsavtaler og Innovasjon Norge.

Les mer om endringene hos www.regjeringen.no

Traktorlappen?

Traktoropplæring hos Petter's Trafikkskole

17.01.18. Det siste døgnet hadde Vestfoldsamfunnet rett og slett stoppet opp hvis ikke mange bønder og ungdom hadde vært utstyrt med traktorlappen og brøyteutstyr! Redaksjonen har fått spørsmål om hvor man kan ta traktorlappen og en kjapp research tyder på at det per dags dato er 3 steder i Vestfold som tilbyr dette.

Nå er vi smartere!

Smart påvirkning og arealplanlegging Ingress

16.01.18. Sist uke arrangerte Bondelagene i Buskerud, Telemark og Vestfold kurs i Smartere påvirkning og arealforvaltning. Gode innledninger fra både kommunale forvaltere, en bonde som også er statssekretær, en av Bondelagets samarbeidsadvokater, en matjordplan-konsulent, samt egne krefter og god erfaringsutveksling gjorde dette til en variert og lærerik dag!

Ny regjeringsplattform

Thorleif Müller ved traktoren 600 Utsnitt

15.01.18 Høyre, Frp og Venstre la i går fram en regjeringserkæring, "Jeløya-plattformen". Generelt er plattformen preget av nye omkamper, blant annat konsesjonsloven som er viktig for familejordbruket i Norge, sier leder i Vestfold Bondelag, Thorleif Müller. -Det nærmer seg å være utidig etter tre nedelag på dette i forrige Stortingsperiode. I plattformen står det at regjeringen vil være en pådriver for frihandel. -For landbruket og matindustrien i Vestfold er et fungerende importvern helt avgjørende, sier Müller. -Et ensidig fokus på frihandel kan sette disse arbeidsplassene i fare. Vestfold Bondelag møter vestfoldbenken på Stortinget til torsdag. -Den ferske regjeringsplattformen blir et veldig aktuelt tema, sier Thorleif Müller.

Les kommentar fra Lars Petter Bartnes, Norges Bondelag

Last ned regjeringsplattformen 2018

Viktige ting må på plass før revidert RPBA

2017 møte med VB om RPBA

15.01.18. Regional Plan for Bærekraftig Arealpolitikk (RPBA) i Vestfold er under revisjon. Vestfold Bondelag og Jordvern Vestfold har vært på flere ulike revisjonsmøter og skjerpet vern av matjorda er absolutt et fokusområde. Nå har de sendt et felles innspill til Vestfold Fylkeskommune hvor de peker på noen sentrale utfordringer som må løses før VFK sender revidert RPBA ut på høring

Engasjerte unge bønder i Sandefjord

Hans Kristian Berge var ærlig på egne erfaringer

13.01.18. -Det blir bare viktigere og viktigere at vi bønder holder sammen og at vi bygger en kultur for bry oss om hverandre! Hans Kristian Berge var en av innlederne da Felleskjøpet, de lokale bondelaga i Sandefjord og Vestfold Bygdeungdomslag i går inviterte til Ung Bonde samling på Gjennestad. 34 engasjerte ungdommer fikk høre en ærlig Berge fortelle om sine oppturer og utfordringer som bonde. 

Ugraskamp

Brosjyrer NLR Viken

12.01.18. Enkelte ugrasarter er mer brysomme enn andre å få kontroll over. For å "vinne kampen" er det viktig å sette inn tiltak på de riktige stedene, tidspunkt og metoder. NLR Viken har laget kortfattede brosjyrer for å hjelpe deg i kampen mot ugras som hønsehirse, svartsøtvier, kjempespringfrø og parkslirekne. Les mer hos NLR Viken.

Plantevernkurs

sprøyting.jpg

11.01.18: Plantevernkurs starter mandag 29. januar på Melsom vgs. i Stokke.  Kurset er både for de som skal fornye plantevernbeviset og de som skal ta det for første gang.  Neste kurs blir i slutten av oktober.  Mer informasjon og påmelding.

Den Magiske Fabrikken i media

Greve 181115 Omvisning på tanktoppen

10.01.18 Denne uka har NRK en reportasje om biogassfabrikken som mange bønder i Vestfold leverer husdyrgjødsel til. "Først, størst og best på biogass" sier NRK om annlegget som er blant spydspissene i utvikling av bioenergi og sirkulær bioøkonomi i Norge. Vestfold Bondelag synes det er flott at anlegget får oppmerksomhet i media. - Vi må gjøre det kjent at landbruket bidrar til økt produksjon av fornybar energi, at vi kutter i egne utslipp og at vi vil produsere mer mat med mindre klimaavtrykk, sier fylkesleder Thorleif Müller.

Les mer hos NRK Vestfold

Ledig plass på nytt kornkurs

~Hvete med marihøne.jpg

09.01.18 Neste ukes starter et nytt kurs "Grunnkurs i korndyrking". Det er prosjektet "Kornsatsing i Vestfold" som arrangerer. Samme kurs ble holdt i fjor høst, og responsen var så stor at det ble raskt venteliste. Disse for nå en ny mulighet. Det er også noen ledige plasse på dette kurset som har oppstart torsdag 18. januar i Amfi på Gjennestad Gartnerskole.  Temaene og foredragsholderne blir de samme som i høst. 

Les mer

Er det endringer i drifta di som påvirker bondelagskontingenten?

Neket

07.01.18. I slutten av januar sendes regning på kontingent for 2018 til alle bondelagsmedlemmer.  Hvis du eier eller driver gård, er kontingenten avhengig areal og produksjon. Kontingenten justeres etter hvilket dyretall og areal det søkes produksjonstilskudd på. Dersom det er store endringer, som at gården selges eller jorda leies bort, vil vi gjerne ha beskjed før 16. januar slik at fakturaen blir riktig.  På telefon 33 36 32 00 eller på e-post vestfold@bondelaget.no eller på SMS til 93230646

Har du ledig lagerplass til biogjødsel i vinter?

Gjødselkum Re. Bilde fra Greve Biogass.

06.01.18. Greve Biogass har litt knapt med lagringsplass for biogjødsel i vinter.  De ønsker derfor å komme i kontakt med bønder som har ledig lagringsplass i eksisterende gjødsellager de nærmeste månedene.  I løpet av 2018 vil nye lagre bli ferdigstilt, så dette er kun midlertidig.

Vestfold Bondelag med medlemsvekst

Thorleif Müller profil

05.01.18 Leder i Vestfold Bondelag, Thorleif Müller ønsker Godt Nytt År til alle medlemmer og støttespillere! - Vi er 10 medlemmer flere enn ved forrige årsskifte, en økning fra 3190 til 3200. Gratulerer til gode ververe! -Takk til alle tillitsvalgte og ansatte som gjør en kjempejobb, sier Müller.  På landsbasis har også bondelaget hatt en solid medlemsvekst, og har ved årsskiftet 63500 medlemmer.  Det er det høyeste tallet på 20 år.  Les mer hos Norges Bondelag.

KSL-kurs for unge/nye bønder

KSL permen

04.01.18. Har du nylig overtatt gård, og fått overlevert en gammel KSL-perm?  Noen opplever at de overtar en KSL-perm,  men ikke fullt ut vet hva dette dreier seg om.  Vi har derfor fått Bjørn A. Hvaleby i KSL Matmerk til å holde et 2 kvelders kurs om dette på Gjennestad 24. og 31. januar.  Han skal ta for seg hva KSL er, og hvilken dokumentasjon det er viktig å holde oppdatert. Det vil bli god tid til spørsmål og dialog.  Påmelding snarest, og innen 15. januar.

Ung bonde i Stokke, Andebu og Sandefjord?

Stappfullt av unge bønder

03.01.18. Torsdag 11. januar kl 19 inviterer Felleskjøpet, Bondelagene i Andebu, Sandar og Stokke ("nye" Sandefjord) og Vestfold Bygdeungdomslag til Ung Bonde- samling på Gjennestad vgs/gartnerskole. Alle unge i "nye" Sandefjord som driver gård, akkurat har tatt over gård eller går med planer om å ta over en gård er hjertelig velkommen! Ta gjerne med deg partneren din!

Last ned invitasjon og meld deg på Ung Bonde-samling på Gjennestad VGS

Les mer her

Tre nye kommuner i Vestfold

Plakat Vestfolds grønne næringsliv

02.01.18 Fra nyttår er det nesten 90 000 innbyggere i Vestfold som bor i de tre nye kommunene Færder, Holmestrand og Larvik. De nye kommunene er resultatet av sammenslåingene av henholdsvis Nøtterøy og Tjøme (Færder), Larvik og Lardal (Larvik), og Holmestrand og Hof (Holmestrand). Om to år vil også Sande bli slått sammen med Holmestrand. De nye kommunene er store landbrukskommuner med en betydelig matproduksjon. Verdiskapingrapporten som Vestfold Bondelag la fram i 2017 har analysert landbruksproduksjonen på kommunenivå.

Last ned plakat over hele Vestfold

Landbruket i Færder 

Landbruket i nye Larvik 

Landbruket i nye Holmestrand+Sande

Smart påvirkning og arealforvaltning

Smart påvirkning og arealplanlegging

02.01.18. Bondelagene i Buskerud, Telemark og Vestfold ønsker velkommen til kurs i Smart påvirkning og arealforvaltning på Gjennestad gartnerskole i Stokke på dagtid 11. januar. Kjernegruppen for kurset er tillitsvalgte og ansatte i fylkes- og lokallagene i Bondelaget og tillitsvalgte i regionale jordvernforeninger /-allianser, men alle interesserte kan melde seg på.

Se program og meld deg på her

Årets mest leset saker i Norsk Landbruk

ku portrait 20 cm.JPG

29.12.17 Det går mot slutten av året og det er tid for årskavalkader. Norsk Landbruk har en oversikt over de ti mest leste sakene på deres nettsider. Lista viser at det er kua som på landsbasis skaper flest leserklikk, men i år er den forbigått av saken om glyfosat. Dette plantevernmiddelet har vært et brennhett tema i EU i hele år, og som kulminerte med at glyfosat ble godkjent i fem nye år.

Se oversikt over mest leste saker i Norsk Landbruk

Kornkonferansen 2018

Kornkonferansen 2018 Illustrasjonsfoto havreåker

28.12.17 Det nærmer seg igjen tiden for den nasjonale kornkonferansen på Oslo Kongressenter torsdag 1. februar kl 9.30-16.00. Arrangør er Norges Bondelag og Norske Felleskjøp. Kornkonferansen har som mål å spre informasjon om politiske og markedsmessige forhold i forbindelse med korn, kraftfôr, matmel og bakevarer. Det er tradisjon for at mange kornprodusenter fra Vestfold reiser inn på denne konferansen.

Se program og påmelding hos Norske Felleskjøp

 

Aktivitetskalender

23.01.18
13:00
-
17:00
24.01.18
10:30
-
14:00
24.01.18
18:30
-
22:00
31.01.18
11:00
-
14:30
31.01.18
15:00
-
18:00
07.02.18
Gå til Kalender

Været

Annonse DNB
Gå til Agrol her
Annonse Bedre Råd AS
Norgesfor Vestfoldmøllene annonse
SB Skog Oslofjordregionen
Annonse Tess-PSF-med-tjenester
Annonse Gå til FlexAgri as
Annonse Moskvil
LGPlast logo
Olafsen Engros AS - forbruksvarer til næringslivet
Annonse Saga Regnskap og rådgivning