Skip Navigation LinksDu er her > Forsiden

Solstrøm fra gårdsbruk i Vestfold?

Solceller

18.11.17 På Vestfold Bondelags Ledermøte 2017 ble rapporten fra prosjektet "Solstrøm fra gårdsbruk i Vestfold" lansert. Prosjektleder Amund Føyn, til daglig universitetslektor ved NMBU, ga forsamlingen et engasjerende innlegg der vi fikk svar på mange av spøsmålene våre. Er det lønnsomt for bonden å produsere egen strøm? Hva med å selge overskuddet? Hvilke lover og regler gjelder? Hvilke støtteordninger finnes? Er det mulig å bruke solstrøm som beredskap ved strømbortfall? Hvis dette er lønnsomt, hvilke driftsformer er det da egnet for? Under "les mer" kan rapporten lastes ned.

Ledermøtet til Vestfold Bondelag er i gang

Full sal og engasjement når Mageli holdt sitt innlegg

17.11.17. Nærmere 80 deltakere og gjester er nå samlet ute på Eidene på Tjøme hvor Vestfold Bondelag i dag og i morgen arrangerer Ledermøtet 2017. Håkon Mageli, konserndirektør i Orkla er en av flere spennende innledere og vi får kanskje svaret på om det bør bli solceller på alle låvetak i Vestfold. Vi kommer tilbake med mer fra ledermøtet etterhvert.

Vi ønsker oss flere økobønder! - Møte på Grønt Fagsenter 21. november

Landbrukets økoløft Logo (Black)

17.11.17. Landbrukets ØKOLØFT arrangerer åpent møte om økologisk korndyrking i samarbeid med Felleskjøpet og Norsk Landbruksrådgivning Østafjells på Grønt Fagsenter tirsdag 21. november. Denne kvelden vil du kunne få svar på hvorfor vi trenger økologisk landbruk i Norge, hvordan vi jobber for mer norsk økologisk mat og fôr, status og videre plan for Felleskjøpets økosatsing, hvordan lykkes med økologisk kornproduksjon og status mtp bioresten fra Greve Biogass og mulighetene fremover med økologisk landbruk.  Dessuten vil du få møte bønder som forteller om sin drift både med og uten husdyr/egne gjødselressurser.

Les mer her 

Kjøp og salg av grovfôr

Martin med rundball underskriftskampanje

16.11.17 Både Vestfold Bondelag og Norsk Landbruksrådgiving har fått henvendelser angående om kjøp og salg av grovfôr. Det har vært en krevende innhøstingssesong og noen har opplevd reduserte avlinger. NLR Viken opplyser at de som ønsker det, kan melde inn til dem om det trengs grovfôr eller om noen vil selge. Så kan NLR Viken videreformidle kontakt. Kontaktinfo til grovfôrrådgiver Julie Wiik er: julie.wiik@nlr.no / 97537082

Årsmøte i Hedrum Bondelag

ÅM Hedrum Nytt styre

15.11.17 Hedrum Bondelag hadde årsmøte på Hedrum bygdetun torsdag, med ca 30 medlemmer til stede. Dette er et stort og aktivt lag som på årsmøtet i Vestfold Bondelag våren 2017 ble kåret til årets lokallag i Vestfold. Dette ble feiret på årsmøtet med biff stroganoff  og bløtekake. Torstein Lie ble gjenvalgt som leder. Leder i Vestfold Bondelag, Thorleif Müller, var gjest på årsmøtet og informerte om aktuelle saker.

BU-pris for innovative poteter

BU-pris 101117 Prisvinnerne utsnitt

14.11.17 Innovasjon Norge (IN) sin bygdeutviklingspris ble i år tildelt Bjertnæs og Hoel AS på Nøtterøy. Juryen begrunner prisen med at Bjertnæs og Hoel var tidlig ute med å produsere småpoteter i Norge. Produktene har klart å demme godt opp for den betydelige importen. Bjertnæs og Hoel har utviklet egen profilering og har oppnådd distribusjon i Norgesgruppen systemet. De har klart å lage et spesielt produkt av noe så tradisjonelt som poteter. BU-prisen ble tildelt på fredag og består av 50 000 kroner. Fylkesvinneren er med i konkurransen om den nasjonale BU-prisen som deles ut under Grune Woche i Berlin i januar 2018.

Klimakraftfôr gjør norsk landbruk enda mer bærekraftig

Kraftfôr. Foto Felleskjøpet Agri

13.11.17. Norsk landbruk er klimasmart landbruk og kan allerede vise til reduksjon i klimagassutslipp. Med økt satsing på bærekraft og klima også i fôrutviklingen kan landbruket bli enda mer klimasmart. Metangass er som kjent en av landbrukets største klimagasser. Størrelsen på metangassutslippene kan imidlertid påvirkes. Spesielt har det mye å si hva dyrene spiser.  Les mer hos Norsk Landbruksamvirke.

 

 

Temakurs for regnskapsførere

Temadag 2017. Terje Sundt.

12.11.17. Denne uka arrangerte Økonomiforbundet og Norges Bondelag temadag for regnskapsførerne i Østfold, Akershus og Vestfold.  Drøyt 70 deltakere var samlet på Thon Hotel Vika Atrium for å lære mer om Bokføringsregelverket i en elektronisk hverdag, samt Lønn og HR.

 

 

 

Ragnar Viken - Årets avløser i Vestfold

Årets Avløser i Vestfold.

11.11.17. Ragnar Viken er kåret til Årets Avløser i Vestfold. Det var under festmiddagen på høstsamlinga i Norske Landbrukstjenester at utmerkelsen ble delt ut.  Viken og årets avløser fra andre fylker ble hedret med god omtale, diplom, blomster og NLT-klokke. Viken har jobbet som avløser i 20 år og omtales som trofast og pliktoppfyllende, utrolig serviceinnsitilt, alltid godt humør og positiv.

Melkebilene går på ku-kraft

TINE bil på biogass

10.11.17. Tine lanserer nå klimaprogrammet KUKRAFT, med de første biogassdrevne bilene som skal kjøre på biogass fra Den Magiske Fabrikken. De har ambisjoner om at 100 biler skal over på biogass inn mot 2020. Klimaprogrammet skal ifølge TINE gi verdens mest bærekraftige mattransport med klimavennlig biogass fra kumøkk.  Sirkulær økonomi i praksis.  Les mer hos NRK Vestfold og hos TINE på nett og YouTube.

Norsvin Vestfold 60 år

Norsvin Vestfold 60 år. Leder i Norsvin Geir Heggheim

09.11.17.  60- års jubileumet ble feiret i den ærverdige Kongesalen på Sjømilitære Samfund i Horten fredag kveld. 75 feirende koste seg med god mat, fin vin og hyggelige taler. Tidligere leder Nils Henry Haugen var glitrende toastmaster og loset den muntre forsamlingen trygt igjennom tre retter med svin (ja, også i desserten!) og taler fra Norsvin, Nortura, Vestfold Bondelag/Tyr, Fylkeslandbrukskontoret og Felleskjøpet. Vakkert musikalsk innslag sto Anders Høihilder og Janne Anne Kristoffersen for. En strålende aften med god stemning, verdig en livlig 60 åring! Se bilder fra jubilèet under "Les mer"

Vellykket jordvernmøte

Jordvernmøte nov17. Innledere.

08.11.17. Jordvern Vestfold siktet høyt, men traff godt da de sist uke inviterte til jakten på den gode løsningen for både InterCity og hensynet til matjorda. En stappfull sal med lokalpolitikere, planleggere, forvaltere og andre matjordvenner fikk høre at både Bane NOR og kommunene ønsker å ta best mulig vare på matjorda! I pausen ble det en fin markering av at det er 20 år siden foreningen ble stiftet. Les mer hos Jordvern Vestfold.

Kurs i Varme Arbeider lørdag 18.11.

Varme arbeider

07.11.17. SNS Vestfold og AOF Telemark/Vestfold arrangerer kurs i Varme Arbeider lørdag 18. november kl 09.00 - ca. 15.00.  Varme arbeider er bl.a. bruk av verktøy med åpen flamme, sveising, skjæring, bruk av vinkelsliper og varmluftspistol. Slik redskap er svært brannfarlig, og er årsak til en rekke branner.  Fra 2016 er det krav om sertifikat i varme arbeider, også for bønder som utfører slikt arbeid på egen gård. Påmelding snarest og innen 13.11.  Les mer om kurset og påmelding her.

Hele styret gjenvalgt i Vivestad

Vivestad Bondelag. Årsmøte 2017. Forsamlingen.

07.11.17. Hele styret, med Sverre Langeland i spissen, tok gjenvalg da Vivestad Bondelag avholdt sitt årsmøte på Sagatun i forrige uke.  Vanlige årsmøtesaker ble behandlet, og de frammøtte fikk som vanlig servert deilig middag, dessert og kaffe.  Hans Edvard Holtung fra Vestfold Bondelag orienterte om aktuelle saker.  Se bilder fra årsmøtet under "Les mer". 

Årsmøte i Sandar Bondelag

ÅM Sandar Lederen serverer

06.11.17 Sandar Bondelag avholdt sitt årsmøte på Hasle Gård 1. november. Det ble servert snitter og "årsmøtekake". Hans Edvard Moe Østby ble gjenvalgt som leder og fikk med seg ett nytt styremedlem, Birgitte Ringdal Brekke.  Andre Folkvord og Ole Ludahl gikk ut av styret. Sandar Bondelag kan i år feire 150-årsjubileum. Det blir jubileumsfest hos Furuegg 1. desember.

Ny leder i Brunlanes Bondelag

ÅM Brunlanes 2017 Ny leder Per Halvor Mostad

05.11.17 På årsmøtet ble Per Halvor Mostad valgt til ny leder i Brunlanes Bondelag etter Karl Arnt Bårnes som ble takken for lang og god innsats. Årsmøtet ble avholdt på Brunvall gård der det ble servert god mat. Det var innlegg fra fylkesstyremedlem Karine Huseby og Einar Kolstad fra landbrukskontoret.

Fullt hus på årsmøte i Sande og Strømm Landbrukslag

ÅM Sande og Strømm Forsamlingen til forside

04.11.17 På Bondeheimen i Sande avholdt Sande og Strømm Landbrukslag årsmøte på mandag. Hele 40 fremmøtte. I forkant av årsmøte var det et informasjonsmøte om en skadegjører på korn, salgallemygg, som er påvist i Sande i år. Denne holder vanligis til lengre sør. Det var Norsk Landbruksrådgiving som hadde denne informasjonen. På årsmøtet ble Hans Kristian Teien gjenvalgt som leder.  Grønnsaksprodusent Karine Huseby var årets utsending fra fylkesstyret. Hun holdt en informativ og fin presentasjon om aktiviteten i Vestfold Bondelag.

Ny leder i Stokke Bondelag

Bjørn Dybo Breivik Skjemdump NRK Vestfold

03.11.17 Bjørn Dybo Breivik ble valgt til ny leder i Stokke Bondelag på årsmøte på mandag. Hele 33 medlemmer møtte fram på Furulund Kro til årsmøtesaker, flere interessante innlegg og selvfølgelig god middag og kake. Stokke Bondelag er et stort lokallag med nesten 300 medlemmer som viser fram landbruket i kommunen. De deltar både på Markeds Grøde på Bygdetunet og er medarrangør av Åpen Gård på Melsom.

Konkret forslag til fondsordning

Ommedal og sønner

02.11.17 Vestfold Bondelag har i flere år etterlyst en fondordning for landbruket, slik det ble omtalt i regjeringserklæringen for fire år siden. Det er et ønske om å kunne sette av overskudd på fond til framtidige investeringer. Dette vil kunne jevne bondens inntekt mellom år, og ikke minst vil det kunne målrettes mot klima- og miljøtiltak. Heller ikke i år kommer det forslag om dette i statsbudsjettet. Norges Bondelag har utvikla et konkret forslag til hvordan et slikt fond kan fungere.

Les "Slik kan et klimafond fungere" hos Norges Bondelag

Erik Grytnes fortsetter som leder i Andebu

Andebu årsmøte 2017 Ny landbrukssjef

02.11.17. Erik Grytnes synes det første året som lokallagsleder har gitt mersmak og ble gjenvalgt som leder for Andebu Bondelag. Årsmeldinga viser med all tydelighet at det har vært et aktivt år i hele bondelagsorganisasjonen, og ikke minst i Andebu hvor man har feiret 150 år. Gledelig nok kan man også registrere medlemsvekst!

Aktivitetskalender

17.11.17
-
18.11.17
10:00
14:00
18.11.17
09:00
-
15:00
21.11.17
18:30
-
21:30
24.11.17
19:30
-
23:00
07.12.17
18:00
-
22:00
12.12.17
11:00
-
15:00
13.02.18
19:00
-
22:00
Gå til Kalender

Været

Annonse DNB
Gå til Agrol her
Annonse Bedre Råd AS
Norgesfor Vestfoldmøllene annonse
SB Skog Oslofjordregionen
Annonse Tess-PSF-med-tjenester
Annonse Gå til FlexAgri as
Annonse Moskvil
LGPlast logo
Olafsen Engros AS - forbruksvarer til næringslivet
Annonse Saga Regnskap og rådgivning