Skip Navigation LinksDu er her > Forsiden

Skogplanter og tørke

Skogplanting Foto FMLA Vestfold

17.08.18. Den tørre, varme sommeren har vært en utfordring for både store og små skogstrær. I tiden som kommer vil det vise seg hvor stort skadeomfanget kan bli i produksjonsskog og i plantefelt. Skogeiere med behov for suppleringsplanting kan søke om tilskudd under ordningen Tilskudd til klimaplanting, skriver Fylkesmannen i Vestfold, som i utgangspunktet anbefaler å vente med suppleringsplanting til våren 2019.

Fortsatt traktortyverier!

Traktortjuveri hos Harald Lie Foto privat

16.08.18. Flere bønder i Vestfold har i sommer opplevd at folk har brutt seg inn i traktorer og stjålet GPS og elektronisk utstyr. Sør-Øst politidistrikt etterforsker nå saker i både Buskerud, Vestfold og Telemark. Basert på politiets kunnskap om sakene kommer de med noen konkrete anbefalinger om forebyggende tiltak, der dette er mulig.

Tilbyr gode forsikringer til unge bønder

Ung bonde

15.08.18. Unge bønder er statistisk sett mest utsatt for arbeidsulykker. Norges Bondelag og Landbruksforsikring tilbyr derfor spesielt gode tilbud på personforsikringer til våre medlemmer under 40 år.

Les mer om rabatterte personforsikringer hos Landbruksforsikring fram til 1.oktober

Åpen Gård i Svarstad på lørdag

ÅG Lardal Maskiner og salg av grønnsaker

14.08.18. Førstkommende lørdag, 18. august kl 10.00 - ca kl 15.00 inviterer Lardal Bondelag til Åpen Gård på Markedsdagene i Svarstad sentrum.  Det blir natursti og andre aktiviteter, og det blir mulig å se på forskjellige dyr.  Samtidig er det stort korpsstevne i bygda, der blant andre Gardemusikken skal ha oppvisning. I fjor hadde Lardal Bondelag Åpen Gård hos Styrvoll Landbruksdrift.  Se bilder fra dette arrangementet her  Det blir tilsammen 12 Åpen Gård-arrangementer i Vestfold i august og september.  Nærmere omtale av disse arrangementene kommer etterhvert.  Oversikt over alle Åpen Gård-arrangementene finner du hos Norges Bondelag

Møte for grøntprodusentene om tørkesituasjonen

grønnsaker.jpg

13.08.18. Bondelagene rundt Oslofjorden inviterer dere som produserer grønnsaker, poteter, frukt og bær til møte om den ekstreme varme- og tørkesituasjonen i år. Møtet blir på Balke gård i Rygge tirsdag 21. august kl 17.30. Det blir informasjon og drøfting av situasjonen sammen med markedsaktører og myndigheter, og ikke minst mulighet for en suppetallerken, kakebit og god prat med andre kollegaer i en tøff tid. 

Godt besøkt sommertreff i Sande

Sande 010818. Sommertreff. Halmhopping.

12.08.18. Sande og Strømm Landbrukslag inviterte 1. august til sommertreff hos Sande Samdrift.  Det ble et vellykket arrangement med svært godt frammøte med ca 60 voksne og 30 barn. Sande Samdrift består av fem medlemmer, og det har i det siste hatt et fullstendig generasjonsskifte.

Ber om tilleggsbevilgning

Møte med statsministeren aug 18. Foto fra NB

10.08.18. Tidligere denne uka fikk statsministeren selv se konsekvensene av ekstremtørken. Nå ber landbruket om en krisepakke gjennom tilleggsbevilgning i jordbruksavtalen.  Regjeringa har så langt ikke sagt ja til en krisepakke og derfor bruker jordbruket en bestemmelse i Hovedavtalen for jordbruket, til å kreve at det blir forhandlet om en tilleggsbevilgning til avtalen som nå ligger der. Det er ikke en reforhandling av eksisterende avtale, men det forhandles om et tillegg til avtalen i lys av årets ekstreme situasjon.  Les mer hos Norges Bondelag

Kan flis erstatte halm til strø i talle?

Grovflis. Foto fra NLR

10.08.18. Utenfor kornområdene har en i lengre tid hatt fokus på alternativ til halm som strø i talle. Når vi nå opplever den alvorlige tørkesituasjonen med fôrmangel som resultat, kan flis være en erstatning som strø i vanlig talle, både til storfe, hest og trolig alt småfe.  Det er imidlertid endel forutsetninger for at grovflis skal fungere, og vi har derfor forsøkt å innhente relevant informasjon rundt dette.  Vi har fått konkrete innspill fra blant annet NLR Østafjells, samt Erik Brodshaug som er bonde og rådgiver i TINE.

Thorleif Müller på NRK Østafjells om tørkekrisen

NRK Østafjells 080818. Thorleif.

09.08.18. I forbindelse med at regjeringen ikke kommer med noen krisepakke til landbruket, ble leder i Vestfold Bondelag, Thorleif Müller intervjuet i NRK Østafjells igår. Han fikk på en veldig god måte fram utfordringene bøndene nå står ovenfor.  Han la vekt på at vi tåler svingninger, men dette er krise – og at det er unge bønder og de med mye gjeld vi er bekymra for.  Se innslaget her 

Hjelp oss å finne gode kandidater til BU-prisen

Bjartnæs og Hoel Vinner av BU prisen

09.08.18. Da er det på tide å foreslå aktuelle kandidater til bygdeutviklingsprisen, eller «Bedriftsutviklingsprisen i landbruket» som prisen nå heter. Innovasjon Norge søker bedrifter eller personer med næringsvirksomhet med basis i landbrukets og bygdenes ressurser. Det blir kåra en vinner i hvert fylke som får 50 000 kroner. Vinnerne deltar i konkurransen om den nasjonale prisen som er på 250 000 kroner. I fjor ble Bjertnæs & Hoel fra Nøtterøy vinner i Vestfold, og de gikk senere helt til topps i den nasjonale konkurransen.

Møte om tørken for lokale Bondelag

2018 Møte om tørke Thorleif gikk i gjennom status tiltak og hva som har skjedd til nå

08.08.18 Mandag kveld samlet Vestfold Bondelag lokallagslederne til møte om tørken. Fylkesleder Thorleif Müller informerte om avlingsprognoser og hvilke tiltak Norges Bondelag jobber med. Lokallagslederne kom med oppdatering, innspill og meninger fra eget lokallag. Det var fokus på økonomi, samhold og hvordan vi kan ta vare på oss selv og hverandre i en pressa situasjon som vi nå vet vil vare lenge. 

Handler du hos TESS?

TESS-gsv.jpg

07.08.18 Vestfold Bondelag har siden 1999 hatt en samarbeidsavtale med TESS Sør AS. Den gir våre medlemmer gode rabatter på varer hos TESS, og Vestfold Bondelag får en årlig bonus. TESS sier selv at de helt siden etableringen for nærmere 50 år siden har henvendt seg til et bredt spekter av profesjonelle kunder – landbruket inkludert. Et gårdsbruk kan gjerne sammenliknes direkte med en mindre industribedrift eller en maskinentreprenør. Gårdbrukere og andre innkjøpere i primærnæringene oppdager derfor raskt at TESS kan tilfredsstille de fleste behov innen produkter til drift og vedlikehold.

Støtte til klimatiltak

Vestfold Klima og energiforum

06.08.18. Vestfold fylkeskommune ønsker å redusere utslipp av klimagasser, og å øke kunnskapen om og bevissthet rundt miljøvennlig energi i Vestfold. I 2018 bevilger derfor hovedutvalget for klima, energi og næring inntil 2 million kroner til prosjekter som investerer i utvikling og bruk av fornybar energi og teknologiske løsninger for dette. Søknadsfristen er 15. september 2018.

Klimaprosjekter som har et innovasjonselement vil prioriteres, skriver Vestfold Fylkeskommune

 

Treverk fra Re under motorsag-VM

Vidar Flåteteigen Foto ReAvisa

05.08.18. Under VM i motorsag på Lillehammer denne helga, er det treverk fra Re deltakerne går løs på – etter tungt arbeid fra Vidar Flåteteigen på Horn, skriver Re Avisa

 

Følg med på VM i motorsag sin hjemmeside for å se hvordan det går med vestfoldingene Anne-Helene Sommerstad Bruserud og Pål Agnar Tveitan

Landbruket høyner brannberedskapen

Her fra en brann i tresker på Sem i 2012 som heldigvis ble slukket  Foto hentet fra TB

04.08.18. Det er ekstremt tørt i år og Landbrukets Brannvernkomité (LBK) oppfordrer bøndene til å høyne brannberedskapen nå i forbindelse med innhøstingsarbeid. Både LBK og Norsk landbruksrådgiving HMS har gode tips til hvordan du best mulig kan unngå brann og være forberedt dersom uhellet skulle være ute. Fylkesberedskapssjef Jan Helge Kaiser har vært i kontakt med brannsjefer og synes det er bra at landbruket setter fokus på tiltak som kan forhindre at den tørre sommeren i verste fall også fører til branner under innhøstingen.

Slik gir du hesten trygt fôr i tørken

HEST.jpg

03.08.18. Den tørre sommeren har gitt mangel på grovfôr til hest og andre dyr i Norge. Mattilsynet anbefaler at du først og fremst forsøker å få tak i norsk fôr, og at du gjør deg godt kjent med hvilket ansvar du har dersom du velger å innføre, selge eller gi hesten din fôr fra utlandet, er Norges Bondelag sitt budskap om hestefôr

Kort om tilskudd og erstatninger i årets tørkesommer

tørke Foto Norges Bondelag

02.08.18. Nye prognoser tyder på at det bare blir mellom 40 og 50 % av normale gras- og kornavlinger i Vestfold og at tørke og langvarig varme også reduserer Vestfolds frukt-, grønnsak- og bæravlinger betydelig på tross av mye vanning. Fylkesmannens landbruksavdeling har akkurat sendt ut en epost til bønder i Vestfold med nyttig info om avklaringer og tilpasninger i tilskudds- og erstatningsordningene som følge av den ekstreme tørken. Tirsdag åpnet Landbruksdirektoratet sine søknadssystemer for avlingsskadeerstatning og med mulighet for å søke om inntil 70 % forskuddsutbetaling .  

Anne-Helene er historisk!

Anne Helene Sommerstad Bruserud første norske kvinne som deltar i motorsag VM

01.08.18. Aldri før har man hatt en egen kvinneklasse under VM i motorsag. 2.-5. august arrangeres VM på Lillehammer og som første norske deltaker i den nye klassen er Anne-Helene Sommerstad Bruserud fra Andebu klar for å skrive motorsaghistorie, skriver Norges Bygdeungdomslag

Ordinære kornareal kan nå brukes til såkorn på visse vilkår - aktuelt for deg?

Korn i hånd Foto Felleskjøpet

31.07.18. Med den langvarige tørken vi nå opplever kan tilgangen på såkorn sesongen 2018 –19 se ut til å bli krevende. Tørken rammer ikke bare Norge, men også de andre nordiske landene og resten av Nord-Europa.
For å sikre tilgangen på såkorn har derfor Felleskjøpet søkt Mattilsynet om å kunne bruke ordinære kornarealer til såkorn. Søknaden er innvilget. Vurder om det kan være aktuelt for deg å levere såkorn, men les først Mattilsynets krav til de arealene som kan være aktuelle. Blant annet skal arealene kontrolleres før tresking. Kontrollørene til Felleskjøpet er "fullbooka" nå, så det er først og fremst arealer som skal treskes etter 10. august som er aktuelle.

I full gang med ertetresking

Erter   Foto hentet fra Findus

31.07.18. Findus er Norges største produsent av erter. Ertene dyrkes i Vestfold, rundt Findus' fabrikk i Tønsberg. Dette fordi ertene må renses, blansjeres og fryses ned tre timer etter innhøsting. -Det er noen utfordringer i år fordi det er veldig tørt og varmt. Ertene modner veldig fort. Vi får kjøre så mye vi kan for å få høstet alt i tide, sier agronom og råvaresjef Torbjørn Landsrød i Findus i en film om årets ertetresking.

Annonse DNB
Gå til Agrol her
Annonse Bedre Råd AS
Norgesfor Vestfoldmøllene annonse
SB Skog Oslofjordregionen
Annonse Tess-PSF-med-tjenester
Annonse Gå til FlexAgri as
Annonse Moskvil
LGPlast logo
Olafsen Engros AS - forbruksvarer til næringslivet
Annonse Saga Regnskap og rådgivning